13.1 C
Deva
marți, octombrie 8, 2024

DE PAŞTI, Mănăstirea Prislop devine cel mai popular loc de pelerinaj al Hunedoarei

prislopMii de oameni sunt aşteptaţi în zilele de Paşti la Mănăstirea Prislop. Mormântul părintelui Arsenie Boca este loc de pelerinaj pentru creştinii din întreaga ţară, iar numărul celor care ajung aici de sărbători a crescut considerabil în ultimii ani. Cei care vor ajunge de sărbători la Mănăstirea Prislop şi vor să viziteze şi alte locuri frumoase din împrejurimile ei nu vor avea motive de plictiseală. Ţara Haţegului, unde se află mănăstirea, oferă peisaje incredibile şi zeci de monumente istorice care merită efortul unei vizite.

Biserica mănăstirii Prislop a fost ridicată între anii 1399 şi 1405. În secolul al XVII-lea, în apropiere de biserică, un călugăr pe nume Ioan şi-a săpat o chilie în stâncă deasupra pârâului care trece prin actuala curte a mănăstirii. Sihastrul, despre care se spune că a fost ucis de doi vânători, a fost canonizat în anul 1992, ca sfântul Ioan de la Prislop. În 1948, Arsenie Boca a devenit stareţul mănăstirii, tot el fiind cel care a organizat cele mai ample lucrări de restaurare a monumentului. Prislop a devenit ulterior o mănăstire de maici, iar Arsenie Boca a rămas ca duhovnic până în 1959, când comuniştii au risipit obştea şi i-au stabilit părintelui domiciliul forţat la Bucureşti. Mănăstirea a fost reînfiinţată abia în 1976. În 1989, fostul stareţ Arsenie Boca a murit şi a fost înmormântat la Prislop. De atunci, mănăstirea a devenit unul dintre cele mai importante locuri de pelerinaj pentru creştinii ortodocşi.

Arsenie Boca a schimbat destinul Mănăstirii Prislop

Arsenie Boca (29 septembrie 1910 – 28 noiembrie 1989) este preţuit ca una dintre marile personalităţi ale ortodoxiei româneşti. A fost părinte, teolog şi pictor de biserici, stareţ la Mănăstirea Brâncoveanu din Sâmbăta de Sus din Braşov şi apoi la Mănăstirea Prislop din Hunedoara. Odată cu instaurarea regimului comunist, în anul 1945, Arsenie Boca a intrat în atenţia Securităţii ca opozant al regimului. Până la sfârşitul anilor ’50, stareţul a trecut prin calvarul anchetelor şi al arestărilor. A fost închis la Securitatea din Braşov, apoi dus la Canal. A ajuns în închisorile Jilava, Timişoara şi Oradea. După eliberarea din temniţele comuniste, Arsenie Boca nu şi-a mai putut relua activitatea de preot. Totuşi, Securitatea l-a urmărit aproape până în ultimele săptămâni dinaintea morţii sale, în 1989. După Revoluţie, Mănăstirea Prislop, unde Arsenie Boca a slujit în anii ’50 şi unde a fost înmormântat, a devenit unul dintre cele mai aglomerate locuri de pelerinaj din România. La 28 noiembrie s-au împlinit 24 de ani de la moartea sa, iar peste 10.000 de pelerini au ajuns la Prislop, pentru a-i aduce un omagiu. Oamenii vin şi se roagă la mormântul părintelui, mulţi având credinţa că pelerinajul le va aduce bunăstare sau vindecarea unor afecţiuni.

Știri Similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Stai conectat

17,116FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
7,410AbonațiAbonați-vă
spot_img
spot_img

Știri Recente

/*ADNOW*/