8.7 C
Deva
sâmbătă, septembrie 14, 2024

Eminescu, mândria noastră

Așa cum știu deja prietenii statornici ai Bibliotecii Județene „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva, cea dintâi manifestare culturală din noul an o așezăm întotdeauna sub semnul marelui nostru poet național, Mihai Eminescu. Ne exprimăm în acest fel recunoștința și prețuirea față de cel care ne-a lăsat un tezaur poetic, literar, jurnalistic de neprețuit pe care nu încetăm să-l descoperim și să-l îndrăgim pe măsură ce timpul trece.

Și în acest început de an, cu sprijinul Consiliului Județean Hunedoara, am marcat Ziua Culturii Naționale – 15 ianuarie, ziua de naștere a poetului – printr-o suită de manifestări culturale în care versul eminescian a fost la loc de cinste.

În prima parte a zilei, la statuia lui Eminescu din parcul Cetății, manifestările au fost deschise de managerul bibliotecii, care a salutat prezența la acest eveniment a președintelui Consiliului Județean Hunedoara, Laurențiu Nistor, a vicepreședintelui aceleiași instituții, Ion Bădin, a administratorului public din cadrul Consiliului Județean Hunedoara, Costel Avram, a reprezentanților instituțiilor de învățământ devene, a scriitorilor hunedoreni, a elevilor și a tuturor participanților la eveniment. Conducerea Consiliului Județean Hunedoara a ținut să onoreze așa cum se cuvine, cu respect și prețuire, memoria marelui nostru poet și a împărtășit împreună cu noi toți emoția acestor momente speciale. Suntem recunoscători Consiliului Județean Hunedoara pentru sprijinul permanent pe care îl acordă instituției noastre, pentru faptul că este interesat de activitățile noastre culturale și înțelege importanța tot mai mare pe care o are biblioteca publică în viața comunității.

A urmat un recital muzical susținut de Alexandrina, Iuliana și Florian Chelu Madeva, membri ai Fundației Rock Filarmonica Oradea, cu interpretări originale pe versurile poetului Mihai Eminescu. Mihai Eminescu a fost omagiat, răsunând muzical, puternic și festiv, în cele mai rezonante forme de exprimare artistică. Sub egida unor stiluri muzicale diferite, în compoziția mai multor autori uniți de către Florian Chelu Madeva, s-au interpretat poezii și sonete din albumul „Mari melancolii și aspre indignări”, volum conceput în cinci limbi în prezent, dorindu-se a se ajunge la 10. Pentru această realizare, cât și pentru întreaga activitate culturală dedicată poetului național, cantautorul Florian Chelu Madeva a obținut în anul 2000 Medalia și Brevetul „Eminescu” de la însuși președintele țării de atunci, Emil Constantinescu.

În continuare, îndrăgita artistă Mariana Anghel a susținut un emoționant moment artistic sub genericul „Eminescu, patriot și iubitor de folclor”. Pentru strălucita mesageră a cântecului românesc autentic, anul 2022 este anul în care se împlinesc patru decenii de la impresionantul ei debut la emisiunea „Tezaur folcloric”, patru decenii în care Mariana Anghel și-a pus întregul talent în slujba promovării folclorului românesc, a folclorului nostru hunedorean de pe Valea Streiului.

Întâlnirea din parc s-a încheiat cu depunerea de flori la statuia lui Mihai Eminescu. În continuare, la Deva Mall, Salle dʼOr, s-a desfășurat concursul intitulat  „Eminescu – Muntele fără poteci”, între elevii de la colegiile și liceele din Deva pe subiecte legate de viața și creația marelui nostru poet.

La concurs au luat parte elevi de la colegiile și liceele din Deva: Colegiul Național „Decebal”, Colegiul Național Pedagogic „Regina Maria”, Liceul cu Program Sportiv „Cetate”, Liceul de Arte „Sigismund Toduță”, Liceul Tehnologic „Transilvania”, Liceul Tehnologic Energetic „Dragomir Hurmuzescu”.

