Chiar dacă au scăpat, cel puţin pentru moment, de şomajul tehnic, declarat de ITM drept nelegal, angajaţii Complexului Energetic Hunedoara nu au motive să răsufle uşuraţi. Societatea trebuie restructurată, iar oficialii guvernamentali anunţă că această măsură va viza direct minerii şi energeticienii.
Cu un buget negativ şi cu sabia insolvenţei deasupra capului, din cauza pierderilor acumulate, Complexul Energetic Hunedoara traversează o perioadă economico – financiară extrem de dificilă. Iar asta se va răsfrânge direct asupra angajaţilor, deopotrivă mineri şi energeticieni. Pentru CEH există întocmit un Plan de eficientizare a activităţii care prevede măsuri pe termen mediu şi lung, dar şi cu aplicare imediată ce vizează reducerea costurilor de producţie, creşterea veniturilor şi reducerea pierderilor. Iar Executivul, prin departamentele de resort, le pregăteşte angajaţilor programe de reducere a activităţii. “Se impune necondiţionat restructurarea societăţii, urmând a fi aplicate programe de reducere a activităţii pentru perioadele în care preţurile de vânzare a MWh-ului pe piaţa de energie sunt foarte mici, ceea ce duce la înregistrarea unor pierderi foarte mari, precum şi programe de disponibilizare a unor categorii de personal”, admite secretarul de stat Mihai Adrian Albulescu, din cadrul Departamentului pentru Energie. Cei care vor pleca din sistem vor beneficia de salarii compensatorii, asta după includerea CEH pe “Lista unităţilor reclasificate în sectorul administraţiei publice”
Reamintim că oficialii CEH au încercat deja o măsură de reducere a costurilor, prin trimiterea prin rotaţie a personalului TESA în şomaj tehnic numai că s-a ales cu un avertisment din partea ITM Hunedoara. Reprezentanţii Sindicatului ”Muntele ” sunt cei care au sesizat inspectorii de muncă după ce în cadrul Consiliului de Administraţie al Complexului Energetic s-a decis ca personalul TESA să stea acasă, prin rotaţie, timp de 5 zile pe lună. Liderii de sindicat au spus la vremea respectivă că decizia este ilegală şi au avut câştig de cauză. Consiliul de Administraţie al CEH a revenit, după doar o săptămână asupra acestei decizii, dar şi ITM s-a pronunţat. Inspectorii de muncă au analizat situaţia şi au decis aplicarea unui avertisment angajatorului din cauză că nu a fost respectat Codul Muncii. Practic, în urma anchetei s-a stabilit că nu a fost respectată perioada de repaos a angajaţilor, în condiţiile în care legislaţia spune că, dacă se acordă mai mult de două libere într-o săptămână, atunci trebuie notificat ITM-ul.