13.3 C
Deva
marți, aprilie 16, 2024

Funcţionari publici sub lupa anchetatorilor. DNA a revenit cu percheziţii şi audieri în judeţul Hunedoara

Procurorii au pus sechestru pe birouri de şefi din Consiliul Judeţean şi DGASPC

Şefa Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi pentru Protecţia Copilului (DGASPC) şi trei funcţionari din Consiliul Judeţean Hunedoara au fost „călcaţi” marţi, 10 februarie 2014, de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), care anchetează un dosar ce cuprinde posibile infracţiuni de corupţie. Din ceea ce s-a aflat, din diverse surse, ţinta principală a anchetatorilor ar fi Monica Georgescu, director general al DGASPC Hunedoara şi circumstanţele numirii sale în fruntea instituţiei.

Ceea ce este mai greu de dibuit dinafara acestei anchete, ar fi legătura între un concurs la Bucureşti, o numire cu votul consilierilor judeţeni, secretarul judeţului, corpul de control din CJ şi serviciul de administraţie publică. Dacă nu cumva alta e ţinta procurorilor DNA.

La bani mărunţi

Mai exact, marţi dimineaţa au avut loc şapte percheziţii efectuate de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) în judeţul Hunedoara, la domiciliile unor funcţionari publici şi la sediile Consiliului Judeţean (CJ) Hunedoara şi Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi pentru Protecţia Copilului Hunedoara. Vizaţi de anchetă sunt, potrivit unor surse judiciare, secretarul CJ Hunedoara, Daniel Dan, şefa DGASPC Hunedoara, Monica Georgescu, Dana Gîrjob, șef Serviciu Corp Control, urmărire, încasare creanţe şi executare silită din CJ şi Mihaela Ştefan, șef Serviciu administrație publică locală, relații publice, ATOP în aceeaşi instituţie.

Sechestru pe biroul şefei de la Protecţia Copilului

text perchezitii dna (6)În una din descinderi, procurorii DNA au pus sechestru pe biroul şefei DGASPC Hunedoara, Monica Georgescu. „La prima oră a dimineţii au ajuns reprezentanţi ai Direcţiei Naţionale Anticorupţie, care au sigilat întâi biroul directorului nostru general. Ulterior, au intrat în birou împreună cu doamna director. Nu ştim ce anume s-a discutat. Pot să vă spun că, în momentul de faţă (marţi dimineaţă, n.r.), doamna director nu este în instituţie dar, în momentul în care vom afla mai multe informaţii, vom face un comunicat. Biroul doamnei director Monica Georgescu a fost sigilat, până în momentul în care ea a ajuns la birou, împreună cu reprezentanţii DNA. Nu am cunoştinţă ca reprezentanţii DNA să fi ridicat înscrisuri sau alte obiecte din sediul instituţiei. Doamna director a plecat împreună cu cei de la DNA”, a declarat Ionela Lazăr, purtătoarea de cuvânt a DGASPC Hunedoara.

Întrebată dacă percheziţiile au legătură cu concursul organizat anul trecut pentru ocuparea funcţiei de director al instituţiei, reprezentanta DGASPC a precizat că „la momentul respectiv, doamna director a fost la Bucureşti, acolo s-a desfăşurat concursul, este un concurs de promovare, în care legislaţia este foarte clară”.

Cu sigiliul la secretarul judeţului

text daniel danBiroul secretarului judeţului Hunedoara, Daniel Dan (foto) a fost, de asemenea, sigilat. „De dimineaţă, la sediul instituţiei noastre s-au prezentat reprezentanţii DNA care au avut mandat pentru a percheziţiona trei birouri din cadrul instituţiei noastre. După câte am înţeles, se efectuează cercetări într-o cauză penală, pe care dumnealor trebuie să o clarifice. Biroul secretarului judeţului Dan Daniel a fost sigilat şi se efectuează cercetări la biroul Corpului de control şi la cel al Serviciului de administraţie publică locală”, a declarat Marin Butar, purtătorul de cuvânt al Consiliului Judeţean Hunedoara.

