Prima zi a Festivalului DACFEST din acest an s-a bucurat de un mare interes din partea vizitatorilor veniţi atât din ţară, cât şi de peste hotare. Aproape o mie de turişti au trecut pragul celei mai de seamă cetăţi a Daciei preromane
Sute de turişti din toate colţurile ţării dar şi de peste hotare au participat ieri la „Ziua Porţilor Deschise la Sarmizegetusa Regia”, eveniment care marchează debutul Festivalului DACFEST 2013. Evenimentul organizat de Consiliul Judeţean Hunedoara, Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale, Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret, Agenţia de Dezvoltare Economico-Socială Hunedoara şi Primăria comunei Orăştioara de Sus s-a bucurat de un real succes.
Pregătită de sărbătoare
Fosta capitală a Daciei, inclusă pe lista patrimoniului mondial UNESCO a emoţionat mulţi dintre vizitatorii care i-au trecut ieri pragul. Pe lângă ordine şi curăţenie în vechea cetate aflată în inima Munţilor Orăştiei au fost amplasate mai multe indicatoare informative care pun în valoare monumentul, dar şi atenţionează turiştii asupra a ceea ce au sau nu voie să facă în situl arheologic. Pe parcursul traseului în cetate au fost expuse mai multe fotografii reprezentând primele cercetări arheologice moderne de aici, începute în anii 1920. Încă de la intrarea în cetatea dacilor, vizitatorii au fost întâmpinaţi de doi studenţi la Facultatea de Istorie din Cluj care au efectuat ghidajul de specialitate, în acest timp, explicând turiştilor cum arăta Sarmizegetusa acum 2.000 de ani, când fortificaţia adăpostea un întreg oraş.
Noutăţi din cele bune
„Deşi la Sarmizegetusa totul este vechi de aproximativ 2.000 de ani iată că avem şi noutăţi, dintre cele bune. Este ordine, este curăţenie, se munceşte la cercetarea arheologică şi mai presus de toate avem un climat de normalitate. Au dispărut acele vibraţiuni mistico religioase care se deasfăşurau în anumite zile ale anului, a dispărut turismul necontrolat, au dispărut căutătorii de comori, cel puţin în acest areal şi ne desfăşurăm activitatea fără stres”, este de părere Vladimir Brilinsky, administrator al monumentului Sarmizegetusa Regia, Grădiştea de Munte.
Şantier arheologic în lucru
În acest moment, în cetatea cea mai de seamă a dacilor, care este păzită de jandarmi 24 de ore din 24 se află un grup de peste 20 de studenţi de la Facultatea de Istorie din Cluj-Napoca, însoţiţi de specialişti în arheologie. Istoricii au deschis un şantier arheologic care se va încheia la începutul lunii septembrie. „Pe şantierul de la Sarmizegetusa avem deocamdată deschise două puncte de lucru: este vorba despre unul care se află în interiorul fortificaţiei şi al doilea în exteriorul traseului de acces al turiştilor. Printre descoperirile notabile de până acum sunt câteva monede romane interesante, care dau informaţii despre contextul în care ele au apărut. Şantierul de aici durează până pe şase septembrie după care se va săpa şi la Cetatea de la Blidaru”, spune Gelu Florea (foto), conferenţiar al Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj, responsabil ştiinţific al şantierului Cetăţile Dacice din Munţii Orăştiei.
Încă un eveniment de excepţie
Turiştii pot privi de la distanţă săpăturile arheologice dar nu au voie să se apropie de banda de demarcaţie şi nici să fotografieze lucrările.O vor putea face însă, peste încă o săptămână, când sunt invitaţi la un moment unic în an. „În data de 31 august vom organiza, ca în fiecare an „Ziua Porţilor Deschise ale Şantierului Arheologic” în cadrul căruia sunt mai multe puncte de interes pentru vizitatori. Unul dintre ele va fi un cort în care vom proiecta în 3D reconstituirile monumentelor de aici, vom asigura un ghidaj de specialitate amănunţit la monumente şi un alt punct de interes va fi săpătura propriu-zisă care va fi vizitabilă pentru o zi. Aici vor fi oferite amănunte celor interesanţi privind tehnica de săpătură şi obiectele descoperite în urma lucrărilor”, mai adaugă conferenţiarul Gelu Florea.
Turiştii, impresionaţi de Sarmizegetusa Regia
„Este un loc în care te simţi emoţionat şi te simţi copleşit efectiv de ceea ce au construit aici, în inima munţilor în urmă cu mii de ani strămoşii noştri. Ca şi monumet turistic pot să îl compar cu Stonehenge, pe care l-am vizitat în urmă cu ceva timp. M-am bucurat să aud că este monument UNESCO şi cu siguranţă vom mai veni în vizită” spune o tânără din Bacău, venită în vacanţă cu familia. De asemenea turiştii sunt de părere că Sarmizegetusa arată ca monumentele văzute „afară”, din punct de vedere atât al promovării, al primirii cât şi al stării de conservare în care se află fosta capitală dacică. “Sunt bucuros că am apucat să vizitez acest loc absolut minunat, leagănul civilizaţiei noastre. Sunt emoţionat de ceea ce am văzut şi mă bucur că în ţară sunt monumente care sunt întreţinute aşa cum trebuie”, spune un alt turist venit din Bucureşti, special pentru a vizita cetatea dacică.