2.4 C
Deva
joi, decembrie 7, 2023

Ecologizare suspendată pe deşertul Hunedoarei

IMG_1754Lucrările de acoperire a iazurilor care au aparţinut minelor Teliuc sunt suspendate în prezent. Halda de steril toxic din zona Silvaş – Teliuc a acaparat o suprafaţă de câteva hectare, iar vântul duce la extinderea ei peste păşunile din împrejurimi.

Halda de steril de la marginea Hunedoarei, înconjurată de dealurile Silvaşului, este păzită în prezent de un hunedorean, iar cei care ajung în zonă sunt atenţionaţi că au intrat pe un şantier. Nimeni nu mai lucrează însă pe aşa-zisul şantier pe care la începutul anului trecut a fost demarat un proiect de ecologizare finanţat de statul român.

Iazul de decantare din zonă, unul dintre cele trei iazuri ale minelor Teliuc care au intrat în programul de ecologizare este un pustu imens, de care localnicii au ajuns să se teamă din cauza poluării. „Nu au mai fost bani pentru ecologizare, aşa că lucrările au fost oprite în primăvară. Dar vor continua în lunile următoare, când dealul de steril va fi acoperit cu pământ şi vor fi plantaţi puieţi”, spune încrezător paznicul locului. O recunosc şi reprezentanţii companiei Minvest, cei care sunt beneficiari ai proiectului derulat de S.C. Conversmin Bucureşti.

În ultimii ani, administraţiile locale din Teliuc şi Hunedoara au primit o mulţime de sesizări din partea localnicilor, care reclamă faptul că vântul puternic aduce praful toxic al iazurilor şi haldelor de steril deasupra locuinţelor lor. Singura soluţie, spun specialiştii, este acoperirea cât mai urgentă a acestor foste zone industriale.

Știri Similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Stai conectat

17,116FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
7,410AbonațiAbonați-vă
spot_img
spot_img

Știri Recente

/*ADNOW*/