Micii vestitori ai primăverii cu care comercianţii apar în prag de 1 Martie nu sunt de multe ori departe de nişte kitch-uri veritabile. Pentru a aduce un suflu nou şi a resuscita piaţa cu ceva nou şi proaspăt, două hunedorence, mamă şi fiică, aduc în faţa devenilor un alt tip de mărţişoare
Două hunedorence, mamă şi fiică, încearcă să aducă un plus de culoare şi chiar de inedit în primele zile ale lunii martie, prin alt gen de mărţişoare. Ca o formă de rezistenţă la chinezismele din plastic vândute sub denumirea de vestitori ai primăverii, cele două au înfiinţat un mini-atelier unde creează mărţişoare unicat.
Mărţişoare populare
Teodora Dobra, elevă în clasa a XI-a la Liceul de Arte “Sigismund Toduţă” din Deva este prima care s-a gândit să vină cu ceva nou pe piaţa supraîncărcată a ofertelor de început de martie. Anul trecut tânăra a întâmpinat primăvara cu 3.000 de mici vestitori cu fundiţă alb-roşie. “M-am gândit să exprim primăvara prin ceva lucrat manual, cu sentiment, faţă de mărţişoarele trase la matriţă. Ale mele sunt colorate, vesele şi unicat. Anul trecut a fost prima dată când am ieşit cu ele pe piaţă, sub formă de experiment, deoarece am vrut să văd cum sunt primite şi cum le apreciază oamenii”. Deşi în martie trecut a vândut mai bine de jumătate din stocul lucrat peste iarnă, tânăra artistă nu este prea mulţumită de felul în care interacţionează devenii cu creaţiile handmade. Totuşi şi în acest an, Teodora s-a pregătit pentru data de 1 martie cu alte creaţii proprii, lucrate din lut polimetric (o varianţă mai îmbunătăţită a pastei modelatoare), dar şi cu mărţişoare populare, un model special, la care a ajutat-o şi mama ei.
Machete fidele ale portului popular
“Bunica mea din partea mamei, cosea costume populare tradiţionale. Mama are un proiect pe această temă şi s-a gândit când am început lucrul pentru mărţişoarele din acest an, că am putea transpune costumul popular şi în chip de mărţişor”, povesteşte tânăra ideea mărţişorului popular. Astfel au apărut miniaturi ale costumelor populare din Bucovina şi Ardeal lucrate la scară, dar şi opinci cu nojiţe care imită modelul original, precum şi traiste populare tradiţionale, la dimensiuni reduse. Ca suport, hunedorencele au folosit pânza de sac, iar fiecare mărţişor ce înfăţişează crâmpeie din portul tradiţional, poartă o bandă sau fundiţă tricoloră. “Pentru că am vrut ca totul să fie de cât mai bună calitate, la majoritatea iilor şi a fotelor în miniatură am folosit pânză de in topit, ca la costumele originale. Arnicii cusuţi pe fiecare dintre acestea sunt asemănătoare pe cât posibil, cu modelul original. În loc de brâu am folosit tricolorul românesc”, ne explică Veronica Dobra, mama Teodorei.
Cel mai greu e la opinci
Opincile în miniatură sunt la fel de greu de confecţionat ca şi costumele populare, ţinând cont că sunt lucrate din piele. Chiar dacă este mai greu de manevrat, sub mâinile pricepute ale Veronicăi materialul se lasă modelat şi cusut sub forma dorită. Tot pentru veridicitate, artista a folosit materialul din care în mod tradiţional se confecţionează opincilor. Chiar şi nojiţele sunt lucrate în acelaşi mod, în care se împletesc firele pentru cele tradiţionale. Şnurul alb-roşu a fost interpretat ca un model popular în alb şi roşu, cusut pe marginea pânzei de sac.
“Am creat acest gen de mărţişoare cu trimitere la costumul popular tradiţional, pentru sufletul meu, dar şi pentru a aduce în atenţia celor care au uitat, o parte din identitatea noastră naţională. Chiar dacă nu vrem să recunoaştem, mulţi dintre noi ne tragem de la ţară. Şi în anul 2014, în multe sate din Bucovina, Maramureş, chiar şi în Ardeal, oamenii poartă cu mândrie costumul popular la sărbătorile cele mai importante sau când merg la biserică”, spune Veronica.
Costumul, o oră. Opinca, 40 de minute
Modelarea unui singur astfel de mărţişor durează peste o oră. Numai pentru creaţia costumului şi împodobirea lui cu arnici sau manufacturarea opincilor trec peste 40 de minute. La care se adaugă celelalte elemente care definitivează întreaga creaţie. Deoarece sunt destul de dificil de lucrat, iar materialele sunt pretenţioase numărul mărţişoarelor populare pregătite până acum pentru 1 Martie sunt sub 50 de bucăţi. Cu toate acestea, se pare că modelele originale atrag destul doritori. “Am fost săptămâna trecută la Târgul de Handmade şi pe la sfârşit am expus o parte din mărţişoare să văd cum sunt primite de cumpărători. Am primit pe loc două comenzi pentru mărţişoarele tradiţionale, deoarece nu aveam la mine suficiente bucăţi. Mi-a plăcut că oamenii au reacţionat pozitiv la aceste modele”, spune Teodora.
Flori şi ghirlande, în culori vii
Pe lângă micile opere de artă confecţionate împreună cu mama sa, tânăra a pregătit şi modele de mărţişoare din lut polimetric ars. Flori delicate, ghirlande împletite şi frunzuliţe de un verde crud sunt modelele pe care tânăra le-a pregătit pentru acest an. Deşi sunt destul de migăloase, pentru că fiecare petală sau frunză trebuie modelată individual, Teodora a reuşit să creeze peste 200 de figurine. După ce modelul este gata, acesta se introduce la cuptor şi se arde, capătând o rezistenţă mult mai mare. “Am confecţionat azi noapte mărţişoare până la ora 2 şi jumătate. Am cam uitat de mine. De obicei lucrez mai mult în week-end, sau când am timp liber, dar acum nu prea mai dispun de aşa ceva”, spune adolescenta. Teodora va ieşi pe piaţă cu mărţişoarele create “în familie”, începând de miercuri după amiază.