1.8 C
Deva
joi, decembrie 7, 2023

SĂRBĂTOAREA SECULARĂ A MOȚILOR. Târgul de Fete de pe Muntele Găina, celebrată săptămâna viitoare

Târgul de Fete de pe Muntele Găina se va deschide sâmbătă, în 16 iulie și va dura două zile. Cea mai mare şi mai cunoscută sărbătoare a moţilor se va desfăşura pe platoul montan de pe muntele Găina, locul unde manifestarea are loc de sute de ani. Organizatorii au inclus în program o paradă a portului popular, o expoziţie meşterilor populari, un spectacolul folcloric, pentru tineri discotecă în aer liber, dar şi un foc de artificii. Printre invitaţi se vor număra Nicolae Furdui Iancu și Leontina Fărcaș, dar şi trupele Direcția 5 și Ro-Mania. În timpul Târgului de Fete va avea loc şi finala festivalului – concurs ”Cultură pentru cultură”.

Sărbătoarea de Sânt’ Ilie

Târgul de Fete de pe Muntele Găina este organizat în fiecare an, în cea mai apropiată duminică de 20 iulie, ziua Sfântului Ilie. Târgul are loc pe un platou montan la o altitudine de aproape 1.500 de metri. Târgul de Fete de pe Muntele Găina a fost menţionat pentru prima dată în documente acum 200 de ani. Aici se adunau locuitorii din Munţii Apuseni pentru a face schimb de produse dar era şi un prilej pentru întâlnirea şi căsătoria tinerilor din sate îndepărtate, care veneau aici împreună cu familiile. Legendele spun că fetele veneau în poiana unde se ţinea târgul cu zestrea încărcată pe cai, iar uneori căsătoriile erau oficiate pe loc, de către preoţii care erau, şi ei pezenţi, tocmai în acest scop, la târg.

 

Împăraţi, miniştri şi regi vin la „Târgul de fete”

 

În decursul timpului la Târgul de Fete ar fi participat, potrivit istoricilor, împăratul austriac Franz Joseph I, în timpul unei vizite în Transilvania, în 1852, primul-ministru al României din perioada interbelică Ionel I. C. Brătianu, dar şi regele României Ferdinand I, în 1924, în prezenţa căruia s-a sfinţit „Crucea Iancului”. Astăzi Târgul de fete de la Găina şi-a pierdut conotaţiile de odinioară, dar se menţine, transformat într-o mare sărbătoare folclorică, la care îşi dau concursul locuitorii din zona Munţilor Apuseni, din judeţele apropiate şi chiar din ţinuturi mai îndepărtate ale ţării. Întotdeauna deschiderea o fac faimoasele tulnicărese din comuna Avram Iancu, după care urmează programul artistic al participanţilor care durează până spre seară. Consiliul Judeţean Alba a solicitat şi a obţinut marca înregistrată pentru  Târgul de Fete de pe Muntele Găina. Sloganul evenimentului este: „Hai pe Muntele Găina, hai pe muntele dragostei!”. Anul acesta, pe lângă Ansamblul „Arieşul”, din Câmpeni şi ansamblul folcloric „Augustin Bena” din Alba-Iulia, la eveniment va participa şi un ansamblu folcloric din Cehia.

 

Zâna şi găina cu ouă de aur

Legenda Muntelui Găina spune că aici trăia o zână nemaipomenit de frumoasă, care locuia într-un palat de o frumuseţe nemaivăzută. Zâna avea o găină cu pene de aur, iar pasărea fermecată făcea zilnic câte trei ouă de aur. Zâna dăruia aceste ouă fetelor sărace care urmau să se mărite. Trei feciori, auzind de bogăţia ei, s-au deghizat în haine femeieşti, au reuşit să pătrundă în palat şi să fure găina. În fuga lor, însă, au scăpat din coş ouăle de aur, care s-au spart în râul Arieş, iar de atunci, râul poartă în nisipul său bucăţi de aur, scoase din albie de localnici cu site şi şaitroace. În prezent aurul din bazinul Arieşului nu mai este exploatat, dar legenda zânei fermecate este transmisă copiilor, mai ales cu ocazia „Târgului de fete”, care-i aduc pe moţii moderni mai aproape de rădăcinile lor ancestrale.

Știri Similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Stai conectat

17,116FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
7,410AbonațiAbonați-vă
spot_img
spot_img

Știri Recente

/*ADNOW*/