În timp ce suferinzii incapabili să se ridice din pat sunt declaraţi sănătoşi de sistem, alţii au vândut cu folos certificate de handicap şmecherilor. Certificate de nevăzători pentru şoferi, sau persoane cu handicap grav care îşi lucrează tacticos grădina. S-au văzut multe cazuri de acest gen şi în multe dintre ele autorităţile au muşamalizat afacerea. Este şi cazul Asociaţiei de Psihiatrie Arizona a Persoanelor cu Handicap Mintal şi Boală Alzheimer Hunedoara a cărei preşedintă, Cotoraci Catinca şi fiica acesteia, Cotoraci Nicoleta Cecilia, au vândut certificate de handicap pe bandă în anii trecuţi. În acelaşi timp, hunedoreanul Gheorghe Preda, cu trei sferturi de creier afectat de un accident vascular şi picioarul neparalizat rupt din şold a fost declarat sănătos de sistem.
Grupaj realizat de Nicolle Ebner şi Luana Giuhat
HUNEDORENCE DUPĂ GRATII ÎN DOSARUL „HANDICAPAŢI PSIHIC FALŞI”
„O asociaţie din municipiul Hunedoara care ar fi trebuit să protejeze drepturile persoanelor cu handicap psihic sau mental, face trafic de influenţă în Justiţie, obţinând, în mod ilegal, drepturi pentru persoane care nu suferă de dizabilităţi”, a declarat, la începutul lunii august 2011, ministrul Muncii de atunci, Sebastian Lăzăroiu, aflat într-o vizită inopinată, la Deva.
Dacă instanţele din judeţul Hunedoara nu au constatat nicio ilegalitate, zilele trecute, Curtea de Apel Cluj a admis solicitarea poliţiştilor şi procurorilor din Cluj, iar Catinca Cotoraci (foto), preşedintele asociaţiei la care făcea referire ministrul Lăzăroiu, şi fiica ei, Nicoleta Cecilia Cotoraci, au ajuns după gratii pentru o perioadă de 29 de zile.
Capii asociaţiei „Arizona” din Hunedoara, după gratii
Dacă în judeţul Hunedoara nimeni nu a putut, sau nu a vrut să-i vină de hac Catincăi Cotoraci, preşedintele Asociaţiei Arizona din Hunedoara, fapt ce l-a determinat pe ministrul muncii Sebastian Lăzăroiu să facă referiri, în august 2011, la trafic de influenţă în justiţie, nu acelaşi lucru se poate spune despre poliţiştii de la investigarea fraudelor şi procurorii din judeţul Cluj.Potrivit deciziei penale nr. 601 din 29 aprilie 2013 pronunţată de Curtea de Apel Cluj, în dosarul penal nr. 6948/117/2013, rezultă că inculpata Catinca Cotoraci este cercetată pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la înşelăciune, iar fiica ei, inculpata Cecilia Nicoleta Cotoraci, este cercetată pentru favorizarea infractorului. Curtea de Apel Cluj a respins recursul făcut de cele două, prin urmare acestea au fost arestate preventiv pentru 29 de zile.Potrivit informaţiilor oficiale furnizate de Curtea de Apel Cluj, rezultă că în urma investigaţiilor efectuate de poliţiştii clujeni, procurori din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Cluj au dispus, în data de 5 aprilie, începerea urmăririi penale împotriva mai multor învinuiţi, printre care şi cele două hunedorence, pentru săvârşirea infracţiunilor de înşelăciune, uz de fals, şi tentativă de înşelăciune.
Cât costă un certificat de handicapat mental?
Numai în localitatea Brănişca, în 2011, existau 178 de persoane cu handicap, din care 49% erau cu afecţiuni mentale şi psihice, adica 10% din populaţia comunei, se arăta, la acea vreme, în raportul oficial al corpului de control al ministrului Sebastian Lăzăroiu.
„(…) au fost identificate declaraţii ale rudelor de gradul 1 ale persoanelor cu handicap mental/psihic, care susţineau faptul că au fost obligate să dea declaraţii false şi cărora li s-a pretins şi sume de bani pentru obţinerea calităţii de persoană cu handicap. Din verificările realizate, s-a constatat faptul că preşedinta Asociaţiei Arizona încasa o cotizaţie sub forma unor semnificative sume de bani, în raport cu nivelul indemnizaţiei de persoană cu handicap ( de ex., 80 ron raportat la 230 ron indemnizaţie pers. cu handicap)”, se mai arăta în documentul oficial.
Lupta D.G.A.S.P.C. Hunedoara cu morile de vânt
Cei mai mari duşmani ai Asociaţiei de Psihiatrie Arizona a Persoanelor cu Handicap Mintal şi Boală Alzheimer Hunedoara, reprezentată de Catinca Cotoraci şi Cecilia Nicoleta, fiica acesteia, au fost Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Hunedoara şi Consiliului Judeţean Hunedoara. Ca urmare a sesizărilor primite, cele două instituţii au început, încă din anul 2007, lupta cu asociaţia care fabrica handicapaţi mental, pe bandă rulantă.