Mai multe surse arată că, după ridicarea Monicăi Georgescu, şi celelalte trei persoane vizate de ancheta procurorilor vor da cu subsemnatul la DNA.

Oficial

Strict luând în considerare sursele oficiale, procurori din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Serviciul Teritorial Alba, efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârșirea unor infracţiuni de corupție și asimilate celor de corupție, comise în cursul anului 2014. „În cursul zilei de 10 februarie 2015, ca urmare a obținerii autorizărilor legale de la instanța competentă, sunt efectuate percheziții domiciliare în 7 locații situate în județul Hunedoara, din care 2 sunt sediile unor instituții publice, iar restul domiciliile unor persoane fizice. În cauză, procurorii beneficiază de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informații”, se arată într-un comunicat al DNA. (Nicoleta Pârva, Daniel Guţă, Volodia Macovei)

[box type=”alert” border=”full”]Monica Georgescu şi legătura ciudată între un concurs la Bucureşti şi decizionale de Consiliu Judeţean

text monica georgescuCu o carieră lungă în sistem, Monica Georgescu (foto) a fost, pe rând, începând cu anul 1997, asistent social la Inspectoratul de Stat pentru Persoane cu Handicap, şef serviciu Prestaţii Sociale la Direcţia de Asistenţă Socială, şef serviciu Contabilitate, director economic, director general interimar şi director general „plin”, ultimele trei funcţii în cadrul DGASPC Hunedoara. În anul 2014, primele şapte luni a condus interimar DGASPC Hunedoara. În data de 17 iulie 2014, Monica Georgescu a susţinut un examen de promovare la Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici. În şedinţa CJ Hunedoara de la sfârşitul lunii iulie 2014, consilierii judeţeni au aprobat numirea acesteia în funcţia de director general la DGASPC. Să urmărim ce se spune în nota de fundamentare la hotărârea CJ de numire în funcţie. “În data de 17.07.2014, Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici a organizat concursul pentru ocuparea funcţiei publice de conducere de director general  al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Hunedoara, în condiţiile art.58 alin.2 lit.a din Legea nr.188/1999 privind Statutul funcţionarilor publici, republicată, cu modificările şi completările ulterioare. Ca urmare a a concursului organizat pentru ocuparea funcţiei publice de conducere de director general  al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Hunedoara, a fost declarată admisă doamna Georgescu Monica, potrivit propunerii de numire comunicată prin adresa nr. 30963/2014de către Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici”. În aceste condiţii, consilierii judeţeni au decis că CJ “numeşte pe  doamna Georgescu Monica în funcţia publică de conducere de director general  al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Hunedoara, grad II, clasa de salarizare 82, gradaţia 4 având un salariu de bază lunar de 3026 lei, la care se adaugă un spor de condiţii deosebite de 505 lei”. Dacă ancheta procurorilor DNA vizează posibile fapte de corupţie legate de o “măsluire” a numirii Monicăi Georgescu, cu concursul unor persoane din CJ, aşa cum arată unele surse, este puţin ciudată legătura care se face între un concurs desfăşurat la Bucureşti, sub autoritatea Agenţiei Naţională a Funcţionarilor Publici, şi mecanisme decizionale din CJ Hunedoara. [/box]

[box type=”tick”]Ce numai Bucureştiul poate

Conform Articolului 58, alineatul 2, din Legea nr.188/ 1999, privind “Statutul funcţionarilor publici”, Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici este cea care face selecţie prin concurs pentru “funcţiile publice de conducere din următoarele domenii: protecţia copilului, evidenţa informatizată a persoanei, audit public intern, financiar-contabilitate, urbanism şi arhitectură, resurse umane, integrare europeană, pentru secretarii unităţilor administrativ-teritoriale, precum şi pentru funcţiile publice de execuţie din domeniul auditului public intern”.[/box]

 

 

Știri Similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Stai conectat

17,116FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
7,410AbonațiAbonați-vă
spot_img

Știri Recente

/*ADNOW*/