17.7 C
Deva
sâmbătă, iulie 13, 2024

Gabriel Zvîncă, hunedoreanul premiat cu distincția de „tânăr ambasador al României”, despre pasiunea și munca sa

Gabriel Zvîncă este premiantul concursului „Tineri ambasadori ai României”, organizat în premieră de Arhivele Diplomatice ale Ministerului Afacerilor Externe. Tânărul din Hunedoara este masterand la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca şi director al Departamentului de proiecte din cadrul Asociaţiei Tineretul ONU din România, filiala Cluj-Napoca.

„Concursul mi-a fost prezentat pentru prima dată de către un profesor de la facultate care cunoaşte domeniul meu de specializare şi interes. Având în vedere că subiectul meu de cercetare este chiar România la ONU, concursul a fost un prilej pentru a-mi confirma cunoştinţele acumulate şi să mă pun în poziţia unui ambasador virtual al României la organizaţia internaţională”, a relatat Gabriel Zvîncă.

Tânărul, fost elev la Liceul „Traian Lalescu” din Hunedoara, spune că familia, colegii şi profesorii l-au motivat să studieze istoria. „Pasiunea pentru istorie o am de la o vârstă fragedă, când bunicul îmi povestea despre cel de al Doilea Război Mondial. Aceste relatări mi-au stârnit interesul faţă de istorie şi a alimentat dorinţa de a cunoaşte faptele din trecut, care au fost studiate pe parcursul anilor de şcoală şi liceu. Mai apoi, pasiunea pentru istorie şi dorinţa de a cerceta şi mai mult această ştiinţă a fost continuată pe parcursul studiilor mele superioare şi s-a materializat prin obţinerea diplomei de licenţă la Facultatea de Istorie şi Filosofie a Universităţii Babeş-Bolyai ca şef de promoţie al generaţiei 2017-2020. În prezent sunt masterand al aceleaşi facultăţi la specializarea Istorie, memorie, oralitate în secolul XX”, a povestit Gabriel.

Premiul „Tânărul Ambasador al României” l-a mobilizat şi mai mult să îşi urmeze pasiunea. „Pe mai departe doresc să termin masteratul şi să urmez studiile doctorale având ca domeniu de cercetare relaţiile internaţionale şi diplomaţia, cu atenţie sporită pe Organizaţia Naţiunilor Unite, sistemul său de securitate şi implicarea României în cadrul ONU”, spune tânărul.

Gabriel Zvîncă adaugă că Organizaţia Naţiunilor Unite este un reper al relaţiilor internaţionale.
„Având în vedere că sistemului internaţional actual este unul multilateral, O.N.U. se situează în mijlocul său încurajând colaborarea şi cooperarea economică, politică, socială şi culturală între statele membre. Consider că tinerii români ar trebui să fie interesaţi de O.N.U. deoarece România, în calitatea sa de stat membru al organizaţiei, poate să îşi promoveze interesele la nivel internaţional şi să stabilească relaţii de colaborare cu alte state. De altfel, tinerii ar trebui să fie interesaţi de ONU pentru că, aflându-se în centrul relaţiilor internaţionale, organizaţia a dezvoltat o agendă particulară prin care să combată principalele probleme cu care se confruntă omenirea – pandemia de COVID-19, încălzirea globală, conflictele inter şi intrastatale, încălcarea drepturilor omului şi alte asemenea”, a adăugat premiantul Arhivelor Diplomatice ale Ministerului Afacerilor Externe.

32 de candidaţi au participat la concursul iniţiat de Arhivele Diplomatice ale MAE. Structura discursului evaluat în cadrul probei scrise, maturitatea şi coerenţa ideilor expuse în cursul interviului, precum şi claritatea în expunere, susţinerea afirmaţiilor prezentate şi dialogul purtat cu membrii juriului au constituit principalele argumente în evaluarea candidaţilor.

FOTO: Gabriel Zvîncă / pagina personală de Facebook.

Știri Similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Stai conectat

17,116FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
7,410AbonațiAbonați-vă
spot_img
spot_img

Știri Recente

/*ADNOW*/