„În anul 2007, direcţia a depus o plângere la Parchet împotriva acestei asociaţii, însă din nefericire s-a dispus neînceperea urmăririi penale. În 2009, la sesizarea Consiliului Judeţean Hunedoara, Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Hunedoara a realizat, în Dosarul nr. 410/P/2009, cercetări cu privire la numitele Cotoraci Catinca şi Cotoraci Nicoleta Cecilia, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de: fals material în înscrisuri oficiale, uz de fals, tentativă de înşelăciune şi luare de mită. În anul 2010 Parchetul de pe lângă Tribunalul Hunedoara a dispus, în acest dosar, neînceperea urmăririi penale. Totodată s-a solicitat şi ridicarea acreditării în baza căreia asociaţia Arizona presta servicii în judeţul Hunedoara, semnalând că în activitatea acestei asociaţii existau suspiciuni de încălcare a legii”, declară Ionela LAZĂR, purtător de cuvânt D.G.A.S.P.C. Hunedoara.
Preşedinte schizofrenic, susţinut de instituţiile statului
Culmea, Catinca Cotoraci a fost în continuare acreditată de instituţia de resort din judeţul Hunedoara să reprezinte interesele persoanelor cu handicap înscrise în asociaţia ei, în condiţiile în care ea însăşi, citez: „suferă de schizofrenie paranoidă-psihoză majoră, care poate afecta sever discernământul persoanei”, după cum se mai arată în raportul corpului de control al ministrului Lăzăroiu. Fabricarea de handicapaţi mental putea fi stopată încă din 2009, însă Catinca Cotoraci a mers mai departe, încurajată de deciziile favorabile ale instituţiilor mai sus amintite.
Între anii 2009-2011 D.G.A.S.P.C. Hunedoara a fost acţionată în judecată de aproximativ 20 de persoane reprezentate (susţinute) de Catinca Cotoraci, persoane cărora direcţia judeţeană le suspendase plata indemnizaţiei de handicap şi care solicitau instanţei să oblige direcţia să le dea banii. Toate aceste acţiuni au fost respinse în mod definitiv şi irevocabil de către instanţele judecătoreşti: Tribunalul Hunedoara şi Curtea de Apel Alba Iulia. Abia în 2011 Asociaţia Arizona pierde acreditarea pentru judeţul Hunedoara, motiv pentru care şi-a transferat activitatea în alte judeţe, printre care şi Cluj, unde, luna trecută, şi-a dat obştescul suflet.
Să fie oare doar o coincidenţă faptul că, directorul Direcţiei de Asistenţă Socială din Cluj a fost anunţată că începând cu data de 1 mai nu mai este în funcţie, adică la scurt timp după arestarea preventivă a celor două Cotoraci acuzate de complicitate la înşelăciune şi favorizarea infractorului?
STATUL ÎL DECLARĂ CLINIC SĂNĂTOS, DEŞI ARE TREI SFERTURI DE CREIER NEFUNCŢIONAL
Potrivit legii, un bolnav paralizat la pat, care nu poate vorbi şi nu se poate îngriji este perfect sănătos. Ieşirile din spital, investigaţiile medicale şi scrisorile de la medicii specialişti, nu au nicio valoare dacă Legea te declară sănătos
Potrivit unui act normativ aprobat în 2007, un bolnav care are o problemă de sănătate dobândită în urma unei boli, nu poate fi încadrat într-un grad de handicap, „dacă aspectele medicale prevăzute de lege nu sunr respectate”, spune Ionela Lazăr, purtător de cuvânt al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţie a Copilului Hunedoara.
Mai exact, potrivit legii, un bolnav paralizat la pat, care nu poate vorbi şi nu se poate îngriji este perfect sănătos. Ieşirile din spital, investigaţiile medicale şi scrisorile de la medicii specialişti, nu au nicio valoare dacă Legea declară că eşti sănătos.
Nu prezintă deficienţe funcţionale
A lucrat timp de 48 de ani la aceeaşi întreprindere, ca zugrav. Până la 62 de ani a fost nu a avut nevoie, „nici măcar de o injecţie”, cum spune soţia sa.În afară de unele analizele care indicau un colesterol crescut, avea o stare de sănătate relativ bună. Gheorghe Preda, un bărbat din Haţeg, a suferit în ultimii doi ani, cât alţii într-o viaţă. Acum este imobilizat la pat de câteva luni, cu piciorul rupt din bazin, nu poate vorbi, nu se poate mişca şi nu se poate îngriji singur. Cu toatea acestea, statul român consideră că bărbatul este sănătos, pentru că la evaluarea dosarului pentru obţinerea unui grad de handicap, bărbatului nu i s-a descoperit niciun fel de deficienţă funcţională. Cel puţin aşa au considerat cei cinci medici care au semnat respingerea cererii pentru încadrarea într-un grad de handicap.
