De la pasiunea pentru brăţări a pornit ideea. De a crea accesorii pentru fete şi femei, accesibile ca preţ, dar lucrate cu materiale de calitate. Aţa cerată împletită cu lanţul metalic sau pielea, la care se adaugă pietre de nisip sau semipreţioase, creează modele surprinzătoare, de o frumuseţe aparte
„Pasiunea mea sunt brăţările. Mi-au plăcut de când eram mică”. Aşa începe povestea Wandei Bârcean. Tânăra locuieşte la Băcia, iar de un an şi jumătate creează ea însăşi, brăţări de felurite forme şi modele, care au succes garantat la sexul frumos de pretutindeni. Sunt modele unicat şi sunt lucrate manual, ceea ce le creşte automat valoarea. Au un aer tineresc, deşi „merg” şi la ţinute sofisticate, sunt fresh şi mai au două atuuri faţă de ceea ce se găseşte deja pe piaţă: sunt lucrate într-o tehnică care nu se mai foloseşte la noi şi pietrele folosite sunt ori mărgelele de nisip ori cristalele semipreţioase. În acest context, plasticul nu există.
Evadare din cotidian
„Mama mea a locuit mult timp în Franţa şi în vacanţe, petreceam mult timp pe acolo. Existau tot felul de magazine care aveau brăţări asemănătoare cu handmade-ul, deşi se vedea clar că nu sunt lucrate manual. Iar preţul era destul de mare. O brăţară era în jur de vreo 50 de euro. Cum mi-am achiziţionat destul de multe accesorii de acest fel, la început, m-am ocupat cu reparatul celor care se stricau. Apoi, m-am gândit că aş putea să îmi fac eu singură brăţări, la un preţ mai mic decât cele la care le cumpăram de pe piaţă”, povesteşte artista.
Iar ideea de atunci a pus-o în practică doar anul trecut. Întâi ca o evadare din monotonie. „De când am rămas acasă cu cea mică nu prea aveam nimic de făcut „pe lângă” şi totul era destul de monoton. După ce mi-am rupt din greşeală o brăţară m-am hotărât să o repar. M-am inspirat din tutorialele de pe net, am căutat aţe, mărgele şi alte accesorii, iar apoi m-am pus pe treabă. Iar rezultatul mi-a plăcut, aşa încât m-am hotărât să mai încerc şi alte modele”, spune Wanda.
Pietre de nisip sau semipreţioase
Pentru a construi o brăţară simplă, „la trei rânduri”(care se înfăşoară de trei ori pe mână), sau „la şase rânduri” este o muncă destul de migăloasă. Fiecare pietricică care se aşează frumos la locul ei, este cusută pe suport, prin tehnica wrap, care la noi nu se prea foloseşte. Aţa folosită drept suport este de asemenea specială, pentru a rezista în timp. Iar mărgelele folosite poartă nume sonore: turcoaze, jad, chihlimbar, agată, cuarţ sau perle Swarowski, sunt doar câteva dintre ele. De dimensiuni mici, medii sau mari, mărgele sunt împletite cu grijă şi potrivite în aşa fel încât rezultatul să fie cu adevărat unul spectaculos. Wanda a încercat ca suport pentru creaţiile sale şi pielea sau lanţul metalic, împletit cu aţă cerată, iar ca accesorii, chiar mărgele metalice.
„Legat de brăţările pe care le creez, am o regulă, pe care o respect orice ar fi. Fără plastic. Pe piaţă sunt destule gablonţuri ieftine, iar ceea ce fac eu, este altceva. Nu se compară o brăţară lucrată cu perle Swarowski sau chiar cu pietre de nisip, cu un plastic ieftin”, crede tânăra.
Pentru o brăţară timpul alocat începe de la o oră în sus. Contează suportul, mărimea mărgelelor, lungimea brăţării, dar şi modelul finit. Iar preţurilepentru modelele mai complexe, pleacă de la 15 lei.
[wzslider autoplay=”true”]
De la Băcia, la Bucureşti, via Deva
Brăţările au devenit faimoase şi căutate de hunedorence de la primele modele apărute. După ce a dăruit câteva brăţări unei prietene de profesie manichiuristă, comenzile au început să curgă. Toate tinerele îşi doreau să aibă măcar o brăţară „la două rânduri”, iar doamnele cereau modele mai sofisticate. Wanda nu a stat pe gânduri ci a comandat cele trebuincioase de la magazinele cu care colaborează şi s-a pus pe lucru. Modele diferite, multicolore şi combinaţii dintre cele mai neaşteptate. Un carnaval de culori, lucrate cu drag, de care îi este greu să se despartă.
„Eu am început să creez brăţări din pasiune. Îmi place foarte mult să fac lucruri frumoase, care să bucure privitorul. Sunt extrem de mulţumită când lumea apreciză brăţările lucrate de mine”, mai adaugă creatoarea.
Modele create de hunedoreancă sunt purtate şi de bucureştence. Toate venite pe comandă, de la o verişoară din capitală, care a purtat o brăţară model „Wanda” la o ieşire în oraş. Toate prietenele ei au vrut creaţii asemănătoare, semnate de acelaşi artist.
Materiale preţioase
Deja Wanda a marcat câteva participări la târgurile de hand-made din judeţ, dar şi din ţară. Iar oamenii cei mai deschişi la minte i-a întâlnit până acum la Alba-Iulia. Nu se prezintă cu mai puţin de 300 de bucăţi la o manifestare de acest gen, pentru ca potenţialii cumpărători să aibă de unde alege. „La un târg din Deva o doamnă m-a întrebat de ce o brăţară costă20 de lei, că o ia de altundeva cu cinci lei? La mine doar materialele pentru o brăţară sunt mult peste cinci lei, asta pe lângă munca mea. Iar eu cred că diferenţa dintre plastic şi sticlă este vizibilă cu ochiul liber”.
O afacere din „lucrat manual”
Hunedoreanca îşi doreşte să pună bazele unei afaceri bazată exclusiv pe crearea de brăţări. Ar introduce şi pietre mai scumpe în creaţiile sale, dar se teme că un preţ prea mare ar îndepărta unele dintre cliente. Visul ei este să aibă un magazin micuţ unde să lucreze şi deopotrivă, să comercializeze accesoriile create. De asemenea, i-ar place să primească idei şi de la cumpărători, să creeze brăţări personalizate, pliate pe dorinţele lor. „Nu ştiu cum ar merge aici o astfel de afacere. În sudul Franţei, de exemplu, sunt artişti handmade care din asta trăiesc. Acolo se vinde foarte bine tot ceea ce este lucrat de mână. Poate că şi în România ar merge afacerea asta, dar poate într-un oraş ceva mai mare”, mai spune Wanda.
„Bijuteriile lucrate manual reprezintă frumuseţea autenticităţii şi rafinamentul femeii de pretutindeni care încearcă încontinuu să-şi exprime identitatea şi eleganţa. Pasiunea creatorului de bijuterii lucrate manual ne fac să alegem frumosul prin farmecul acestor creaţii”, Wanda Bârcean