4.7 C
Deva
marți, decembrie 10, 2024

NEMULŢUMIRI Siderurgia hunedoreană, afectată de preţul gazelor şi al energiei electrice

Petru Vaidoş, preşedintele SIndicatului "Siderurgistrul" Hunedoara.
Petru Vaidoş, preşedintele SIndicatului „Siderurgistrul” Hunedoara.

Suprataxarea energiei electrice şi liberalizarea preţului la gazele naturale pun în pericol existenţa marilor companii siderurgice şi din industria prelucratoare de pe piaţa românească. Preţurile impuse de producătorii de gaze şi energie afectează companii precum Arcelor Mittal Galaţi, Alro Slatina, TMK Artrom Slatina, TMK Reşiţa, Silcotub Zalău şi, mai dureros pentru hunedoreni, Combinatul Siderurgic Arcelor Mittal Hunedoara, unde mai lucrează circa 700 de oameni.

Într-o conferinţă de presă organizată marţi, Petru Vaidoş, liderul Sindicatului „Siderurgistrul” din Hunedoara, a anunţat că o delegaţie care îi va reprezenta pe angajaţii combinatului siderurgic din Hunedoara va participa la acţiunilie de protest ale sindicatelor afiliate Cartel Alfa. Miercuri, lucrătorii din industria siderurgică şi din metalurgie vor picheta sediul Curţii Constituţionale a României, iar joi, acţiunile sindicale se vor muta în Piaţa Victoriei.  „Sindicatele din industria metalurgiei feroase şi neferoase sunt în pragul unor acţiuni de stradă. Acţiunile noastre sunt generate în special de nerezolvarea problemelor legate de preţurile la energie şi ale gazelor naturale. Lupta noastră, care de această dată este în consonanţă cu organizaţiile patronale, este generată în special de creşterea preţurilor şi aş sublinia faptul că în România preţul energiei electrice este de 80 de dolari Megawattul, cam cu 60 la sută mai mare decât în Uniunea Europeană. Aceasta face ca produsele noastre să devină necompetitive şi pericolul iminent este de închideri operaţionale şi chiar de falimentare”, a declarat Petru Vaidoş, preşedinte Sindicatul „Siderurgistrul” Hunedoara.

Lobby pentru taxe mai mici în industrie

Marile companii industriale au denunţat cele două taxe (de cogenerare şi pentru energia regenerabilă – certificate verzi), plătite de consumatori şi folosite de statul român pentru a sprijini producătorii de energie regenerabilă (solară, eoliană, hidro). „Subvenţiile pentru tichetele verzi pot fi reduse până la 85 la sută, conform reglementărilor UE, dar la noi aceste reglementări au rămas blocate la Curtea Constituţională”, a spus Vaidoş. Liberalizarea preţului gazelor naturale a făcut ca marii consumatori să ajungă într-o situaţie economică sumbră. „O altă problemă deosebită este problema preţului gazelor naturale. Printr-o lege dată de Guvernul României în 2012, preţul se liberalizează, iar în primul trimestru al anului trecut creşterea a fost de peste 20 la sută, urmând ca în continuare creşterea preţului să fie în medie de 12 la sută pe trimestru, astfel încât la 1 aprilie 2014 preţul să crească cu 160 la sută raportat la ianuarie 2013. Din declaraţiile patronatelor, rezultă că aceste preţuri sunt de nesuportat, în condiţiile în care noi vindem produsele pe o piaţă globalizată, unde preţurile nu sunt stabilite de producător, a declarat Petru VAIDOŞ, preşedinte Sindicatul „Siderurgistrul” Hunedoara. Potrivit liderului de sindicat, starea de spirit a angajaţilor din combinatul siderurgic al Hunedoarei nu este una tocmai optimistă, chiar dacă în ultimii ani în combinatul hunedorean au avut loc investiţii importante, în timp ce în alţi coloşi industriali din ţară au ajuns în insolvenţă sau chiar în faliment.

Știri Similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Stai conectat

17,116FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
7,410AbonațiAbonați-vă
spot_img
spot_img

Știri Recente

/*ADNOW*/