23.7 C
Deva
marți, iulie 23, 2024

Fonduri europene pentru restaurarea Castelului Corvinilor

Circa 20 de milioane de lei vor fi folosite în noua etapă de restaurare a Castelului Corvinilor, realizată cu fonduri europene, accesate prin Planul Național de Redresare și Reziliență.

„Grație noii finanțări, se vor putea continua și extinde lucrările actuale de reabilitare și restaurare din mai multe zone ale castelului, cum ar fi: frescele exterioare de pe Turnul Buzdugan, Turnul vechi de Poartă și Turnul Pustiu, subsolurile Sălii Cavalerilor, Bastionului Alb și Bucătăriei nobiliare, elemente de valoare artistică și istorică excepțională”, informează Muzeul Castelului Corvinilor.

Fondurile europene accesate pentru noul proiect vor fi folosite și pentru înlocuirea pardoselii din Sala Cavalelilor cu una nouă, identică cu cea existentă și pentru recrearea picturilor de pe peretele Loggia Mathia, conform documentelor aflate în arhive. În proiect mai este inclusă și refacerea podurilor de acces, crearea unui nou sistem de iluminat arhitectural și a unui nou sistem video în întreg castelul.

Ridicat în secolul al XV-lea de familia lui Ioan de Hunedoara, Castelul Corvinilor se numără printre cele mai reprezentative construcţii din România, ale epocii medievale.

În prezent, mai multe zone ale Castelului Corvinilor sunt în plină reabilitare, dar accesul vizitatorilor este permis în aproape toate încăperile edificiului. Proiectul actual de restaurare, n valoare de circa cinci milioane de euro – fonduri europene, vizează reabilitarea spațiilor: Turnul pictat, Bucătăria Garnizoanei, Loggia Matia, Parter Turn Tezaur, Bastionul de tortură, Turn flancare pod, Turnul nou de poartă, Scara spirală, Sala Cavalerilor şi Sala Dietei, Turnul Capistrano, Ateliere (Locuinţa sudică), Aripa Zolyomi, Turnul Pustiu, Zona intrării în prima cetate, Turnul vechi de poartă, Bastionul alb, Aripa Bethlen, Bastionul Toboşarilor, Fântâna, Capela, Groapa Urşilor, Bastionul muniţiilor, Galeria suspendată şi Turnul Nje Boisia.

 

Știri Similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Stai conectat

17,116FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
7,410AbonațiAbonați-vă
spot_img
spot_img

Știri Recente

/*ADNOW*/