Staţiunea Parâng se dezvoltă din fondurile proprii ale administraţiei publice locale, după ce Guvernul a făcut un pas înapoi când a venit vorba despre finanţarea proiectului aprobat chiar prin hotărâre de Guvern. Iar edilii au mai găsit încă 72.000 de lei pe care îi vor investi tocmai în continuarea lucrărilor demarate încă din anul 2009.
Nu mai puţin de 72.000 de lei au alocat aleşii locali de la Petroşani pentru continuarea lucrărilor de construcţii la obiectivul „dezvoltarea domeniului schiabil în zona turistică Parâng. Banii vin din rambursări de TVA pentru proiectele derulate de municipalitatea din Petroşani. Astfel, spune primarul Tiberiu Iacob – Ridzi, „în baza deciziei 152/ 14 aprilie 2014 de rambursare a TVA, emisă de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, s-a rambursat suma de 72.000 de lei reprezentând TVA pentru lucrările de investiţii de la obiectivul Dezvoltarea domeniului schiabil în zona turistică Parâng, sumă care se va utiliza pentru continuarea finanţării acestei investiţii”. La ora actuală, deşi proiectul este unul guvernamental în esenţă, dezvoltarea domeniului schiabil din Parâng cade pe umerii administraţiei publice locale, iar banii vin mai mult de la bugetul local.
Turism pe forţe proprii
Din 2009, de cât proiectul a fost aprobat şi implementat, s-au achitat – în baza contractelor dintre fostul MDRT şi Consiliul Local Petroşani – 25.889.000 lei, cei mai mulţi în anul 2011, respectiv 15.000.000 de lei. În 2012, în schimb, în conturile administraţiei publice de la Petroşani abia au mai ajuns 8,1 milioane de lei, iar în 2013 alocaţiile de la bugetul de stat au fost nule. În schimb, recunoaşte oficialul guvernamental, valoarea totală a contractelor de lucrări dintre CL Petroşani şi constructor este de aproape 352 de milioane de lei.
Oficialii guvernamentali recunosc, însă, că Staţiunea Parâng are un potenţial deosebit, iar despre turism s-a vorbit întotdeauna ca fiind singura alternativă viabilă la activitatea minieră aflată în declin. Iar implementarea proiectului de dezvoltare a domeniului schiabil ar fi trebuit să transforme staţiunea montană într-un adevărat Paradis turistic. Statisticile arătau că, prin investiţiile ce urmau să fie realizate, Parângul s-ar putea transforma în cea mai mare staţiune montană din România, cu un aflux de turişti de 1.500/ zi pe timpul iernii şi 500 pe zi vara. Dar, dacă statisticile sună bine, realitatea este departe, iar asta are drept cauză tocmai lipsa de finanţare a proiectului din ultimii ani. De precizat că obiectivul Dezvoltarea domeniului schiabil în zona turistică Parâng este cuprins în legea 526/ 11.12.2003 – Programul naţional de dezvoltare a turismului Schi în România, iar proiectul este extrem de generos. Investiţia privind domeniul schiabil din Parâng a fost câştigată de asocierea de firme formată din Kranz Eurocenter Piteşti – Acomin Cluj şi Doppelmayer Austria. Potrivit proiectului aprobat, domeniul schiabil din Parâng ar urma să se întindă pe o suprafaţă de 150 hectare şi va avea 17 pârtii. De asemenea, pentru acces, între Petroşani şi staţiunea montană Parâng va fi amenajată o telegondolă.