38.7 C
Deva
miercuri, iulie 17, 2024

FACULTATEA DE ISTORIE ȘI FILOLOGIE DIN CADRUL UNIVERSITĂȚII „1 DECEMBRIE 1918” DIN ALBA IULIA – PROMOTOARE A EDUCAȚIEI ȘI A CULTURII DE CALITATE

Născută în 1991, odată cu Universitatea, actuala FACULTATE DE ISTORIE ȘI FILOLOGIE își extinde, prin reorganizare instituțională, domeniile în care oferă studii universitare de licență, masterat și doctorat, toate programele din domeniul Științelor educației urmând să fie transferate în cadrul acesteia. Facultatea se va numi FACULTATEA DE ISTORIE, LITERE ȘI ȘTIINȚE ALE EDUCAȚIEI și este un focar de cultură și de inteligență, promovând educația de calitate, respectul pentru istoria și tradițiile autohtone, interculturalitatea și plurilingvismul, dialogul fructuos între valorile naționale și cele universale. Cele trei domenii de importanță majoră beneficiază din plin de bogăția și de valoarea tezaurului cultural acumulat și conservat în orașul Marii Uniri, consacrând semnificația specială pe care Alba Iulia o are pentru istoria națională.

Vă propunem, în cele ce urmează, o scurtă privire asupra specializărilor pe care FACULTATEA DE ISTORIE, LITERE ȘI ȘTIINȚE ALE EDUCAȚIEI le gestionează.

Departamentul de Istorie, Arheologie și Muzeologie oferă programe acreditate la nivel licență, masterat, doctorat, în domeniul Istorie. Studenții specializării ISTORIE au la dispoziție șantiere arheologice-școală, expoziții, fonduri arhivistice, șantiere de restaurare și conservare și excursii documentare. Alba Iulia oferă un potențial de cercetare bogat, din preistorie până în contemporaneitate. Studenții efectuează cercetare științifică alături de cadrele universitare, iar rezultatele acesteia sunt prezentate în cadrul Cercurilor de Istorie și de Arheologie. Acestea au ca scop desfășurarea unor activități specifice, cum ar fi comunicări științifice, recenzii, prezentări și lansări de carte, rapoarte arheologice, excursii documentare, comunicarea unor materiale de interes în domeniu. Studenții organizează în fiecare an o conferință științifică, ale cărei lucrări sunt publicate în Buletinul Cercurilor Științifice Studențești. Calificările și profesiile dobândite după absolvirea acestei specializări sunt: Istoric; Politolog; Asistent de cercetare în istorie; Istoriograf; Asistent de cercetare în arheologie; Cercetător în istorie; Profesor în învățământul gimnazial (și liceal, după absolvirea unui masterat). Absolvenții de studii de Istorie au posibilitatea de a se angaja și ca arheologi, restauratori și conservatori, muzeografi, muzeologi, documentariști, cercetători, arhiviști, ghizi, specialiști pe probleme culturale, în mass-media și turism.

Studenții beneficiază de perioade de pregătire în muzee (Muzeul Național al Unirii și alte muzee de profil din țară), arhive (Serviciul Județean al Arhivelor Naționale ale României, Filiala Alba Iulia), laboratoare de restaurare (Laboratorul de Restaurare Ceramică, Centrul Național de Restaurare și Conservare a Cărții Vechi), biblioteci (Biblioteca Batthyaneum), șantiere arheologice și de restaurare a monumentelor istorice (sub egida Direcției Județene pentru Cultură Alba), dar și la universități partenere din întreaga lume.

Departamentul de Istorie, Arheologie și Muzeologie oferă și programe de studii universitare acreditate de MASTERAT (specializările Identități regionale în Europa Central-Răsăriteană și Cercetarea, conservarea și valorificarea patrimoniului istoric) și DOCTORAT (în Istorie).

Specializarea LIMBA ȘI LITERATURA ROMÂNĂ – LIMBA ȘI LITERATURA ENGLEZĂ formează specialiști ale căror competențe profesionale, atitudini și valori să răspundă cerințelor mediului educațional, cultural și socio-economic. Programul vizează, prin disciplinele propuse, aspecte ale cercetării teoretice și aplicative din aria studiilor de literatură, limbă/comunicare și a celor culturale. Această specializare promovează ferm limba și cultura română, precum și limba și cultura engleză, dar și interferențele lingvistice și interculturale, atât la nivel de universitate, cât și la nivel local, național și internațional. În cadrul studiilor de LICENȚĂ, cursuri de zi, cu o durată de 3 ani, pe lângă disciplinele de specialitate, studenții pot frecventa modulul 1 de pregătire psiho-pedagogică, astfel că, la finalizarea studiilor, alături de Diploma de licență, primesc și un Certificat de acces la profesia de dascăl. Calificările și profesiile dobândite după absolvirea acestei specializări oferă oportunități multiple de angajare pe piața muncii: Profesor în învățământul gimnazial (și liceal, după absolvirea unui masterat); Filolog; Redactor; Referent difuzare carte; Secretar literar; Traducător (studii superioare); Referent relații externe; Publicist. Absolvenții noștri pot alege dintr-o gamă generoasă de opțiuni profesionale: în educație și cultură, în mediul de afaceri și diplomație, în comunicare și Public Relations (PR), în sectorul public și în cel privat. Practica profesională vizează sporirea competențelor profesionale și a nivelului de calificare și se desfășoară în școli și licee, în biblioteci, edituri, companii multinaționale sau instituții publice partenere. Studiile de licență se pot continua la nivel de MASTERAT (specializările Literatură și cultură românească în context european și, respectiv, English Language, Literature and Culture in the European Context) și de DOCTORAT, în domeniul Filologie.

