65 de copiii de la Centrul Şcolar pentru Educaţie Incluzivă “Rudolf Steiner” Hunedoara au luat parte ieri la o scenetă desfăşurată în curtea Castelului Corvinilor, urmată de o procesiune cu lămpaşe aprinse în mâini, potrivit obiceiului din Europa Apuseană
Copiii de la Centrul Şcolar pentru Educaţie Incluzivă “Rudolf Steiner” Hunedoara (fostul Centru de Pedagogie Curativă) au marcat ieri la Castelul Corvinilor, ziua Sfântului Martin, fixată în calendarul catolic şi protestant la data de 11 noiembrie. Potrivit obiceiului din Europa Apuseană, copiii au parcurs un anumit traseu având lămpaşe în mâini şi cântând cântecul lui Martin.“Este o acţiune specifică pedagogiei curative. Noi în fiecare an avem patru mari sărbători. În octombrie am reuşit să facem „Ziua Recoltei”, acum „Legenda Sfântului Martin”, peste o săptămână avem serbarea de Advent şi bineînţeles serbarea de Crăciun care este specifică nouă. Este una dintre cele patru mari serbări ale anului, care se organizează de şcoala noastră în fiecare an”, spune Marin Ormenişan, directorul Centrul “Rudolf Steiner” din Hunedoara.
Roluri pentru micuţi
Înainte de a pleca în procesiune,copiii au participat la o scenetă care a avut loc chiar în curtea Castelului Corvinilor. Deşi scenariul a implicat o mulţime de micuţi actori, copiii şi-au luat rolurile în serios.“Serbarea de astăzi vrea să aducăomagiu unui cavaler şi-a despicat mantia în două şi cu o jumătate a acoperit un sărman, cu toate că afară era un ger cumplit. Este exact gestul unui om din ziua de astăzi care vede în jurul lui oameni nevoiaşi, pentru care cedează o parte a lor. Acesta este gestul de a da din ceea ce ai tu şi celui de lângă tine”, explică semificaţiascenetei Marin Ormenişan. Acesta a mai adăugat că pregătirea serbării a fost o muncă foarte grea care necesită mult suflet, deoarece o parte dintre copiii de aici sunt cu dizabilităţi grave, cu care se poate lucra doar pas cu pas şi pe o durată de timp relativ scurtă, deoarece puterea lor de concentrare este limitată. La evenimentul de ieri au participat 65 de copii cu vârste de la grădiniţă şi până în clasa a X-a. Ziua Sfântului Martin este în Europa Apuseană ultima mare sărbătoare dinaintea postului de 40 de zile al Crăciunului.