Mai mici sau mai mari, bio sau din oi cu pedigree, miei de toate mărimile “zburdă” prin spaţiul virtual “aşteptând” cumpărătorii. În ultimele zile, paginile de Internet dedicate anunţurilor s-au umplut de oferte din partea crescătorilor de ovine, care îşi prezintă marfa, virtual
În pas cu vremurile moderne, ciobanii îşi vând mieii din bătătură, direct pe Internet. La doar două săptămâni distanţă de Sărbătoarea Paştelui, când carnea de miel este de neînlocuit de pe mesele creştinilor, ofertele de pe Internet fac cu ochiul hunedorenilor, deocamdată preţurile fiind asemănătoare cu cele de anul trecut.
La preţul de anul trecut
Simeria, Deva, Bălata, Aurel Vlaicu, Balşa, Hunedoara, Băiţa sau Călan sunt doar câteva dintre locaţiile din care crescătorii îşi ispitesc clienţii să îşi achiţiţioneze mielul pentru masa de sărbătoare. La fel ca şi anul trecut, cumpărătorii pot alege dintre mieluşei mai mici sau mai mari, bio sau din oi cu pedigree, din bătătura casei gospodarilor, sau direct din turmă. Pe net, în “viu”, kilogramul de carne de miel se comercializează cu 10-12 lei, iar gata tăiat se situează în jur de 21 de lei kilogramul.
Pentru toate buzunarele
“Vând miei metişi Suffolk, între 20 şi 30 kg fiecare”, sună anunţul unui comerciant din Hărău, care vine cu oferte pentru cei cărora le plac mieii mai rotofei, cu mai multă cărniţă. Omul cere 12 lei pe kilogram, comparativ cu cei care vând miei crescuţi bio, care se vând cu 18 lei pe kilogram în “viu” şi 25 de lei pe kilogram, cei gata pregătiţi pentru friptură. “Miel din propria gospodărie, crescut cu produse bio pentru mâncarea de Paşte sănătoasă”, îşi asigură crescătorul din Călan, cumpărătorii de pe Internet. Hunedorenii cu pretenţii care preferă oile neaoşe, din judeţ, pot apela la un comerciant din Simeria, care oferă şi certificat de calitate pentru marfa vândută. “Vând miei de Paşte, din oi de Haţeg, Breaza şi Oachişa cu certificat de calitate din gospodărie proprie Simeria”, spune omul care cere 21 pe kilogram, dacă mielul e gata tranşat şi 11 lei în “viu”. Hunedorenii care şi-au făcut deja socoteala pentru masa de Paşte, pot deja bate palma cu crescătorii şi rezerva mieii care le sunt pe plac. Este interesant de văzut ce preţuri vor cere comercianţii care vor vinde carnea de miel, în pieţele agroalimentare din judeţ.
Ce spun inspectorii sanitari
Reprezentanţii Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) din judeţ nu sunt întru totul de acord cu aceste practici, deoarece nu sunt tocmai legale. Mieii sacrificaţi în alte locuri decât centrele autorizate pot îmbolnăvi potenţialii cumpărătorii. “Carnea de miel se cumpără doar din centrele de tăiere autorizate, potrivit legii. Mieii pot fi cumpăraţi vii şi sacrificaţi la centrele de tăiere, dar în acest caz este necesar ca vânzătorul să elibereze pentru animalul respectiv formular de mişcare şi certificat. În schimb, este legal dacă mieii sunt sacrificaţi şi consumaţi doar în gospodăria proprie de către crescători”, spune Leontin Laslău, purtător de cuvânt al DSVSA Hunedoara.