Posturile de conducere de la unităţile miniere au fost reduse „la sânge” după includerea acestora în Complexul Energetic Hunedoara. Acum, exploatările de cărbune mai au doar conducerea strict necesară, cu care pot funcţiona fără probleme.
Organigrama, extrem de stufoasă, s-a păstrat aproape nemodificată de pe vremea când în subteranul Văii Jiului lucrau peste 50.000 de mineri, chiar dacă între timp mineritul a fost supus unor procese masive de restructurare. Timp de 20 de ani, Compania Naţională a Huilei Petroşani a beneficiat de trei tipuri de ajutoare financiare de la bugetul de stat, dar puţini au fost banii ce s-au îndreeptat către investiţiile în retehnologizare. O bună parte din sumă a mers în salarii şi nu neapărat în cele ale ortacilor de rând, cât în ale mai marilor din minerit sau în buzunarele sindicaliştilor ce beneficiau din plin de pe urma defunctei Companii Naţionale a Huilei. Veniturile „boşilor” au fost mereu extrem de mari comparativ cu sărăcia din zonă şi cu salariile truditorilor din subteran. Iar în ciuda programelor masive de restructurare a industriei miniere, care nu i-a afectat pe şefi, CNH şi-a păstrat, la fel ca înainte de 1989 o structură la fel de stufoasă, cu directori, tot felul de ingineri –şefi, şefi de sectoare, conducători formaţie lucru, etc. Şi, în timp ce majoritatea angajaţilor duceau acasă, la sfârşit de lună, un pumn de mărunţiş în loc de retribuţie lunară, şefii minerilor stăteau liniştiţi pe retribuţii de mii de lei lunar. De exemplu, în 2008, fostul director al CNH a încasat 248.356 de lei, adică aproape 21.000 de lei lunar, asta în timp ce un miner de la front câştiga vreo 2.000 de lei pe lună.
S-au dus vremurile de huzur
Lucrurile s-au schimbat după încluderea celor patru mine viabile – Lonea, Livezeni, Vulcan şi Lupeni – înb Complexul Energetic Hunedoara. CEH trebnuie să fie o unitate viabilă, care să stea cât de cât pe porpriile picioare, pentru că de la bugetul de stat nu mai vine niciun fel de ajutor financiar. Iar planul de viabilizare nu putea să ocolească stufoasa organigramă a sucursalelor miniere. „S-a făcut o reducere a organigramei, până la nivelul minim necesar. O mulţime de posturi au dispărut. Mai există doar posturile de director, inginer şef şi contabil şef. Schema de personal s-a redus foarte mult”, a declarat directorul Complexului Energetic Hunedoara, Daniel Andronache.
La ora actuală, la cele patru mine viabile mai sunt aproximativ 5.500 de angajaţi.