Evenimentul a fost marcat şi în judeţul Hunedoara, organizându-se acţiuni ample de donare în Simeria, la o societate comercială, şi în Deva, cu sprijinul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă
Data de 14 iunie este o zi deosebită pentru donatorii de sânge din întreaga lume. În această zi se sărbătoreşte Ziua Mondială a Donatorului de Sânge.
Cu girul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii
Ziua Mondială a Donatorului de Sânge se sărbătoreşte pe 14 iunie începând din 2005, când Organizaţia Mondială a Sănătăţii a luat această decizie pentru a cinsti memoria medicului austriac Karl Landsteiner, cel care a descoperit grupele sanguine şi Rh-ul şi a deschis epoca modernă a transfuziilor. Evenimentul a fost marcat şi în judeţul Hunedoara, organizându-se acţiuni ample de donare în Simeria, la o societate comercială, şi în Deva, cu sprijinul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă. Prima tentativă de transfuzie sanguină, nereuşită, de la animal la om, s-a făcut în vremea lui Ludovic al XIV-lea. Prima transfuzie reuşită, de la om la om, în sistem venă la venă, a fost efectuat în Anglia, în 1667, după aceea înregistrându-se numai eşecuri. Misterul cauzelor acestor eşecuri au fost descifrat în anul 1900, când Karl Landsteiner a descoperit cele patru grupe de sânge. În ţara noastră primele transfuzii s-au făcut la Cluj, în 1923, iar primul centru de transfuzie s-a înfiinţat, în 1941, la Eforie. În judeţul nostru, primul centru de transfuzie sanguină s-a deschis la Petroşani, în 1954, peste trei ani deschizându-şi porţile şi cel din Hunedoara. Centrul de Transfuzie Sanguină al judeţului Hunedoara de la Deva s-a deschis în 1988, în cei 25 de ani de activitate fiind făcute peste 200.000 de donări de sânge. La ora actuală, dintr-o pungă de sânge se fac globulele roşii, trombociţii şi plasma, aceasta fiind folosită, astfel, pentru trei bolnavi. Cei care doresc să devină donatori trebuie să aibă vârsta cuprinsă între 18 şi 65 de ani şi nu trebuie să fi suferit de hepatită, TBC, hipertensiune arterială, diabet zaharat, ulcer, cancer sau operaţii majore. Donatorii de sânge au următoarele drepturi: supliment alimentar care constă în 7 tichete de masă, o zi liberă de la servici (prevedere legală care, din păcate, nu este respectată de marea majoritate a angajatorilor), scutiri la plata impozitelor, în Deva, Hunedoara, Petroşani şi Simeria, precuzm şi gratuitatze pe mijloacele de transport în comun, în aceleaşi localităţi mai sus menţionate.