Cu mare răbdare dar şi pasiune un hunedorean creează obiecte de podoabă dintr-un metal mai puţin obişnuit: cupru şi cupru argintat. Reacţiile celor care i-au văzut bijuteriile „live” l-au încurajat să îşi dezvolte afacerea şi să meargă înainte
Făureşte din sârmă de cupru, cupru argintat (emailat), argint şi pietre semipreţioase bijuterii inedite, care cuceresc orice reprezentantă a sexului frumos. Din mâinile lui ies obiecte de podoabă îndrăzneţe, iar materialul din care sunt realizate le face cu atât mai speciale. A pornit de la nimic şi acum este cunoscut în oraşul de pe Cerna, iar mulţi artizani hunedoreni îi urmăresc activitatea pe paginile de socializare. Transformarea metalului în operă de artă are loc în bucătăria unei mici garsoniere. În lipsă de ustensile profesionale sau soluţii care modelează metalul după bunul plac al artistului,Radu Hulban improvizează. Hulbio Cooper, numele de artist al hunedoreanului aduce pe piaţă un material care arată senzaţional sub formă de bijuterie. Cupru.
Schimbare de direcţie
„Am fost de meserie electrician şi am lucrat mult timp cu acest tip de metal. Chiar şi pe vremuri realizam pentru prietene cercei din bucăţele colorate de plexiglas, cositorite între ele. Să creez lucruri oricât de migăloase îmi face plăcere şi mă relaxează”, începe Hulbio povestea care i-a schimbat viaţa. Toamna trecută a fost un moment de cotitură, hunedoreanul renunţând la serviciul pe care îl avea, cu scopul de a pune pe picioare o mică afacere. Ideea de a creea bjuterii o avea în minte, dar nu ştia de unde să înceapă. A avut noroc cu o prietenă din Sibiu care i-a fost dascăl on-line pentru primele modele de bijuterii realizate. Tot ea i-a trimis un mic pachet cu cele trebuincioase pentru primii paşi în domeniu. „Internetul este o sursă foarte bună de informaţii, aşa că am căutat tutoriale despre cum se lucrează cu acest material sau modele de lucrări şi la început am încercat să imit ceea ce vedeam. Mi-a plăcut ceea ce a ieşit, aşa că în scurt timp mi-am făcut aprovizionarea cu cele trebuincioase pentru a începe lucru”. O investiţie de mare valoare, adusă din Germania, pentru o calitate ireproşabilă a bijuteriilor finite.
[wzslider autoplay=”true”]
Mizează pe originalitate
Brăţări realizate din furculiţe argintate, brăţări cu motive asemănătoare celor din epoca egipteană, cercei de diverse modele, până la cei pentru toată partea de sus a urechii, medalioane pentru căţei, plăcuţe personalizate, toate poartă amprenta unică marca Hulbio Cooper. „Încerc să fiu original, iar multe dintre idei îmi vin pe moment. La un moment dat stăteam pe balcon şi priveam un ghiveci cu rozmarin şi am văzut că are un model pe care l-aş putea adapta pentru cerceii tip spirală, aşa că imediat am pus ideea în practică. Cu idei mă mai ajută şi fiica mea, care are o imaginaţie foarte bogată, şi chiar prietene de-ale ei vin cu tot felul de solicitări pentru diverse modele de bijuterii”. De altfel prima brăţară din cupru emailat, primii cercei model totem şi prima brăţară model furculiţă, Hulbio le-a dăruit fiicei sale.
Furculiţe argintate din care realizează brăţările de acest tip, sunt achiziţionate din târgul de vechituri. Apoi, urmează curăţarea lor după o reţetă proprie care implică apă, staniol, detergent de vase şi bicarbonat. După ce furculiţele ajung la strălucirea de odinioară ele sunt prelucrate prin forţă brută, pentru a ajunge obiecte de podoabă. Chiar şi sârma argintată este destul de dură deoarece are în interior un strat de email şi necesită destul de multă muncă pentru a fi prelucrată. În final însă, metalul se aşează cuminte după dorinţa artistului. Rezultatele sunt spectaculoase.
Materie primă ad-hoc
Pe lângă materialele achizionate din străinătate cum ar fi sârma de cupru de diverse dimensiuni şi sârma de cupru argintată, ca materie primă Hulbio mai foloseşte şi ţevi de cupru din instalaţii. Spre nenorocul vecinilor, ţeava de cupru este prelucrată în balconul-bucătărie al hunedoreanului, unde are instalat polizorul, maşinile de găurit şi frezele cu care îşi modelează materialele spre a deveni bijuterii. Bocănitul vine ca bonus, firesc pentru prelucrarea unui material cum este metalul. „Din păcate nu dispun de aparate mai sofisticate care să îmi uşureze mai mult munca cum ar fi flacăra oxiacetilenică care mi-ar încălzi metalul în câteva clipe, aşa că folosesc o lampă cu gaz. De asemenea pentru gravura în metal, folosesc o metodă de corodare chimică care implică lacul de unghii. Totul este să ai idei şi să impovizezi, pentru a ajunge la rezultatul dorit”, povesteşte maestrul cuprului.
Cupru combinat cu pietre semipreţioase
O altă idee originală care a avut succes la public sunt brăţările din cupru, combinate cu pietre semipreţioase, sau obiectele de podoabă din argint, decorate cu pietre semipreţioase. Cercei, brăţări tip shamballa, pandantive, inele, toate vin într-o ofertă foarte largă pentru cei care preferă bijuteriile originale. „M-am bucurat când am văzut că încep să apară şi comenzile, pentru că înseamnă că ceea ce creez eu este plăcut ochiului şi se pare că atrage toate privirile”.
Stoc epuizat
Toată munca nu a fost în zadar, deoarece la toate ieşirile în faţa publicului, Hulbio Cooper a fost încântat de reacţiile oamenilor, care au apreciat obiectele prezentate. A expus la Alba Iulia, la Castelul Corvinilor din Hunedoara în cadrul unui festival şi la Deva, la evenimentul „Noaptea Muzeelor”. „Am fost foarte surprins de reacţiilepozitive ale oamenilor. Am vândut într-o seară la Deva, mai mult decât am vândut la Alba la un târg de profil. Şi la Hunedoara am dat tot ceea ce aveam pe stoc. Am realizat şi un tip de brăţări mai ieftine pentru copii, şi altele pentru domni, pentru a diversifica. Preţurile pleacă de la cinci lei la o brăţară simplă şi urcă până în jur de 50 de lei la cele mai „pline” şi mai greu de realizat. Dacă punem materia primă care este destul de costisitoare şi partea de creaţie, eu zic că nu este o sumă mare”, crede Hulbio.
Metal benefic pentru corpul uman
Cupru lucrează cu corpul, fiind benefic pentru problemele legate de articulaţii. Mai mult, acesta previne reumatismul. Mulţi dintre clienţii lui Hulbio au achiziţionat diverse brăţări sau coliere pentru a le purta atât ca podoabă, cât şi în scop terapeutic. Chiar modul de colorarea al cuprului în funcţie de cel care îl poartă îi poate indica starea de sănătate. De asemenea acest metal are proprietatea de a se curăţa singur, odată oxidat.