8.7 C
Deva
luni, octombrie 7, 2024

Reacţii. Legea care omoară omul şi omenia

„Ziarul Hunedoreanului” a prezentat în ediţia de marţi cazul unui bărbat din Haţeg ce  nu poate beneficia de ajutorul unui asistent personal deşi  este imobilizat la pat, suferind de semipareză. Omul nu îndeplineşte criteriile de încadrare într-un grad de handicap, cerute de legea 762/2007. Reprezentanţii Comisiei Judeţene de Evaluare a Persoanelor Adulte cu Handicap (CJEPAH) Hunedoara aduc clarificări referitor la criteriile pe baza cărora o persoană poate fi încadrată în grad de handicap

handi c

Şi până la urmă de ce un om bolnav a cărei suferinţă gravă îi provoacă evident un handicap nu poate beneficia de prevederile legii?

Medicul Gabriela Gros (foto), preşedintele CJEPAH, instituţie componentă a Direcţiei Generale de Protecţie a Copilului şi Protecţiei Sociale Hunedoara,  precizează care sunt cauzele pentru care bolnavii, chiar imobilizaţi la pat, sau care suferă de diverse afecţiuni grave, nu pot fi încadraţi în grad de handicap.

„Accidentul vascular cerebral permite încadrarea în grad de handicap în condiţiile în care rezultă monopareză sau monoplegie (ceea ce înseamnă paralizia unui membru), tetrapareză (toate patru), sau parapareza (când există din nou un accident vascular grav). Hemiparezele  sau hemiplegiile (paralizia pe jumătate de corp) nu se încadrează în grad de handicap, fiind exact situaţia domnului Preda”, explică medicul.

Întrebând la un moment dat la Bucureşti, pe vremea ministrului Lăzăroiu: De ce un om care are paralizat un membru se încadrează la un grad de handicap, iar cei paralizaţi pe jumătate nu, răspunsul primit de medic, a fost halucinant. I s-a motivat că, statistic vorbind, numărul de hemipareze şi hemiplegii, este foarte mare. Motiv pentru care, bugetul ţării nu ar putea susţine financiar aceşti oameni.

Nu contea omenia sau calitatea vieţii omului respeciv, contea că statistic e prea mare numărul. Deci, ăsta a fost răspunsul pe care eu, ca preşedinte al Comisiei Judeţene de Evaluare a Persoanelor Adulte cu Handicap l-am primit, din partea Comisiei Superioare”, adaugă dr. Gabriela Gros.

Un invalid trebuie să se descurce singur

gabriela gros
Medicul Gabriela Gros (foto), preşedintele CJEPAH

Conform legii, doar afecţiunile osteo-articulare congenitale sunt considerate ca handicap, nu cele dobândite în timp. „Există un număr foarte mare de persoane, chiar oameni foarte tineri, care au aceeaşi problemă” mai adaugă medicul. Până nu se vor modifica aceste criterii de încadrare în gradul de handicap, multe persoane nu pot fi încadrate ca având handicap, chiar dacă nu se pot deplasa sau suferă de afecţiuni foarte grave.

Propuneri de modificare a legii

De un an şi jumătate, aproape lunar, Comisia de Evaluare a Persoanelor Adulte cu Handicap Hunedoara  trimite la Bucureşti propuneri de modificare a criteriilor de încadrare în gradul de handicap, care tocmai asta spun: hemipareticul sau hemiplegicul este o persoană care are realmente nevoie de ajutor.

Am înţeles că în prezent se lucrea la un act normativ care să modifice criteriile de încadrare în gradul de handicap. Când se va finaliza această lege, sau când va apărea însă, nu pot să vă spun”, explică medicul Gabriela Gros.

Până când legea care prevede criteriile de încadrare în grad de handicap nu va fi modificată, cei care suferă de afecţiuni extrem de grave nu pot beneficia de acest drept, iar medicii, sunt legaţi de mâini şi nu au altă soluţie decât să aplice legea, oricât de nedreaptă ar fi.

Știri Similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Stai conectat

17,116FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
7,410AbonațiAbonați-vă
spot_img
spot_img

Știri Recente

/*ADNOW*/