După ce chinezii au amânat cât au putut licitaţia pentru retehnologizarea unităţior miniere cuprinse în Complexul Energetci Hunedoara, iar mai apoi nu s-au mai prezentat, acum nici polonezii nu pot derula contractul, şi asta în ciuda discuţiilor avansate. Oficialii CEH sunt obligaţi să organizeze o nouă licitaţie!
Liciaţia pentru retehnoloigizarea unităţilor miniere cuprinse în CEH s-a anulat. Polonezii de la consorţiul Kopex – Famur, au fost şi singurii participanţi şi iniţial au fost declaraţi eligibili, deşi nu au prezentat oferta financiară, obligatorie pe lângă cea tehnică. Cei de la CEH sperau că oficialii Autorităţii Naţionale pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice îi vor lăsa să se strecoare pe lângă lege şi să meargă mai departe, dar nu a fost aşa. „Am trimis o adresă la ANRMAP Bucureşti să vedem dacă putem continua şi fără oferta financiară. Aproape două luni a durat să vină răspunsul, care a fost defavorabil. Nu puteam să mergem mai departe, pentru că riscam să ajungem la DNA. Dacă răspunsul celor de la ANRMAP era favorabil, era altceva, dar aşa nu putem continua. Sperăm ca în 10 zile să dăm drumul la o altă licitaţie”, a declarat directorul generala djunct al CEH, Nicolae Drăgoi. Practic, a fost vorba despre o consiliere metodologică cu cei de la autoritatea pentru achiziţii publice, mai ales că vorbim despe un contract de aproximativ 56 de milioane de euro,a dică tocmai suma necesară pentru ca la unităţile miniere să fie aduse echipamente performante.
Se caută un ofertant complet!
Anularea licitaţiei a venit după luni de negocieri între părţi şi amânări de termene, cu vizite deopotrivă în Valea Jiului şi Polonia. În toată această prioadă, polonezii de la Kopex au promis că vor depune şi oferta financiară, dar nu s-au conformat cerinţelor stricte din caietul de sarcini, iar ANRMAP a blocat continuarea procedurii tocmai din acest motiv. Polonezii ar fi trebuit să vină cu utilaje în valoare de 56 de milioane de euro, dar valoarea totală a creditului ce ar trebui acordat pe o perioadă de 10 ani este de 76 de milioane de euro. Pentru retehnologizarea minelor viabile este nevoie de complexe mecanizate, combine de înaintare în cărbune, în steril, dar şi staţii de degazare. La viitoarea licitaţie se vor putea prezenta şi polonezii, pentru că nu au fost descalificaţi, ci a a fost vorba doar de anularea licitaţiei.
Vechi parteneri de afaceri
Polonezii de la Kopex sunt vechi parteneri de afaceri ai şefilor din mineritul Văii Jiului. În toamna anului 2006, fosta CNH Petroşani a organizat o licitaţie internaţională pentru cumpărarea unui complex tehnologic de extracţie a minereului de cărbune. Câştigători au fost desemnaţi cei de la consorţiul polonez, cu o ofertă de aproape 8 milioane de euro, la care se adaugă alte zeci de mii de lei plătite anual către firma producătoare a utilajului pentru achziţionarea de piese de schimb. Licitaţia a fost însoţită de un imens scandal, după ce s-a reclamat că echipamentele cumpărate de la Kopex au fost mai scumpe cu cel puţin 1,2 milioane de euro decât cele similare produse în România. În plsu, utilajele au venit cu mare întârziere, iar complexul mecanizat a putut fi utilizat doar din septembrie 2007.