Elevii hunedoreni de clasa a XII-a sunt mult mai bine pregătiţi pentru examenul de Bacalaureat, decât mai tinerii lor colegi din clasa a XI-a. Cel puţin asta dovedesc rezultatele simulării naţionale pentru examenul de Bacalaureat, la nivel de judeţ.
Note sub 50 la sută doar la Mate sau Istorie
Cele mai bune rezultate au fost obţinute de elevii din anul terminal la Limba română, cu un procent de promovabilitate de 51,49 la sută, urmată de Limba maternă cu un procent de 50 la sută, de note peste 5. Nu la fel de bine s-au descurcat viitorii absolvenţi de liceu la proba obligatorie a profilului (Matematică sau Istorie) unde au obţinut note de trecere doar 35,87 la sută dintre elevi. În schimb, la proba la alegere a profilului procentul de provabilitate este de 49,76 la sută.
Mai „buni” doar la Română
Comparativ, elevii din clasa a XI-a au obţinut note ceva mai mici, ceea ce demonstrează că nu s-au prea “omorât” cu învăţatul pentru simularea examenului de Bacalureat. Drept urmare, pentru judeţul Hunedoara, rezultatele pentru elevii de clasa a XI-a sunt următoarele: pentru Limba română 43,15 la sută dintre elevi au luat note peste 5, la proba pentru Limba maternă 38,36 la sutădintre elevi ar fi promovat iar la proba obligatorie a profilului (Matematică sau Istorie), provabilitatea este de sub 30 la sută cu câteva procente.
Mai puţin indiferenţi
Totuşi, comparativ cu anul trecut când la simulările pentru Bacalaureatul din luna februarie, promovabilitatea pentru judeţul Hunedoara a fost de 17 la sută, iar la simularea din luna mai, de 28 la sută, rezultatele din acest an sunt ceva mai bune. Elevii de clasa a XII-a mai au la dispoziţie aproximativ trei luni să se pună cu “burta pe carte”, dacă vor să promveze examenul maturităţii.
Simulările, o „pregătire” pentru Bac
Scopul organizării de către MEN a simulării probelor scrise de Bacalaureat, atât pentru clasa a XI-a, cât şi pentru clasa a XII-a, este pentru a familiariza elevii cu rigorile acestui tip de examen, dar şi de a-i ajuta să îşi conştientizeze nivelul de pregătire, înainte de Bacalaureat. Elevii clasei a XI-a nu au susţinut proba la alegere, având în vedere că aria de acoperire disciplinară în clasa a XI-a nu este similară celei de clasa a XII-a. De asemenea, elevii clasei a XI-a au susţinut proba la Istorie (proba obligatorie a profilului) în baza programei parcurse pentru clasa a XI-a, şi nu a XII-a, aşa cum se procedează în cadrul examenului naţional de Bacalaureat.