Prima temă dintr-un proiect care are ca scop reînvierea tradiţiilor populare, desfăşurată sub denumirea de „Nunta, tradiţie la români”, a fost găzduită ieri de Palatul Magna Curia din Deva. Inedit este faptul că, actorii care au dat viaţă spectacolului sunt elevi
O nuntă cu strigături, specifică zonei Ardealului a fost pusă în scenă de elevi de la Liceul Teoretic „Traian” din Deva şi Colegiul Naţional „I.C. Brătianu” din Haţeg. Elevii, îmbrăcaţi în straie populare tradiţionale, au parcurs toate etapele unei nunţi adevărate, aşa cum se petrecea în urmă cu câteva decenii în satele din Ţara Haţegului.
Două luni de pregătiri
De la strigarea peste sat, la pregătirea mirilor, a dansurilor specifice acestui eveniment şi a cântecelor păstrate vii în inima comunităţii săteşti, totul a fost regizat cu multă atenţie de către coordonatoarea proiectului, profesoara Adriana Şchiopu. Cei 37 de elevi, majoritatea din clasele de liceu, care au participat la proiect s-au pregătit mai bine de două luni, pentru ca totul să iese conform scenariului. „Este vorba depre primul şi cel mai important obicei din viaţa unui om, deoarece prin nuntă, omul îşi formează o familie. Ceea ce ne-au lăsat strămoşii nostri, ca obiceiuri care se desfăşurau cu această ocazie, este un material destul de bogat, pe care noi l-am valorificat prin intermediului acestui spectacol. De altfel, scopul este readucerea în atenţie a tradiţiilor populare”, explică Adriana Şchiopu, care predă disciplina Muzică la ambele instituţii de învăţământ care au făcut parte din acest proiect.
[wzslider autoplay=”true”]
Obiceiurile, păstrate de generaţia tânără
Spectacolul „Nunta, tradiţie la români” care readuce în actualitate una dintre cele mai vechi tradiţii din viaţa satului, a fost găzduit în Sala Şemineului din Palatul Magna Curia.
„Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane (MCDR) este gazda multor evenimente, tocmai pentru că încercăm să dăm viaţă acestei instituţii. Nu cred că este o soluţie mai bună decât cea de astăzi, când îi avem ca invitaţi pe elevii de la Liceul „Traian” din Deva şi Liceul “I. C. Brătianu” din Haţeg, pentru a pune în scenă una dintre cele mai vechi tradiţii ale poporului român, nunta. Iată că sunt încă copii care salvează ceea ce noi, maturi fiind nu mai avem grijă, cum ar fi obiceiurile noastre. Copiii încearcă să imortalizeze unul dintre momentele cele mai importante din viaţa unui om” este de părere Liliana Ţolaş, manager al MCDR Deva.
Evenimentul care avut loc ieri face parte dintr-un proiect care are la bază parteneriatul încheiat între cele două instituţii de învăţământ. „Nunta, tradiţie la români”este prima dintre temele propuse cu scopul de aducere în atenţia publică a tradiţiilor şi obiceiurilor româneşti, următoarele derulându-se pe parcursului întregului an.
[youtube http://www.youtube.com/watch?v=pwkIOVITo7Y]