10.9 C
Deva
vineri, decembrie 1, 2023

VIDEO. C.O.M. se reîntoarce pe scena hip-hop hunedoreană

După ce în ultima perioadă s-au „ascuns” într-un con de umbră, cei cinci membri ai C.O.M. apar din nou în lumea muzicală, cu un ultim clip, care a fost primit cu mult entuziasm de fani. În acest moment, trupa „trage” cel de-al doilea clip, programat să apară la începutul anului viitor

mare

Se ambiţionează să reziste într-un mediu cultural mai degrabă nul, fără susţinere financiară, făcând totul din pasiune. Deşi au plecat dintr-un apartament mic din Hunedoara, la începutul anilor 2.000, piesele lor se difuzau pe cele mai tari canale muzicale ale momentului. Au compus sute de piese şi au cântat în zeci de oraşe din ţară, vânzând sute de albume în timp record. Fac muzică pentru că le place, nu pentru a primi recompense băneşti. Cea mai cunoscută trupă hip- hop din judeţ, C.O.M. (Coaliţia Ordinii Morale) din Hunedoara se reîntoarce pe scena underground de profil. Ultimul lor clip, „Când venim”, proaspăt lansat în mediul virtual, a adunat peste 2.500 de vizualizări, în doar câteva zile. Ultima apariţie „live” a celor cinci în faţa fanilor a avut loc la Festivalul Cinciş Summer Fest după o perioadă în care trupa a intrat într-un con de umbră. Cei mai încântaţi sunt fanii, care aşteaptă cu interes următoarea mişcarea a trupei, fondată cu peste 15 ani în urmă.

Două trupe, reunite în una singură

Printre zecile de trupe underground apărute pe la jumătatea anilor ’90 când era la modă să ai o trupă, în oraşul de pe Cerna s-au remarcat doi fraţi gemeni, Bogdan Stîncescu, alias Intelecs şi fratele său Alexandru, alias Tecko Starr, care cântau hip-hop pe negativele făcute pe calculator. Băieţii au avut primele apariţii la balurile bobocilor din oraş, iar în scurt timp, un nou membru, Ovidiu Cornea zis Shokatu, a intrat în gaşcă, împreună cei trei formând grupul Criptik. După trei albume care s-au vândut ca pâinea caldă, în 97 în scenă apare un alt rapper din oraş, Andrei Ciura, alias Piranha şi Ovidiu Duşcă, alias K-PO, care deja scoseseră ca trupă un album şi două clipuri autoproduse care rulau pe MTV şi TV K-Lumea.

 

În top

În 2002, cei cinci muzicieni s-au mixat în proiectul comun C.O.M. Au muncit mult ca trupă, pentru a ajunge la nivelul la care lumea le fredona piesele pe stradă şi erau invitaţi la emisiuni, televizate, radiouri sau reviste. Au scos două albume, cu mesaj preponderent social, în timp ce piesele lor rulau pe televiziunile cu profil muzical şi toată lumea era a lor. După anul 2008, când au scos ultimul album, trupa a făcut o pauză. „În această perioadă patru dintre noi ne-am format familii. Cel mai în vogă dintre noi este Tecko Starr care s-a mutat la Bucureşti şi s-a dedicat total muzicii, momentan producând şi susţinând concerte cu cei mai activi protagonişti ai hip-hop-ului românesc. Pe noi ne ajută la piese şi clipuri, ca DJ şi producător”, spune Shok. Ceilalţi patru membrii ai C.O.M. se întreţin din altceva decât din muzică, iar muzica o fac doar din pasiune.

Reunirea

Băieţii s-au reunit în această vară, au închiriat studioul mult visat în anii trecuţi şi s-au pus pe treabă. Deşi şi celălalt frate Stîncescu locuieşte tot în Bucureşti, pentru clipuri şi înregistrări, membrii trupei se întâlnesc la studioul din Hunedoara. „Nu mai scoatem albume, deoarece lumea vrea să vadă acum clipuri. Ne producem singuri atât piesele, cât şi clipurile, deoarece chiar dacă este mai greu, facem totul aşa cum ne place. Nu trebuie să facem compromisuri, cum ar fi dacă am lucra cu o casă de discuri. Chiar zilele astea filmăm la cel de-al doilea videoclip.Cel mai probabil vom ieşi la începutul anului viitor cu el şi îl vom promova tot pe net”, povesteşte Shokatu‘.

Clipul „Când venim” a fost filmatîn câteva ore, dar munca cea multă a fost la masterizat, unde s-a lucrat aproape o lună. Băieţii au filmat totul singuri, cu câteva aparate foto profesionale, ajutaţi de T-Bone, iar montajul a fost făcut de K-PO.

 

[box] Miniinterviu cu Ovidiu Duşcă, aka K-PO, una dintre „vocile” C. O.M.

ZHD: Cum a fost primit ultimul vostru clip de către fani?

K-PO: Foarte bine. Chiar le-a plăcut, deşi nu mă aşteptam. Avem în trei zile peste 2.500 de vizualizări, care pentru noi e ok. Acum să vedem câte se mai fructifică în timp.

ZHD:Lucraţi la un nou album?

K-PO: Nu, albume nu vom mai face deocamdată. Poate doar mixtape-uri, poate videoclipuri mai multe. Cel puţin încă două vor mai apărea în primele trei luni ale anului viitor. Sperăm să fie primite de public mai bine ca ultimul, să placă la lume.

ZHD: Cum este să scoţi albume şi videoclipuri fără niciun ban, fără susţinere?

K-PO:Este foarte greu, am făcut unul şi am simţit pe propria piele cum e. Am plătit înregistrări, am avut noroc cu Piranha care e producătorul nostru de beaturi, că dacă nu era el, plăteam la negative instrumentale de îmi ieşeau pe ochi. Am avut noroc cu el că m-a susţinut şi m-a ajutat. E foarte greu, nu recomand. Şi ultimul clip, eu l-am montat, de filmat, l-am filmat împreună cu T-Bone, care ne va ajuta şi la următorul clip. Sperăm să fie ceva mai profi, cu mai multe lumini, mai altceva.

ZHD: Am înţeles că şi următoarea piesă va fi ceva mai deosebită?

K-PO: Da, e un stil mai nou, ce se ascultă acum în Anglia, în Londra. Grime se cheamă, electro hip-hop. Să sperăm că va prinde, e ceva nou. Nu trebuia să dau din casă, dar mi-a scăpat.[/box]

 

[box border=”full”]  Componenţa C.O.M.

Alexandru Stîncescu, alias Tecko Starr – DJ şi producător

Bogdan Stîncescu, alias Intelecs – vocal

Ovidiu Cornea zis Shokatu – vocal

Andrei Ciura, alias Piranha – inginer sunet, producător

Ovidiu Duşcă, alias K-PO- vocal [/box]

Știri Similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Stai conectat

17,116FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
7,410AbonațiAbonați-vă
spot_img
spot_img

Știri Recente

/*ADNOW*/