-1.3 C
Deva
marți, decembrie 5, 2023

O veche casă momârlănească, transformată în piesă de muzeu

O veche casă momârlănească, reprezentativă pentru zona Văii Jiului, ar putea fi salvată de la prăbuşire, dacă iniţiativa celor de la Muzeul Momârlanului din Slătinioara – Petroşani va reuşi.

muzeu2Cei doi proprietari ai Muzeului Momârlanilor din Slătinioara, în parteneriat cu Reţeaua Colecţiilor şi Muzeelor Etnografice Săteşti Particulare din România (RECOMESPAR) vor să salveze o veche casă din lemn, una dintre cele mai vechi din zonă, o construcţie reprezentativă pentru Valea Jiului. Practic, casa ar urma să fie strămutată de pe actualul amplasament în incinta Muzeului Momârlanilor din curtea colecţionarilor Lucreţia Mălinesc  şi Petru Gălăţan, membri ai RECOMESPAR şi îndârjiţi păstrători ai valorilor vieţii tradiţionale de pe Valea Jiului. Construcţia va adăposti o parte din valoroasa colecţie de obiecte etnografice care nu a putut fi expusă în sediul actual al Muzeului, obiecte care în momentul de faţă zac, departe de privirile vizitatorilor, în lăzile din podul casei colecţionarilor. Este vorba despre costume tradiţionale, piese de mobilier, unelte, care recompun imaginea unui mod de viaţă de o mare frumuseţe şi vechime.

Casa, compusă din pivniţă, prispă şi două camere cu intrare separata, a fost de curând achiziţionată de la un vecin, dar acesta nu are resurse financiare să o întreţină. Aşa că, a decis a decis să o vândă colecţionarilor. ”Strămutarea casei se va face pe o distanţă de doar 200 de metri, iar la reasamblarea ei vor participa membri ai comunităţii locale; zidăria de piatră de la nivelul pivniţei şi acoperirea cu sită va fi făcută de către meşteri locali. Construcţia a început să se degradeze şi riscă să nu mai poată fi salvată, dacă nu va fi mutată în curând”, spun reprezentanţii RECOMESPAR.

Este însă nevoie de bani, iar oficialii Reţelei Colecţiilor şi Muzeelor Etnografice Săteşti Particulare din România speră să obţină şi donaţii pentru ambiţiosul proiect: „Facem apel la cei care doresc să contribuie la salvgardarea arhitecturii vernaculare şi la promovarea patrimoniului etnografic să ofere o mână de ajutor prin implicare directă sau prin sprijin financiar. Pentru acest proiect se poate dona în contul Reţelei Colecţiilor şi Muzeelor Etnografice Săteşti Particulare din România: RO14BRDE330SV61332133300, cu menţiunea: „pentru proiectul Slătinioara”.

RECOMESPAR a fost înfiinţată în anul 2011 în cadrul unui proiect de cercetare şi promovare a colecţiilor etnografice private săteşti derulat de către direcţia Cercetare al Muzeului Naţional al Ţăranului Român şi îşi propune punerea în valoare a patrimoniului etnografic local din fiecare regiune a ţării.

 

Păstrători ai tradiţiei

 

Cei doi lovalnici din Petroşani care şi-au transformat curtea casei într-un real muzeu etnografic sunt vajnici păstrători ai tradiţiilor populare. Iar colecţia adunată de Petru Gălăţan şi Lucreţia Mălinesc este impresionantă. Iniţiativa  a pornit de la o promisiune făcută mamei adoptive a bărbatului, iar acum, muzeul găzduieşte piese de o valoare inestimabilă. O colecţie care vorbeşte despre momârlani şi care i-a impresionat pe străinii ce au vizitat-o. „Bărbatul meu este înfiat aici, la căsuţa aceasta, de o mătuşă. Când s-a îmbolnăvit, mătuşa a zis că, după ce n-o mai fi ea, căsuţa ei o să fie stricată şi se alege praful din ea. Atunci, i-am spus nu numai că nu o să o stric, dar o să fac şi un muzeu. O să adun tot felul de costume, de obiecte, care să vă folosească în timp”, a rememorat începuturile acestei inedite iniţiative Lucreţia Mălinesc. Şi aşa a şi fost. Colecţia a fost strânsă într-o casă veche, ce ar putea oricând să fie expusă la un muzeu al satului, pentru că are peste 100 de ani. Muzeul conţine zeci de costume populare vechi, dar şi unelte folosite în gospodărie sau în activităţile agricole şi de creştere a animalelor. Toate strânse în decursul a aproape 10 ani.

Știri Similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Stai conectat

17,116FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
7,410AbonațiAbonați-vă
spot_img
spot_img

Știri Recente

/*ADNOW*/