17.7 C
Deva
sâmbătă, iulie 13, 2024

Exploatarea de la Rovina. Cât de bogat este zăcământul de aur și cupru

Compania Euro Sun a anunţat finalizarea studiului de fezabilitate pentru proiectul aur-cupru din Valea Rovina, judeţul Hunedoara, se arată într-un comunicat publicat în 1 martie 2021 pe pagina euromining.com.

Conform datelor furnizate, producţia medie anuală vizată este echivalentă cu 146.000 uncii în primii 10 ani de exploatare – 106.000 de uncii de aur (trei tone) şi 19 milioane de livre de cupru anual (8,6 tone). Capitalul total iniţial al investiţiei este de 399 milioane dolari, iar valoarea actuală netă înainte de impozitare de 447 milioane dolari.

„Toronto, 1 martie 2021 – Euro Sun Mining Inc. (TSX: ESM) („Euro Sun” sau „Compania”) are plăcerea de a anunţa rezultatele pozitive ale Studiului de Fezabilitate Definitivat („DFS”) pe Colnic şi Gropi deschise Rovina – faza iniţială de dezvoltare a Proiectului său de aur şi cupru din Valea Rovina („Proiectul Văii Rovina”) în România. Împreună cu DFS, Compania furnizează, de asemenea, o estimare actualizată a resurselor minerale pentru Proiectul Valea Rovina, încorporând preţurile curente ale metalelor şi parametrii de funcţionare. Toate sumele sunt exprimate în dolari SUA, cu excepţia cazului în care se indică altfel. Euro Sun utilizează o abordare de dezvoltare pe etape pentru Proiectul Valea Rovina. Proiectul Văii Rovinei constă din două zăcăminte de aur-cupru în aer liber, Colnic şi Rovina, şi zăcământul subteran de aur-cupru Cireşata. Studiul de Fezabilitate Definitivat (DFS) se concentrează pe exploatarea celor două operaţiuni în aer liber. Se aşteaptă ca depozitul subteran Cireşata să fie introdus treptat după finalizarea gropilor Colnic şi Rovina”, se arată într-un comunicat transmis de Euro Sun.

Compania anunţă că la Rovina se vor prelucra 21.000 de tone pe zi, încorporând flotaţie simplă şi steril uscat. În faza 1 de producţie compania vizează extragerea a 1,3 milioane de uncii de aur (368.500 kilograme) şi 400 de milioane de kilograme de cupru în 16,8 ani.

„Studiul definitiv de fezabilitate 2021 evidenţiază un proiect economic pozitiv pentru faza noastră iniţială de dezvoltare a Proiectului Valea Rovina. O viaţă a minei extinsă la aproape 17 ani, împreună cu un model conservator de preţ al metalelor a oferit un VAN (valoare actuală netă) cu aproape 100% mai mare decât PEA (evaluare economică preliminară) din 2019. DFS oferă un grad mult mai mare de încredere atât în capitalul necesar pentru construirea proiectului, cât şi în costuri de exploatare, chiar şi atunci când se utilizează stivuirea uscată cu costuri mai mari. La preţurile spot ale cuprului şi aurului, VAN aproape că se dublează din nou, subliniind pârghia enormă a Proiectului Valea Rovina”, anunţă Scott Moore, CEO-ul Euro Sun, conform comunicatului transmis de compania minieră, pe euromining.com.

Proiectul Valea Rovinei este situat în judeţul Hunedoara şi constă în trei zăcăminte, cuprinse pe o suprafaţă de peste 27 de kilometri patraţi – Rovina la nord, Colnic Central şi zăcământul Ciresata la sud, arată reprezentanţii companiei miniere.

DFS (Studiul de fezabilitate definitivat) vizează numai depozitele Rovina şi Colnic, în timp ce depozitul Ciresata poate fi adus în proiect pentru dezvoltarea ulterioră. Licenţa de explorare Rovina este deţinută de Samax România S.R.L, o companie înregistrată românească, care este o filială deţinută integral de Euro Sun Mining. Din noiembrie 2018, Euro Sun Mining deţine un permis de exploatare şi o licenţă de exploatare minieră cu o valabilitate reînnoibilă de 20 de ani. Zăcămintele Colnic şi Ciresata sunt descrise ca porfiruri aur-cupru, în timp ce zăcământul Rovina este denumit porfir cu cupru-aur. Toate aceste trei depozite sunt amplasate astfel încât să poată accesa o uzină centrală de procesare. Facilitatea de procesare a Proiectului Valea Rovina este proiectată pentru a produce un concentrat de aur şi cupru din zăcămintele Colnic şi Rovina. Proiectul Văii Rovinei se află în districtul minier Cadrilaterul de Aur din Munţii Apuseni de Sud, o zonă cu o istorie a mineritului datând din epoca romană, mai arată reprezentanţii companiei.

„Proiectul văii Rovina este planificat să fie exploatat cu o metodă standard de exploatare în aer liber folosind camioane articulate şi un încărcător hidraulic. Se preconizează că operaţiunea de exploatare în carieră va dura aproximativ şaisprezece ani şi jumătate, timp în care materialul de calitate inferioară va fi depozitat pe un tampon aproape de locaţia principală a concasorului pentru tratare în alte optsprezece luni. De-a lungul duratei de viaţă a proiectului, este de aşteptat ca 133,4 Milioane tone (Mt) de minereu să fie extrase. Din acest minereu, 119,4 Mt vor fi livrate la instalaţia de procesare şi 14 Mt de minereu de calitate inferioară stocate pentru procesare viitoare. Un total de 246,7 Mt de materiale vor fi exploatate şi plasate pe instalaţia de deşeuri, reprezentând un raport de decupare a duratei de viaţă a minelor de 1,85: 1”, se arată în comunicatul companiei miniere.

Euro Sun Mining este o companie minieră cotată la Bursa de Valori din Toronto, concentrată pe explorarea şi dezvoltarea proiectului său de aur şi cupru 100 % deţinut de Valea Rovina, situat în vestul central al României, care găzduieşte al doilea cel mai mare zăcământ de aur din Europa, se arată în comunicatul transmis de reprezentanţii companiei.

Foto: Euromining.com

Știri Similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Stai conectat

17,116FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
7,410AbonațiAbonați-vă
spot_img
spot_img

Știri Recente

/*ADNOW*/