2.6 C
Deva
joi, decembrie 7, 2023

Cu ştreangul insolvenţei în jurul gâtului. Industria extractivă aşteaptă cu nerăbdare programul de salvare a mineritului anunţat de Ministerul Economiei

Complexul Energetic Hunedoara, care cuprinde minele viabile din Valea Jiului, are nevoie de un balon de oxigen ca să revină pe linia de plutire.

mineriEntitatea energetică este înglodată în datorii, iar pierderile sunt colosale. Îbn aceste condiţii, despre investiţii nici nu se mai poate pune problema, iar speranţele minerilor stau în creditul furnizor p care CEH vrea să-l contracteze cu polonezii pentru retehnologizarea unităţilor extractive.

Indicatorii economico – financiari ai CEH nu sunt deloc liniştitori. Conform raportului administratorilor companiei, CEH a avut pierderi de peste 147 milioane de lei în anul 2013, iar datoriile depăşeau 752 milioane de lei, dar trebuie menţionat şi că, la înfiinţare, CE Hunedoara a preluat şi o datorie de 70 milioane lei ale CNH. Complexul Energetic Hunedoara ar fi trebuit vândut încă din anul 2013 unui investitor strategic, conform înţelegerilor cu Fondul Monetar Internaţional, dar acest lucru nu s-a întâmplat. Acum, angajaţii CEH sunt speriaţi de spectrul insolvenţei, mai ales că România se angaja ca, dacă nu se găseşte niciun investitor interesat, CE Hunedoara să intre în insolvenţă.

O strategie de salvare a mineritului. În proiect…

Apărut în anul 2013, prin fuziunea termocentralelor Mintia-Deva şi Paroşeni, cu minele viabile din Compania Naţională a Huilei (CNH) Petroşani (Lonea, Livezeni, Vulcan şi Lupeni), Complexul Energetic Hunedoara aprţine în proporţie de sută la sută statului român, acţionar unic fiind Ministerul Economiei. Şi tot de la minister ar trebui să vină salvarea, mai ales că în urmă cu o lună ministrul Economiei, Constantin Niţă, anunţa că în scurt timp va prezenta programul naţional privind revigorarea mineritului. Niţă era extrem de tarnşant şi spunea chiar că unele mine s-ar putea edeschide, asta în timp ce în Valea Jiului nici măcar minele viabile  nu se ştie cât mai rezistă în condiţiile dare. ”Lucrez la un program naţional de revigorare a mineritului, a industriei extractive româneşti, un program care este conceput pe fiecare produs sau mineral pe care-l are ţara aceasta. Pentru că ne-am bătut joc de această industrie. Avem resurse suficiente în această ţară şi, după opinia mea, orice resursă trebuie pusă în slujba cetăţeanului român. Adică să câştige ţara până la urmă şi noi să avem un trai mai bun , declara Niţă în urmă cu aproximativ o lună. Un program, însă, care încă nu a apărut şi în care angajaţii CEH îşi pun speranţa.  Iar dificultăţile financiare pe care le înregistrează îi afectează şi pe partenerii direcţi. Asfel, Societatea Naţională de Închideri de Mine Valea Jiului – care cuprinde minele neviabile – are  mario dificultăţi în a-şi încasa banii pe producţia vândută chiar termocentralelor CEH. Iar dacă oficialii CEH nu plătesc suma ce se cifrează la aproape 45 de milioane de lei şi nici nu încheie un grafic de reeşalonae a datoriei, nu este exclus să fie acţionaţi în judecată.

Știri Similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Stai conectat

17,116FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
7,410AbonațiAbonați-vă
spot_img
spot_img

Știri Recente

/*ADNOW*/