0.7 C
Deva
luni, decembrie 9, 2024

Una vorbim şi alta fumăm. Ministrul Gerea speră să salveze CEH, dar se ştie firma care va închide trei mine

Chiar dacă Guvernul face tot felul de jonglerii fiscale, viitorul Complexului Energetic Hunedoara este din ce în ce mai sumbru

material em-paroseni

Programele de redresare şi reorganizare a activităţii gândite şi propuse de conducerile de până acum ale CEH nu au fost de natură să salveze entitatea energetică hunedoreană, care a continuat să acumuleze datorii şi pierderi din exploatare.

În funcţii, de o săptămână

De săptămâna trecută, la CEH a fost numit un nou director, respectiv Constantin Jujan, dar şi un nou preşedinte al Consiliului de Administraţie, Alexandru Blaj. Ambii vin din domeniul minier, iar ministrul Gerea speră că lucrurile se vor îndrepta.

material gerea„Suntem într-o situaţie ingrată. La Complexul Energetic Hunedoara este o nouă conducere, putem spune că şi un nou Consiliu de Aministraţie, care sper să găsească soluţii. Eu sunt un pic optimist din fire, sper ca într-o lună să avem o linie, să salvăm aceste două entităţi esenţiale (complexurile Oltenia şi Hunedoara – n.r.) pentru sistemul energetic”, a spus ministrul Andrei Gerea la conferinţa ZF Power Summit.

Acesta este de părere că, aşa cum se prezintă lucrurile acum, deşi este esenţial pentru securitatea sistemului energetic naţional, CEH este necompetitiv şi nu poate face faţă cerinţelor economiei de piaţă. Iar FMI şi Comisia Europeană au cerut insolvenţa acestuia.

„Putem identifica unele cauze pentru care Complexul Energetic Hunedoara este ineficient. Dar nu putem lua măsuri radicale fără o analiză serioasă privind posibilităţi de salvare. Este simplu să spui hai să le închidem, dar ce pui în loc?”, a mai spus Gerea.

Complexul Energetic Hunedoara a luat fiinţă în data de 1 noiembrie 2012, iniţial prin unificarea termocentralelor Mintia şi Paroşeni. Ulterior, în august 2013, lor li s-au adăugat şi minele considerate viabile. Acum, în forma finală, CEH cuprinde cele două termocentrale hunedorene, Paroşeni şi Mintia, respectiv cele patru mine viabile – Lonea, Livezeni, Vulcan şi Lupeni. CEH are la ora actuală aproximativ 6.600 de angajaţi, atât în sectorul energetic, cât şi în cel minier.

Puse la pământ de o firmă din Baia Mare

material mineri-carbuneMai mult, se ştie deja cine va închide cele trei mine neviabile din Valea Jiului. Societatea Castrum Corporation Baia Mare este cea care a câştigat licitaţiile organizate de Societatea Naţională de Închideri de Mine la capătul unui proces anevoios de selecţie, ce a impus numeroase lămuriri suplimentare. Vorbim despre închiderea şi ecologizarea permietrelor miniere de la Petrila, Paroşeni şi Uricani, în timp ce partea de subteran va fi închisă chiar dd cei care administrează cele trei unităţi miniere, respectiv Societatea naţională de Închideri de Mine Valea Jiului. Pentru Mina Petrila, licitaţia s-a ţinut în data de 4 noiembrie, iar pentru Paroşeni şi Uricani selecţia de oferte a fost organizată o săptămână mai târziu. În toate cele trei cazuri, licitaţiile au fost întârziate din cauză că au fost necesare clarificări mai ales pe proiectele tehnice. Vorbim despre licitaţii de zeci de milioane de lei pentru lucrări ce se vor întinde pe cel puţin doi ani. Astfel, pentru Mina Petrila, valoarea maximă estimată este de 20.538.550 lei, bani alocaţi pentru ”execuția de lucrări de închidere a minelor (reabilitare și recultivare suprafețe) conform proiectului tehnic de închidere și ecologizare aferent sucursalei miniere Petrila”. Durata acestui contract este de 26 de luni, iar lucrările vor fi efectuate etapizat. Pentru Paroşeni şi Uricani, unde se vor implementa programe similare, valoarea totală a  contractului este estimată la aproximativ 30 de milioane de lei. Pentru toate cele trei unităţi miniere aflate pe program de închidere asistenţa tehnică şi dirigenţia de şantier la execuţia lucrărilor este asigurată de SC CONVERSMIN SA, societate aflată în subordinea ministerului Economiei. Castrum Corporate SRL este specializată în construcţii civile şi industriale, respectiv  lucrări de închideri de mină  şi  reconstrucţii   ecologice  a  zonelor  afectate.

