În fiecare an, în Vinerea Mare, are loc în municipiul Lupeni din județul Hunedoara Pelerinajul „Drumul Crucii”, după o tradiție începută în anul 1999, prin care se reiterează drumul parcurs de Mântuitorul spre Golgota, purtându-și în spate Crucea. La eveniment participă mulți credincioși din această zonă, și nu numai, fiind un prilej de rugăciune și meditație la pătimirile Mântuitorului Iisus Hristos.
Vineri, având de partea lor o vreme călduroasă și însorită, sute de oameni au urcat pe jos, pe „Drumul Crucii”, care pornește din Lupeni spre schitul din Straja. Procesiunea a durat circa patru ore și a comemorat patimile lui Iisus Hristos de pe Dealul Golgotei.
Pe „Drumul Crucii”, care pornește din Lupeni spre schitul și Crucea Eroilor din Straja, credincioşii au purtat o cruce de lemn grea de peste 100 de kilograme, înaltă de peste patru metri, pe un traseu de 10 kilometri, ce urcă până la cota 1.440 de metri a muntelui. Crucea a fost încrustată cu bucăţele din crucea pe care a fost răstignit Iisus. Pe parcursul procesiunii, oamenii se opresc în 14 locuri, unde sunt monumente religioase, pentru a asculta slujbele ţinute de preoţi. „Cele 14 popasuri ne aduc aminte de Drumul Crucii lui Hristos, de pătimirea sa, dar și de noi, românii, pentru că și neamul nostru românesc și-a dus cu demnitate crucea aceasta a suferinței, având nădejdea și încerdințarea că nu suntem singuri, că Dumnezeu este cu noi”, a spus preotul Petrache Crețu.
Drumul Crucii în Straja a fost inițiat de Emil Părău, un om de afaceri din Valea Jiului. „Parcurgând acest drum al Crucii, înțelegem din ce în ce mai mult chinurile la care a fost supus Mântuitorul, acum peste 2.000 de ani, pentru iertarea păcatelor noastre”, a spus Emil Părău.
Staţiunea Straja din Masivul Vâlcan se numără printre cele mai importante atracţii turistice din ţară. Este vizitată în special iarna, de iubitorii de schi, însă este şi un loc istoric şi o destinaţie pentru pelerini. În masivul Straja, unul din locurile de hotar ale Transilvaniei din 1916, în Primul Război Mondial s-au dat lupte grele pentru apărarea țării și au murit peste 1.500 de ostași români. În memoria lor au fost ridicate, pe munte, schitul Sfinţilor Constantin şi Elena şi Crucea Eroilor.