Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva a organizat, la începutul lunii aprilie, în Sala de Lectură a Bibliotecii o seară de poezie prilejuită de lansarea volumului de versuri intitulat „Esență…”, semnat de Adriana Vlad. Este volumul de debut al autoarei, profesoară de limba și literatură română la Colegiul Național Sportiv „Cetate” din Deva.
Originară din Călan, Adriana Vlad a fost remarcată de regretatul poet Eugen Evu, care a selectat-o la cenaclul literar „Lucian Blaga” din Hunedoara. Până la absolvirea liceului, a obținut numeroase premii la fazele județeană și națională a Festivalului „Cântarea României”, iar după 1990 a colaborat cu poezii la ziarele locale „Oglinda” și „Cuvântul Liber”. Licențiată în Litere, cu un masterat în „Receptarea antichității greco-latine”, Adriana Vlad a rămas la fel de pasionată de poezie, în care găsește un refugiu și care îi oferă prilej de meditație.
Volumul de debut al Adrianei Vlad, „Esență…”, cuprinde poezii scrise cu o mare sensibilitate, pline de profunzime și de subtilitate. Ele pun în lumină frământările, întrebările pe care și le pune autoarea în legătură cu viața, cu iubirea, cu credința, cu familia, chiar cu peisajul politic actual. Cum mărturisește chiar autoarea, poeziile ei sunt „slove de aur ce-mbracă în miere Duhul sfânt”, iar aceste slove sunt căutate, migălite, cizelate și așezate în alcătuiri ce devin poezie. Înclinația spre meditație a autoarei este demonstrată și de prezența la sfârșitul majorității poeziilor a unui citat semnificativ din opera unor mari scriitori și gânditori români sau străini, sau proverbe ale unor popoare: de la Petrarca la Nichita Stănescu și Tudor Vianu, de la Anatole France la Tudor Mușatescu și alte nume.
Toate poeziile Adrianei Vlad formează un univers liric complex, plin de culoare, cu imagini poetice inspirate, un univers ce pune în fața cititorului întrebări fără număr, întrebări tulburătoare ce își așteaptă răspunsul. Iar acest răspuns îl oferă poeta cu fiecare poezie pe care a scris-o, cu fiecare vers pornit din adâncul sufletului, care îi definește personalitatea lirică.
Este foarte important de subliniat faptul că, dascăl de limba și literatura română fiind, Adriana Vlad le insuflă elevilor ei dragostea pentru literatură, pentru lectură, chiar pentru încercări literare. Este un mare privilegiu pentru elevi să aibă drept dascăl o poetă, pentru că ea va ști să le sădească sensibilitate și simț al observației, îi va învăța să caute mereu refugiu în poezie, în literatură.
Am fost deosebit de bucuroși că am cunoscut un poet nou, suntem bucuroși că lirica hunedoreană este acum mai bogată, suntem siguri că iubitorii și cunoscătorii de poezie vor recunoaște în Adriana Vlad un poet adevărat, înzestrat cu talent și forță lirică.
Evenimentul cultural s-a încheiat cu o sesiune de autografe oferite de poetă iubitorilor de poezie care au venit la această lansare, precum și cu un moment artistic susținut de elevii Teodor și Serafim Barbu.
Ioan Sebastian Bara