0.7 C
Deva
luni, decembrie 9, 2024

Vitraliu adus la rang de artă. Tehnica de iluminat prin culoare

O tânără familie din Hunedoara au adus din capitală în provincie o afacere care în alte judeţe „a prins” foarte bine la iubitorii de frumos. Folosite atât ca décor, cât şi ca paravane, vitraliile aduc lumină în casă şi adaugă un plus de frumos spaţiului în care sunt amplasate

 Valentina şi Ioan Cristea au deschis în judeţ prima firmă care se ocupă de realizarea de vitralii la modul profesionist. Lucrează cu materiale aduse din Anglia şi Franţa, iar de partea de creaţie, design şi execuţie se ocupă Valentina, care este de profesie artist plastic. Modelele realizate de tânără în proiectele în care a fost implicată până acum aduce spaţiilor închise culoare, transparenţă şi lumină, putând fi considerate totodată şi elemente de decor.

Contopire între bijuterie şi mozaic

Utilizarea sticlei în artă, mai ales sub formă de vitralii se pierde în negurile istoriei. Se pare că această tehnică este o deviaţie de la fabricarea bijuteriilor şi a mozaicurilor, ea apărând odată cu construirea bisericilor. Lumina, transparenţa, culoarea, dar şi modelele imprimate pe sticlă au darul de a da un aer şic spaţiului pe care îl împodobesc. În zilele noastre, tehnica vitraliului clasic este înlocuită cu vitraliul aplicat sau overlay, din considerente atât estetice, cât şi care ţin de sănătate sau de preţul finit al unui asemenea obiect de design.

Tehnica overlay

„Tehica overlay este o alternativă la vitraliul clasic, care imită, dar totodată şi inovează, pentru că îţi permite să faci cam orice. Primul aspect pozitiv este că geamul rămâne întreg, faţă de vitraliul clasic. Apoi, conform proiectului creat în prealabil, formele se decupează din filme (un fel de plastic special tratat pentru această tehnică) şi se lipesc pe sticlă cu plumb autoadeziv. Pentru a nu se lăsa laturile descoperite, plumbul se poate cositori la îmbinări. Tehnica se aplică pe ambele feţe ale geamului, iar culoarea filmului este garantată 15 ani pentru expunerea  la ultaviolete. Vitraliul astfel creat este mai uşor ca şi greutate, mai ieftin şi mai ecologic”, spune Valentina, care a lucrat în domeniu trei ani, înainte de a-şi deschide firma proprie.

[wzslider autoplay=”true” transition=”‘slide'”]

Grad ridicat de toxicitate

Pe de altă parte, vitraliul clasic se realizează din bucăţele de sticlă colorată, care se lipesc între ele cu plumb şi sunt susţinute cu tije metalice cu care se prind de uşă, sau fereastră. Plumbul folosit trebuie topit la o temepratură ridicată, degajând aburi toxici, care pot provoca chiar şi leucemie.Tocmai de aceea, încăperile unde se lucrează cu acest metal, trebuie foarte bine ventilate. În ultima perioadă, firmele care se ocupă cu crearea de vitralii folosesc doar tehnica overlay. De asemenea, un geam vitrat este foarte greu şi trebuie mare atenţie la locul în care se doreşte montat.

De la Bucureşti în oraşul Corvinilor

„În timpul ultimului an de facultate, m-am angajat la o firmă care se ocupa cu manufacturarea de vitralii, în Bucureşti. În marea lor majoritate overlay. Am lucrat acolo trei ani şi am participat la o mulţime de proiecte, pentru că îmi place foarte mult această tehnică. Ulterior, am ajutat pe cineva să îşi deschidă o firmă de profil în Piteşti, după care m-am îndrăgostit şi m-am mutat în Hunedoara cu iubitul meu. Cum eu chiar mă pricep la astfel de lucruri, am zis să încercăm să aducem şi aici în judeţ, vitraliile. Astfel, îmbinăm utilul cu plăcutul”.

Elementele folosite

Cu relaţii în domeniu nu a fost greu să obţină materialele cele mai bune, chiar dacă costurile sunt destul de ridicate. Se foloseşte în general sticla, filmele colorate şi plumbul sau cuprul autoadeziv. Filmele care se găsesc într-o multitudine de culori şi modele, trec de la transparent, la textură aplicată sau opac, în funcţie de modelul ales de designer. Plumbul autoadeziv se găseşte în mai multe nuanţe de culoare şi este special tratat din fabrică, cu o peliculă subţire la suprafaţă, pentru nu mai fi toxic. Pentru că se lipeşte manual de sticlă, iar mâna intră în contact permanent cu metalul. Când se foloseşte tehnica Tiffany, ce poartă numele celebrului designer, plumbul autoadeziv este înlocuit cu cuprul. De asemenea, pentru a scoate în evidenţă anumite puncte esenţiale ale desenului se pot folosi cristale faţetate, transparete sau colorate. Acestea se lipesc de geam cu ultraviolete, iar apoi sunt fixate cu plumb. Rezultatul este absolut spectaculos, deşi scoate din buzunarul clientului mai mulţi bani, deoarece cristalele sunt destul de costisitoare ca materie primă.

Originalitate în concept DSC_0231

„Am vrut să venim pe piaţă cu ceva original. Faţă de firmele care reproduc aceleaşi motive luate de pe Net, noi venim cu idei originale, create în funcţie de cerinţele clientului, cromatica ambientului şi destinaţia geamului. Într-un fel decorez un geam pentru un restaurant şi altfel pentru o cameră de copil. Preţul, cu tot cu concepţie şi proiect, pleacă de la 200 de euro pe metru pătrat, în funcţie şi de complexitatea lucrării”, mai spune artista. Vitraliile se folosesc în special la uşile de la intrare, ca geamuri despărţitoare, glasvanduri, la uşi de baie sau de bucătărie, dar pot împodobi şi obiecte de mobilier. Mai sunt folosite ca decor de firme private, hoteluri sau restaurante cu ştaif. Dar surprinzător sau nu, cine vrea îşi poate înfrumuseţa şi uşa de la camera de bloc montându-i un model de vitraliu overlay.

Pictură pe sticlă tip vitraliu

Mai există un model de aşa zis vitraliu, care este de fapt o pictură pe sticlă, cu vopsele speciale ale cărei puncte cheie sunt dublate de o răşină specială, care rămâne şi după uscare în relief, asemănându-se oarecum cu tehnica vitraliului. În plus faţă de vitraliu, la pictura pe sticlă se pot obţine transparenţe şi alte efecte cromatice. Acest tip de tehnică merge cele mai mult în apartamente, sau pentru decorul mobilierului, deoarece nu îngreunează geamul folosit ca suport. Este mult mai uşor de realizat, iar costul este semnificativ mai mic.

Deşi au doar o lună de când activează pe piaţă, tânărul cuplu deja a primit câteva comenzi, dar şi aprecieri din partea celor care le-au trecut pragul. „Din experienţă ştiu că primele comenzi sunt şi cele mai grele. Odată ce ai realizat două lucrări şi lumea vede despre ce este vorba, comenzile încep să se adune”, cred tinerii.

Știri Similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Stai conectat

17,116FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
7,410AbonațiAbonați-vă
spot_img
spot_img

Știri Recente

/*ADNOW*/