În ciuda cumulului de pierderi și datorii foarte mari, de peste 124 de milioane de euro, strategia pe care se bazează conducerea Complexului Energetic Hunedoara (CEH), pentru redresare, înseamnă, în fapt, înglodarea în datorii cu mult mai mari. Dacă această strategie are viitor, rămâne de văzut
Conform declarațiilor directorului general CEH, Aurel Niculescu, făcute în conferința de presă organizată ieri, la Deva, de PSD Hunedoara, pierderea înregistrată de CEH pe primele șase luni ale acestui an este de aproximativ 156 de milioane de lei. Pe lângă această pierdere, CEH mai are în spinare 246 de milioane de lei „moștenite” când s-a născut marea pălărie energetică hunedoreană, dar și 146 de milioane pierderea din primele cinci luni de funcționare de anul trecut.
Deşi aşa arată, „nu este o gogoașă”
Cu toate acestea, optimismul conducerii CEH e în floare. Ultima veste adusă de Niculescu este că, în data de 1 septembrie, la Beijing, s-a semnat, cu compania națională chineză de inginerie energetică, un contract de 291 de milioane de dolari. Contractul prevede reabilitarea grupului 4 de la Mintia, și două instalații de desulfurare la grupurile 2 și 3. „Nu este nici pe departe o gogoașă, este un document legal, un document care s-a semnat în urma unui efort de un an de zile”, a declarat directorul general al CEH.
Din cele 291 de milioane de dolari, 20,6 milioane de dolari ar fi echipamente rusești importate acum 12 ani, din Rusia, pe care Mintia le are în depozit. Interesant este dacă pentru aceste echipamente mai funcționează vreo garanție.
Alți bani, altă distracție
Așadar, valoarea finanțată de partenerul chinez va fi de aproximativ 271 de milioane de dolari. Numai că acest contract e gata și nu prea. În primul rând, el trebuie avizat de Adunarea Generală a Acționarilor CEH, într-o ședință ce ar putea avea loc luna aceasta. În al doilea rând, partenerii chinezi trebuie să obțină o viză din partea societății naționale de asigurări din China. Nu în ultimul rând, CEH trebuie să convingă o bancă să-i împrumute avansul de 15 la sută necesar pentru demararea lucrărilor, respectiv aproximativ 41 de milioane de dolari, bani rambursabili în 15 ani, pentru care CEH ar garanta cu contractele ce vor fi semnate cu Transelectrica.
Tehnic, lucrările, odată demarate, ar trebui să dureze 36 de luni.
Dacă iese, iese. Dacă nu, nu.
Dar conducerea CEH nu se oprește aici, ci are în vedere și alte investiții. Se știe că procedura pentru achiziționarea utilajelor miniere a fost anulată, dar Niculescu spune că va decide, săptămâna viitoare, înființarea unei alte comisii care se va ocupa de achiziția acestora. „Sunt optimist și cred că, în cel mult patru luni, vom încheia un contract pentru achiziția echipamentelor miniere. Și, probabil în cel mult șase luni, vom încheia și contracte pentru achiziția de instalații de sortare a cărbunelui. Intenționez să închid activitatea la Preparația Coroiești, care este veche, fără randament, și să înființăm câte o preparație, câte o instalație de sortare la fiecare mină”, a declarat, la sediul PSD Hunedoara, directorul general CEH.
Una peste alta, strategia șefului CEH, se bazează pe faptul că executivul „nu va renunța la această industrie” și chiar „va readuce la viață mineritul din Valea Jiului”. Dacă iese iese, daca nu, nu!