Copiii şi tinerii cu Sindrom Down sunt aşteptaţi la prima ediţie a evenimentului din acest an pentru a petrece o zi plină cu activităţi sportive în mijlocul naturii
Peste o sută de sportivi din întreaga ţară sunt aşteptaţi în această primăvară la “Olimpiada Naţională Down Retezat”, ce va avea loc la începutul lunii aprilie la Parcul de Echitaţie şi Agrement Ostrov “Andrei”. Competiţa în aer liber este dedicată copiilor şi tinerilor cu Sindrom Down, dar şi cu alte deficienţe.
Probe sportive, răsplătite cu diplome şi medalii
“Iniţial această acţiune era plănuită să se desfăşoare în data de 21 martie, Ziua Mondială a Sindromului Down. Însă în aceeaşi dată are loc la Bucureşti un alt eveniment şi atunci ne-am hotărât să îl decalăm puţin până în data de 9 aprilie”, spune Mariana Niţă, reprezentant al Asociaţiei Umanitare “Ioana”, organizatorul competiţiei. Concurenţii vor susţine probe sportive la călărie, tir cu arcul, alergare, tenis de masă, dar şi aruncare la coşul de baschet. Toţi participanţii vor primi diplome şi medalii din partea partenerilor implicaţi în acest proiect. Deşi evenimentul din aprilie este dedicat în special persoanelor cu Sindron Down din judeţ, el este deschis tuturor celor care doresc să participe, vârsta nefiind un criteriu de selecţie. Cine doreşte să se înscrie poate trimite mail pe adresa: nita.mery@yahoo.com. A doua ediţie a “Olimpiadei Naţionale Down Retezat” din acest an, va avea loc în luna iunie.
21 martie, Ziua Mondială a Sindromului Down
99 de hunedoreni cu Sindrom Down, dintre care 65 sub 18 ani sunt înregistraţi în judeţ, potrivit datelor statistice de la Direcţia Generală de Asistenţă şi Protecţie a Copilului Hunedoara. Ziua Mondială a Sindromului Down celebrată anual în 21 martie urmăreşte să conştientizeze problemele asociate sindromului Down cu scopul de a promova şi conştientiza importanţa unor informaţii corecte provenite de la specialişti, pentru ca părinţii să înţeleagă şi să acţioneze cu discernământ, atunci când sunt anunţaţi despre diagnosticul de sindrom Down. Sindromul Down nu este o boală, este o modificare genetică, o dispunere cromozomială naturală (o afecţiune din naştere, care este prezentă la copil încă din momentul conceperii) cauzată de prezenţa unui cromozom 21 suplimentar. “În primul rând, aceşti copii sunt la fel ca toţi ceilalţi copii, având aceleaşi drepturi şi ar trebui aceleaşi oportunităţi de dezvoltare a potenţialului propriu ca şi ceilalţi copii. Deşi Sindromul Down este permanent, majoritatea pacienţilor pot duce o viaţă normală, activă. Beneficiind de îngrijirea adecvată şi ajutorul de care au nevoie, copiii cu Sindrom Down pot avea creştere şi dezvoltare spectaculoase şi pot deveni adulţi sănătoşi şi fericiţi”, spune dr. Cecilia Birău, purtător de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Hunedoara.