2.6 C
Deva
miercuri, decembrie 6, 2023

Iniţiativa minorităţilor. Siturile arheologice dacice şi romane ar putea fi declarate bunuri de interes naţional

Minorităţile naţionale par mai interesate de vestigiile istorice din judeţul nostru decât noi înşine şi vor să declare siturile arheologice drept bunuri de interes naţional.

sarmizegetusa1După ce ministrul Kelemen Hunor (UDMR) s-a preocupat de soarta cetăţilor dacice din Munţii Orăştiei şi a prevăzut în buget, după mulţi ani de stagnare a proiectelor, bani pentru cercetările sistematice, acum Grupul minorităţilor naţionale din Camera Deputaţilor vrea să pună în valoare zonele istorice din judeţul Hunedoara. Nu mai puţin de 17 deputaţi aparţinând minorităţilor naţionale au semnat o propunere legislativă privind declararea drept rezervaţie arheologică şi bun de utilitatea publică de interes naţional a unor zone din teritoriul localităţilor Sarmisegetusa, Mintia-Veţel şi a Complexului cetăţilor dacice din Munţii Orăştiei – Costeşti – Cetăţuie; Cetăţuia Înaltă; Ciocuţa; Costeşti-Blidaru; Faieragu; Vârful lui Hulpe; Feţele Alba; Grădiştea Muncelului; Piatra Roşie – judeţul Hunedoara.

 

Iniţiatorii atrag atenţia că, în mare parte, siturile arheologice se suprapun în cea mai mare parte peste zona defavorizată ori fostele perimetre miniere şi siderurgice, ceea ce ar însemna un câştig suplimentar din punct de vedere economic.

De precizat că Sarmisegetuza Regia are, de puţin timp, o şansă reală de a fi pusă în valoare, după ce a trecut în administrarea Consiliului Judeţean Hunedoara. Fără un adminsitrator în adevăratul sens al cuvântului, ani în şir, însă, aceasta a fost prădată în voie de braconierii arheologici, mai ales în condiţiile unei legislaţii deficitare şi a unui sistem de pază practic inexistent. La fel s-a întâmplat şi cu celelalte cetăţi dacice ce compun complexul din Munţii Orăştiei ori cu alte perimetre arhgeologice.

 

 

Știri Similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Stai conectat

17,116FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
7,410AbonațiAbonați-vă
spot_img
spot_img

Știri Recente

/*ADNOW*/