Executivul eliberează CNH

Pe de altă parte, Guvernul pare că vrea să dea o mână de ajutor mineritului. La capătul unui întreg şir de discuţii, examinări, adoptări şi avizări, o ordonanţă privind transferul unor obligaţii financiare de aproape 11 milioane de RON între Compania Naţională a Huilei şi Complexul Energetic Hunedoara va fi pusă în dezbaterea plenului Camerei Deputaţilor. Întreaga poveste are ca ţintă “eliberarea” fiscală a CNH Petroşani. Aşa se face că, în data de 17 februarie 2015, a fost elaborat raportul comun asupra proiectului de Lege pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 67/ 2014 privind reglementarea unor măsuri financiar-fiscale pentru Societatea „Complexul Energetic Hunedoara” – S.A., transmis Comisiei pentru politică economică, reformă şi privatizare şi Comisiei pentru buget, finanţe şi bănci.

Ordonanţă pentru liniştea Huilei

material mintia2Este vorba de o ordonanţă dată de guvernul Ponta în 21 octombrie 2014 şi care vizează transferul unor datorii între Compania Naţională a Huilei (CNH) SA şi Complexul Energetic Hunedoara (CEH) SA.  În fapt, proiectul de act normativ ar urmări “instituirea unui mecanism financiar-fiscal între CEH, CNH (aflat în lichidare voluntară, n.r.) și bugetul de stat, cu scopul de a reduce arieratele în economie, de a crește atractivitatea la privatizare a CEH și de a elibera de datorii fosta Companie a Huilei din Petroşani”. Pe firul lucrurilor, Consiliul Legislativ, prin avizul nr. 1183 din 21 octombrie 2014, a avizat favorabil proiectul de ordonanţă de urgenţă, cu observații, Senatul, în calitate de primă cameră sesizată, a adoptat proiectul de lege în şedinţa din 2 decembrie 2014, Comisia juridică, de disciplină şi imunităţi a avizat favorabil proiectul de lege, conform avizului nr. 4c-11/1198 din 26 ianuarie 2015, iar Comisia pentru industrii și servicii a avizat favorabil inițiativa legislativă, conform avizului nr. 4c-3/378 din 4 februarie 2015.

Apoi, membrii Comisiei pentru buget, finanţe şi bănci au examinat iniţiativa legislativă și documentele conexe în şedinţa din 10 februarie 2015, iar membrii Comisiei pentru politică economică, reformă şi privatizare au examinat proiectul de lege menţionat mai sus şi documentele care îl însoţesc în şedinţa din 17 februarie 2015.

Gata de vot

După toate aceste demersuri, în urma examinării proiectului de lege şi a opiniilor exprimate, membrii celor două comisii parlamentare au hotărât, cu majoritate de voturi, să supună plenului Camerei Deputaţilor (cameră decizională, n.r.), spre dezbatere şi adoptare, proiectul de Lege de Lege pentru aprobarea “Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 67/2014 privind reglementarea unor măsuri financiar-fiscale pentru Societatea „Complexul Energetic Hunedoara” - S.A.”, în forma adoptată de Senat.

Învârteală fiscală

Să vedem despre ce este vorba. Lucrurile sunt simple: un soi de jonglerie a datoriilor de vreo 11 milioane de RON. Astfel, articolul 1 din ordonanţa cu pricina spune aşa: “(1) Se aprobă preluarea de către Societatea „Complexul Energetic Hunedoara“ – S.A. a unor obligaţii fiscale datorate bugetului de stat, în ordinea vechimii, cu excepţia celor cu reţinere la sursă, ale Companiei Naţionale a Huilei – S.A., în limita sumei totale de 10.840.897,50 lei, administrate de către Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, datorate şi neachitate la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă. (2) Se aprobă stingerea debitului restant în valoare totală de 10.840.897,50 lei, pe care Societatea „Complexul Energetic Hunedoara“ – S.A. îl are faţă de Compania Naţională a Huilei – S.A., în schimbul preluării obligaţiilor fiscale prevăzute la alin. (1). (3) În scopul preluării obligaţiilor fiscale potrivit alin. (1), organul fiscal competent pentru administrarea creanţelor datorate de Compania Naţională a Huilei – S.A. eliberează certificatul de atestare fiscală, care conţine obligaţiile fiscale principale şi accesorii datorate până la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă şi care fac obiectul preluării”.

Aşadar, după intrarea în vigoare a ordonanţei, prin preluarea obligaţiilor fiscale, CEH este noul debitor al acestor obligaţii fiscale, iar CNH este eliberată de plata celor aproape 11 milioane de RON. Astfel, ANAF, prin organul fiscal competent, va proceda la scăderea din evidenţa fiscală a obligaţiilor fiscale transmise de CNH Petroşani şi înregistrarea în evidenţa fiscală a obligaţiilor fiscale preluate de CEH. (Carmen Cosman – Preda, Volodia Macovei)

Știri Similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Stai conectat

17,116FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
7,410AbonațiAbonați-vă
spot_img
spot_img

Știri Recente

/*ADNOW*/