Îngrijit 24 de ore din 24
Într-o dimineaţă de martie în 2011, Terezia Preda a fost alertată de nepot că „Moşu‘ vrea să se dea jos din pat şi nu poate”. Bărbatul suferise un atac cerebral care i-a afectat sever trei sferturi din creier. Medicul specialist neurolog a informat familia chiar după primele evaluări că omul doar printr-o minune va mai putea merge sau vorbi. Familia a angajat un terapeut, care după şase luni de exerciţii a reuşit să îl pună pe Gheorghe Preda din nou, pe picioare. Cu toate că era pe jumătateparalizat, bărbatul putea face cu greu, câţiva paşi.
„Are nevoie de cineva care să îl ajute să se ridice şi facă cei câţiva paşi, să îl hrănească, sau să îl înţeleagă, pentru că nu comunică decât prin semne, pe care le face cu mâna sănătoasă. Cele două cereri pentru încadrarea în grad de handicap au fost respinse de Comisia de Evaluare a Persoanelor Adulte cu Handicap”, explică soţia sa, care îl îngrijeşte 24 de ore din 24.
Bazinul fracturat îl imobilizează la pat
În prima lună a acestui an, Gheorghe Preda a căzut în urma unei ameţeli şi şi-a fracturat bazinul „de gradul IV, adică cum este mai grav”, aşa cum spun medicii specialişti. Pentru ca şoldul să fie „reparat” este nevoie de o operaţie complicată prin care bolnavului i se montează o proteză de şold.
“Cum omul are probleme grave de sănătate, medicul specialist împreună cu anestezisul au contraindicat intervenţia chirurgicală, deoarece presupune riscuri foarte mari în situaţia lui. I s-a recomandat „tratament funcţional de mobilizare la planul şi marginea patului”, cum este scris de altfel, în toate cărţile de specialitate” spune medicul Emil Cristuţ, şeful secţiei de Ortopedie din Cadrul Spitalului Judeţean Hunedoara.
Tratament pe care bolnavul nu îl poate urma, deoarece nu se poate mişca. Tocmai piciorul „sănătos” a fost fracturat din şold, iar cum celălalt este paralizat omul este osândit să rămână la pat.
Comisia se încăpăţânează să îl declare „Sănătos”
Însă cei de la Comisie au respins din nou dosarul omului, în urmă cu două luni, deoarece „nu se încadrează în criteriile medicopsihosociale aprobate prin ordinul nr. 762/31.08.2007 al MMFES şi Ordinul nr. 1992/19.11.2007 al MSP”. “Cum poţi declara sănătos un om paralizat pe jumătate, care nu vorbeşte, nu se poate mişca şi are şi un picior rupt din şold, care nu poate fi operat? Câteodată nu înţeleg ce vrea să îmi comunice, nu ştiu cum să îl mai ajut. Are dureri groaznice. Cred că a luat pe puţin 50 de cutii de Piafen”, spune soţia sa cu lacrimi în ochi. Femeia este revoltată că după ce a contribuit o viaţă la sistemul social de sănătate, acum când are nevoie de ajutor, bolnavul este tratat cu indiferenţă şi aruncat ca o ciubotă găurită.
„De ce nu vin medicii de la Comisia de Evaluare a Persoanelor Adulte cu Handicap la Haţeg să vadă cine beneficiază de pensii de handicap? Imobilizaţii la pat sunt declaraţi sănătoşi, în timp ce orbii cosesc iarba sau conduc maşina. Cunosc o grămadă de oameni din oraş care au certificat de handicap luat cu bani, iar ei nu au nicio problemă de sănătate. Iar pentru bolnavii adevăraţi, nu au mai rămas nici o speranţă. Sunt buni de muncă. Numai că din păcate nu se pot ridica din pat”, adaugă Terezia Preda.
O rază de speranţă
“Recomandăm ca pacientul să revină la control, cu ajutorul unei Ambulanţe. I se va face un consult, o radiografie şi o scrisoare medicală de la medicul specialist ortoped în care se va specifica că este imobilizat la pat şi din cauza femurului rupt. De asemenea, va fi nevoie şi de un consult de la medicul specialist neurolog care să specifice în scrisoarea medicală că bolnavul este pe jumătate paralizat. Odată cu aceste acte adăugate la dosarul înaintat Comisiei de Evaluare mă gândesc că medicii vor lua o altă decizie” spune Emil Cristuţ,şeful secţiei de Ortopedie a Spitalului Municipal Hunedoara.
[box border=”full”] „Are în permanenţă nevoie de ajutor, pentru că nu se poate mişca, iar doctorii susţin că este sănătos. Cum se poate aşa ceva? Un om pe jumătateparalizat, cu piciorul rupt din şold, nedeplasabil care nu poate vorbi şi mişca este sănătos?”,
Terezia Preda, soţia bolanvului[/box]