S-au însănătoşit brusc când au aflat că s-ar putea să primească banii cu întârziere dacă stau în foaie de boală. Minerii din cadrul Diviziei Miniere a Complexului Energetic Hunedoara au bătut un nou record, dar de data aceasta pozitiv, adică au acumulat foarte puţine zile de concediu medical, în urma unei decizii anunţate de conducerea CEH.
Numărul foilor de boală acumulate de angajaţii minelor viabile din Valea Jiului, înglobate în Complexul Eneregtic Hunedoara, s-a înjumătăţit. Responsabilii Diviziei Miniere din cadrul CEH spun că niciodată nu au stat mai bine ca în luna ianuarie, iar aceasta graţie unei măsuri adoptate de conducere care nici măcar nu a fost pusă în practică, ci doar anunţată. „N-am stat niciodată mai bine. La nivelul lunii ianuarie procentul este de 4,6% la nivel de Divizie Minieră, iar de regulă era de 9 – 10%”, a declarat Nicolae Drăgoi, directorul Diviziei Miniere din cadrul CEH. Acesta spune că, la nivelul CEH, s-a decis ca plata foilor de boală să se facă cu întârziere, lucru permis de lege. Asta în condiţiile în care o bună parte dintre minerii bolnavi în acte intrau în foaie de boală pentru că primeau salariul integral, faţă de colegii lor care sunt plătiţi în funcţie de producţia realizată. Iar măsura aceasta, care se pare că dă roade, vine după ce fostele conduceri ale Companiei Naţionale a Huilei Petroşani au încercat din răsputeri să stăvilească fenomenul numărului mare de zile de concediu medical, care afecta grav producţia, şi au apelat chiar şi la ajutorul Casei de Asigurări de Sănătate pentru a-i depista şi sancţiona pe medicii care dădeau cu prea mare largheţe concedii medicale.
114.000 de zile de concediu medical într-un an
Anul trecut, cei 4925 de angajaţi de la minele viabile din Valea Jiului – Lonea, Livezeni, Vulcan şi Lupeni – au reuşit să adune nu mai puţin de 114.606 zile de concediu medical. Un număr impresionant, dar net inferior celui din anii precedenţi. De exemplu, în 2012 s-au înregistrat 150.000 de zile de foaie de boală, e drept la un număr de 7.433 de angajaţi. Minerii au suferit de diverse afecţiuni, dar cele mai multe zile de concediu medical au fost acordate pentru boli obişnuite, şi abia apoi pentru boli profesionale. Pe de altă parte, specialiştii în domeniu atrag atenţia că angajaţii unităţilor extractive sunt tot mai bătrâni şi mai bolnavi. Astfel, media de vârstă este de 42 – 43 de ani, în condiţiile în care un miner care are vechimea necesară se poate pensiona la 45 de ani.