31.5 C
Deva
joi, iunie 20, 2024

Fabrică de mobilă inaugurată de o companie chineză, la Orăștie. În trecut, investiția era plănuită la Deva

  • După ce proiectul deschiderii unei fabrici de mobilă la Deva a fost blocat în instanță, compania chineză Ue rom Furniture a inaugurat o astfel de fabrică în Orăștiei. Circa 150 de locuri de muncă au fost create în unitatea de producție.

„Grupul Uerom, un jucător important pe piața mondială a fabricării de scaune, și-a îndeplinit astăzi misiunea de a amplasa o fabrică în zona Balcanilor, în municipiul Orăștie, județul Hunedoara. În viitorul apropiat, viziunea este de a dezvolta producția la o capacitate mult mai mare. Prin deschiderea fabricii UEROM Furniture, județul nostru și municipiul Orăștie devin o referință strategică pentru IKEA – liderul de piață care furnizează mobilă de calitate la prețuri avantajoase”, a informat Călin Marian, prefectul județului Hunedoara.

Salariile de încadrare oferite muncitorilor încep de la 3.200 de lei, la care se adaugă diverse bonusuri și facilități, conform anunțurilor de angajare de pe pagina de Facebook a fabricii.

În 2020, compania chineză se pregătea să deschidă o fabrică de mobilier în Deva, pe un teren din zona Sântuhalm, însă investiția a fost blocată în instanță, după ce unii localnici au reclamat că ar fi dăunat mediului. Florin Oncea, primarul Devei, susținea atunci că noua fabrică ar fi reprezentat o investișie de 20 de milioane de euro, care ar fi adus peste 1.500 de locuri de muncă.

Câţiva localnici nu au fost, însă, de acord, ca în apropierea proprietăţilor lor să fie ridicată fabrica şi au dat în judecată municipalitatea şi Agenţia pentru Protecţia Mediului Hunedoara, reclamând că „schimbarea destinaţiei zonei în cea destinată unităţilor industriale este nelegală”. Oamenii au invocat lipsa acordului vecinilor, nerespectarea prevederilor referitoare la consultarea populaţiei.

„Disconfortul înseamnă în primul rând poluare, în al doilea rând, trafic intens în zonă, zgomot şi toate aspectele care le afectează calitatea vieţii locuitorilor din Sântuhalm. În spaţiul public şi la şedinţele de informare publică reprezentanţii primăriei ne-au spus iniţial că în fabrică doar se vor asambla canapele şi birouri, care vin prefabricate şi finite. În realitate, se face o activitate de producţie, care implică frezare, debitare, şlefuire, vopsitorie, sudură a cadrelor metalice, infuzie de spumă poliuretanică, activităţi care sunt toxice şi dăunătoare populaţiei din zonă”, reclama unul dintre reclamanți.

Reprezentanţii Consiliului Local Deva au precizat că solicitările reclamanţilor au fost neîntemeiate, iar documentaţia tehnică a proiectului respectă legea şi normele de sănătate, întrucât activitatea fabricii se va desfăşura exclusiv în spaţii închise, iar poluarea fonică reclamată de localnici, precum şi alte surse de poluare sunt reduse, în limitele prevăzute de lege. Din cei 300-400 de locuitori ai zonei Sântuhalm, doar câţiva au fost nemulţumiţi, iar unii dintre ei nici măcar nu locuiesc în zonă, afirmă primarul Devei, în 2020.

Curtea de Apel Alba Iulia a dispus suspendarea unei Hotărâri de Consiliu Local prin care se deschidea calea investitorilor și a unui aviz de mediu pentru începerea lucrărilor la fabrică.

Știri Similare

Stai conectat

17,116FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
7,410AbonațiAbonați-vă
spot_img
spot_img

Știri Recente

/*ADNOW*/