11.6 C
Deva
duminică, aprilie 20, 2025

Dragoş Botoroagă – de la omul de afaceri “mărunt”, prins în vârtejul intereselor, la contracte de zeci de milioane de euro!

Dragoş Botoroagă, omul de afaceri din Petroşani despre care DNA spune că ar fi ajuns o parte din banii primiţi pentru lucrările effectuate înapoi în conturile Elenei Udrea, pozează în afaceristul mărunt, care ar fi făcut orice pentru a-şi plăti salariile angajaţilor. În realitate, însă, lucrurile stau cu totul şi cu totul diferit de modul în care a expus situaţia în faţa magistraţilor de la Înalta Curte de Casaţie şi Justişie, care judecă Dosarul “Gala Bute”.

Dezvăluiri senzaţionale despre “circuitul banilor în natură” şi câştigurile reale ale administratorului CONSMIN Petroşani, Marius Dragoş Botoroagă, face jurnalistul Cătălin Tolontan, pe site-ul său www.tolo.ro.

Marius Dragoş Botoroagă a recunoscut, în faţa judecătorilor de la Înalta Curte acuzaţiile de mită aduse de procurori, cerând să fie judecat în procedură simplificată. Prin recunoaşterea sa poate beneficia de reducerea pedepsei cu o treime. Șeful SC Consmin SA din Petroșani le-a declarat judecătorilor că s-a ajuns la dare de mită pentru a face rost de bani pentru salarii. Prestase diverse lucrăşi şi nua fost plătit de Compania Naţională de Investiţii. „Aveam cam 130-140 de angajați și nu puteam să le dau salariile. Aveam probleme cu băncile. Și, ca să-mi dea banii, am apelat la Ștefan Lungu. I-am întors o parte de 10%, plătindu-i pe compania lui niște contracte de care n-aveam nevoie”, a spus Dragoș Botoroagă, citat de www.tolo.ro. Ce a uitat acesta să spună este că doar în doi ani ar fi câştigat 52 de milioane de lei, în 2010 și 2011, marea majoritate venind de la stat și covârșitor prin Compania Națională de Investiții. “Avînd încasări totale de 52 de milioane de lei, în cei doi ani care fac obiectul procesului, Botoroagă spune că a fost panicat de neîncasarea a 3 milioane de lei, bani care veneau în rate. Și că de aceea a întors, ca într-un incident izolat, 300.000 de lei către Lungu”, scrie pe site-ul citat anterior. Raportat la cifra de afaceri, Consmin este o firmă de success, care nu ar fi trebuit “să întoarcă banii”. De exemplu, spune sursa citată anterior, în 2011, cînd recunoaște că a întors 300.000 de lei lui Lungu, Botoroagă a făcut un profit brut de 3,6 milioane de euro:

“Dacă privești graficul cifrei de afaceri a lui Botoroagă, succesul firmei lui începe în era PNL – PDL. Urcă abrupt în 2004 și explodează, ca venituri și profit, în perioada Topoliceanu, 2010-2011, și, încă un an, în plus, 2012, practic acoperindu-se de glorie în mandatul de ministru al Elenei Udrea. În 2013, SC Consmin SA coboară la cifrele din 2005. Practic, ca și compania Termogaz a lui Adrian Gărdean, cealaltă firmă de unde procurorii susțin că au venit banii de șpagă, Consmin are o evoluția atipică, neținând cont de efectul gravitațonal al crizei. E ca și cum succesul ei ar fi fost racordat la un cerc politic și nu la piață”. Prinvind cifrele ăntrebarea firească este dacă nu cumva şi restul contractelor au presupus șpagă?

 

Firmă de construcții și de amenajări interioare, SC Consmin SA a participat, în ultimii 10 ani, la realizarea unei serii de investiţii importante, printre care construirea bazinului de natație din Petroșani, amenajări peisagistice în parcul din Târgu Jiu unde sînt plasate operele lui Brîncuși, telegondola de la Cavnic și săli de sport în Gorj și Vîlcea.. În perioada 2008 – 2012, Consim ar fi câştigat din bani publici 30 de miloane de euro.

 

În Dosarul “Gala Bute”, administratorul Consmin a ajuns pentru că a întors 300.000 de lei către oamenii din CNI și MDRT şi, conform procurorilor DNA, mita a mers pe traseul Botoroagă – Lungu – Breazu – Topoliceanu – Udrea.

Marius Dragoş Botoroagă, acesta a fost trimis în judecată pentru dare de mită. Procurorii anticorupție, care au instrumentat dosarul, arată că în perioada 2010 – 2011, ministrul Udrea Elena Gabriela, împreună cu Topoliceanu Ana-Maria, directorul Companiei Naționale de Investiții, au primit o sumă de aproximativ 300.000 lei de la administratorul CONSMIN, pentru a asigura plata la timp a lucrărilor executate în baza lucrărilor cu CNI. ”Astfel, după ce CNI realiza plăţile către S.C. Consmin S.A. pentru lucrările efectuate, Botoroagă dispunea transferul a 10% din suma încasată către societatea controlată de Lungu, S.C. Last Time Studio S.R.L., în baza unor contracte de consultanţă fictive. În acest mod, s-au făcut cinci plăţi în valoare totală de 335.486 de lei ”, spun procurorii DNA.

 

 

Știri Similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Stai conectat

17,116FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
7,410AbonațiAbonați-vă
spot_img
spot_img

Știri Recente

/*ADNOW*/