Echipelor de elevi li s-au adresat întrebări legate de viața, opera și receptarea lui Eminescu. Juriul concursului a fost format din: Ioan Sebastian Bara, managerul Bibliotecii Județene, Luminița Vulcan, șef Serviciul Relații cu Publicul, și Camelia Mestecănean, bibliotecară. După verificarea răspunsurilor, au fost declarate câștigătoare următoarele echipe, aparținând colegiilor/liceelor din Deva:

Locul I: Liceul de Arte „Sigismund Toduță” Deva,

Locul II: Colegiul Național „Decebal” Deva,

Locul III: Liceul Tehnologic Energetic „Dragomir Hurmuzescu” Deva.

Câștigătorilor li s-au oferit diplome, trofee și cărți din partea Bibliotecii Județene, iar fiecare elev concurent a primit câte o diplomă de participare și cărți.

Ziua Culturii Naționale a fost marcată și printr-o expoziție de cărți cu tematică eminesciană, la Sala de Lectură a Bibliotecii Județene „Ovid Densusianu” Hunedoara – Deva.

Manifestările noastre din acest an dedicate lui Mihai Eminescu le-am așezat sub semnul cuvintelor „Eminescu, mândria noastră…”, cuvinte pline de profunde înțelesuri ale criticului și istoricului literar Zoe Dumitrescu-Bușulenga și putem afirma cu recunoștință și prețuire că ne mândrim cu Eminescu, ne mândrim că pe acest pământ românesc a trăit și a creat, a iubit și a suferit cel care strălucește ca un astru pe firmamentul culturii române.

Într-un fel, Eminescu e sfântul preacurat al ghiersului românesc” – spunea atât de frumos poetul Tudor Arghezi (care, e bine de știut, a avut norocul, copil fiind, să-l vadă pe Eminescu în carne și oase). Și mai sunt nenumărate astfel de aprecieri la adresa poetului, noi nu putem să adăugăm nimic la tot ce s-a spus și s-a scris de-a lungul anilor. Putem doar să-l citim iar și iar, să ne fie mereu dor de el, putem să deslușim înțelesurile adânci ale slovelor sale, putem să-i admirăm fără încetare uriașul talent și, nu în ultimul rând, să încercăm să iubim țara și poporul român așa cum a făcut-o el. Oricât ar fi de greu, prin oricâte încercări am trecut și vom mai trece, dragostea de pământul pe care ne-am născut nu trebuie să se stingă, așa cum nu trebuie să uităm de valorile morale fără de care nu putem fi oameni deplini.

Acest adevăr l-a relevat cu mai mult de un secol în urmă marele nostru istoric Nicolae Iorga, scriind despre Eminescu: „Dacă e puțină bunătate astăzi în noi, dacă, prin valurile turburi ale unor timpuri de prefacere, ne-am păstrat cei mai mulți curați și nobili în viața noastră de simțire, aceasta lui i-o datorim.”

Sunt cuvinte de o foarte mare actualitate, cuvinte care ne îndeamnă să deschidem încă o dată „măreața carte” a lui Eminescu, de la care să sorbim aerul curat și binefăcător al frumuseții, al bunătății, al iubirii, al înțelepciunii și al speranței.

Fiecare generație a găsit în opera lui Mihai Eminescu răspunsurile la atâtea și atâtea întrebări pe care le ridica viața, cu suișurile și coborâșurile ei. Cu toții suntem recunoscători dascălilor noștri de limba și literatura română, din orice colț al țării, care ne-au învățat că opera lui Eminescu – poezie, proză, publicistică – nu se citește pur și simplu, ci se soarbe ca o licoare vrăjită, încet, cu înghițituri rare, ca să ne pătrundem de fiecare cuvânt, să ne scrijelim în suflet fiecare vers și să ne fie de-a pururi dor de Eminescu. Așa trebuie să ne apropiem de Eminescu și să o facem mereu, nu doar la 15 ianuarie și 15 iunie, cele două borne care i-au marcat drumul în această lume.

Ne-am bucurat, în acest miez de ianuarie, de un public numeros, animat de dragostea pentru creația lui Eminescu și, mai ales, dragostea pentru poezia eminesciană pe care noi toți o purtăm în suflete.

Cu deosebită considerație,

Manager,

Ioan Sebastian Bara

Știri Similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Stai conectat

17,116FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
7,410AbonațiAbonați-vă
spot_img
spot_img
spot_img

Știri Recente

/*ADNOW*/