20.5 C
Deva
duminică, iulie 14, 2024

Continuă acțiunea de protest la Termocentrala Mintia

S-au împlinit 10 zile de când o parte a angajaților Termocentralei Mintia au declanșat greva, care a avut a avut ca motiv „neacordarea drepturilor de natură salarială și a incertitudinii în ceea ce privește viitorul acestui producător de energie electrică și termică”, arăta Sindicatul „Solidaritatea” din cadrul societății care face parte din Complexul Energetic Hunedoara. Cinci salariați ai termocentralei au intrat în greva foamei pentru a-și auzite revendicările. Oamenii au solicitat plata unor drepturi băneşti restante de circa şase luni: tichete de masă, deconturi de navetă şi ajutoare de căldură, a căror valoare cumulată ajunge la 3.500 – 5.500 de lei pentru un angajat.

Marți, 15 septembrie, Tribunalul Hunedoara a declarat ilegală greva de la Mintia. „Admite acţiunea formulată de către reclamantul Societatea Complexul Energetic Hunedoara SA, prin administrator judiciar Expert Insolvenţă SPRL, în contradictoriu cu pârâtul Sindicatul Solidaritatea Hunedoara. Dispune încetarea grevei declanşate la data de 07.09.2020 în cadrul Sucursalei Electrocentrale Mintia, ca fiind ilegală”, se arată în minuta instanţei. Reprezentanții sindicatului le-au cerut angajaților să reia lucrul, însă câteva zeci de oameni au refuzat și continuă protestul în nume personal.

Prefectura Județului Hunedoara a reacționat, printr-un comunicat de presă, față de continuarea protestului la Termocentrala Mintia.

„Astăzi, 17 septembrie 2020, la primele ore ale dimineții, Termocentrala Mintia trebuia să furnizeze apa caldă pentru locuitorii Devei și energie electrică în Sistemul Energetic Național. Dar acest lucru nu a putut fi realizat pentru că protestul unei părți a angajaților continuă, cu toate că Instituția Prefectului a fost asigurată că activitatea va fi reluată, pe ambele componente. La solicitarea prefectului județului Hunedoara, Vasilică Potecă, conducerea Complexului Energetic Hunedoara, reprezentată de Cristian Roșu-Administrator special și Samuel Dioane-Director general, a fost prezentă astăzi pentru discuții cu protestatarii. Acest lucru nu a putut fi posibil pentru că energeticienii care continuă protestul au refuzat orice formă de dialog. Este de neînțeles atitudinea negativă a angajaților de la Termocentrala Mintia, mai ales a celor calificați să repornească producția, în condițiile în care salariile sunt plătite la zi, iar conform discuțiilor dintre greviștii foamei și reprezentantul guvernului în județul Hunedoara, prin care au încetat această formă de protest, drepturile suplimentare prevăzute în Contractul Colectiv de Muncă vor fi plătite în cel mai scurt timp posibil”, a informat conducerea Prefecturii județului Hunedoara, care solicită de urgență Termocentralei Mintia să respecte contractul pe care îl are cu Primăria municipiului Deva și să reia furnizarea apei calde.

Termocentrala Mintia numără circa 700 de angajaţi şi face parte din Complexul Energetic Hunedoara, societate cu capital de stat aflată în insolvenţă, din care mai fac parte exploatările miniere Lupeni, Lonea, Livezeni, Vulcan şi termocentrala Paroşeni din Valea Jiului.

Știri Similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Stai conectat

17,116FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
7,410AbonațiAbonați-vă
spot_img
spot_img

Știri Recente

/*ADNOW*/