Programele de licență TRADUCERE ȘI INTERPRETARE (GERMANĂ-ENGLEZĂ) și TRADUCERE ȘI INTERPRETARE (FRANCEZĂ-ENGLEZĂ) au fost înființate din dorința de a aborda și domeniul limbilor moderne aplicate, în acord cu cererile actuale de pe piața muncii. Facultatea de Istorie, Litere și Științe ale Educației oferă oportunitatea de afirmare în domeniul limbilor moderne aplicate a studenților pasionați de limbile străine și care nu doresc neapărat să urmeze o carieră didactică. Programele are un caracter aplicativ și propun cursuri practice de limbă engleză, franceză și germană. La absolvire, studenții dețin competențe lingvistice și de comunicare pentru limbile engleză, germană și franceză (nivel B2/C1), conform nivelurilor de referință lingvistice precizate în Cadrul Comun European de Referință pentru Limbi Moderne. Calificările și profesiile dobândite după absolvirea acestor specializări sunt foarte ofertante: Traducător (studii superioare), Interpret, Translator, Referent relații externe, Corector, Responsabil de protocol în cadrul companiilor, Mediator. Competențele dobândite le oferă absolvenților posibilitatea de angajare în companii multinaționale din țară și din străinătate, unde vor putea activa, în principal, ca traducători, interpreți / translatori sau în organizarea de evenimente. În urma absolvirii programelor de studii, studenții își pot înființa propria firmă de servicii de „traducere și interpretare”, de audit lingvistic și cultural sau mediere lingvistică și culturală. Practica profesională se derulează în cadrul companiilor partenere, la birourile de traduceri autorizate din orașele Alba Iulia, Sebeș, Blaj, Aiud sau în instituții publice/private, în Centre de cercetare, Cercuri studențești, Secretariat. Studenții participă la organizarea conferințelor și a altor evenimente cultural-artistice (prin traduceri simultane și consecutive sau prin asigurarea activităților de protocol și administrativ-organizatorice). După absolvire, studenții au posibilitatea de a-și continua studiile și de a se înscrie la MASTERATELE și la programul de DOCTORAT din domeniul FILOLOGIE (dar și în orice alt domeniu conex științelor umaniste).

PEDAGOGIA ÎNVĂȚĂMÂNTULUI PRIMAR ȘI PREȘCOLAR (învățământ de ZI și învățământ la distanță – ID-la Alba Iulia și Deva) face parte din domeniul de licență Științe ale educației. După absolvirea facultății, cea mai evidentă și potrivită alegere este aceea de profesor pentru învățământul preșcolar și primar. Absolvenții pot urma și o carieră academică în domeniu, continuând cu studii de masterat și doctorat, devenind cercetători științifici în domeniul educației sau inspectori școlari. Există posibilitatea continuării studiilor la programele de masterat Management educațional, respectiv Psihopedagogia educației timpurii și a școlarității mici, dar și la alte masterate / doctorat, în funcție de domeniul de interes. Cererile constante de pe piața muncii și interesul deosebit al absolvenților de liceu pentru programele din acest domeniu au determinat constituirea unor grupe separate de studenți la învățământul la distanță – ID (la Alba Iulia și Deva), acordându-se o atenție sporită evaluării și ameliorării continue a practicilor profesionale și a evoluției în carieră a absolvenților noștri. Practica studenților se desfășoară în grădinițe, școli și licee din județele Alba și Hunedoara, beneficiind de mentoratul unor cadre didactice de excepție din învățământul preuniversitar.

Pe durata studiilor, toți studenții Facultății pot opta pentru bursele de studiu sau practică profesională prin programul ERASMUS+, în peste 100 de universități din întreaga lume. Suntem interesați să oferim un învățământ modern, centrat pe studenți și orientat spre nevoile reale de pe piața muncii, dar și spre dezvoltarea unei relații armonioase, calde și fără bariere de comunicare între studenți și dascăli. Tocmai de aceea, bagajul de o viață al studenților noștri conține nu doar informație științifică, educație și cultură, ci și foarte multă afecțiune, principii și valori sufletești. Nu întâmplător UAB a fost recent inclusă între primele 450 de universități de top în rankingul internațional QS EECA – Emerging Europe & Central Asia University Rankings 2022.

Pentru detalii (calendarul înscrierilor, criterii, număr de locuri, oportunități etc.) privind ADMITEREA 2022, vă invităm să consultați: admitere.uab.ro .

Pentru a ne cunoaște la noi acasă, vă așteptăm să ne treceți pragul!

DECANATUL FACULTĂȚII DE ISTORIE ȘI FILOLOGIE

Știri Similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Stai conectat

17,116FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
7,410AbonațiAbonați-vă
spot_img
spot_img

Știri Recente

/*ADNOW*/