Evaluatorii UNESCO Viviane Dargey din Franţa şi Nick Powe din Marea Britanie se vor afla în Țara Hațegului pentru efectuarea unei vizite de evaluare a statutului internațional de membru al Rețelei Europene a Geoparcurilor și al Rețelei Globale (sub egida UNESCO) de care se bucură Geoparcul Dinozaurilor.
Evaluarea presupune o vizită de validare, efectuată din patru în patru ani, în cadrul căreia se realizează o analiză a Geoparcului pe baza unor criterii internaționale bine definite, urmată de întocmirea unui raport de evaluare și formularea de recomandări, dacă este cazul.
„Pe baza raportului celor doi evaluatori, comitetul de conducere al Rețelei Europene și al Rețelei Globale a Geoparcurilor va decide, în luna septembrie a acestui an, dacă Geoparcul Dinozaurilor Țara Hațegului îndeplinește sau nu condițiile internaționale. În cazul unei decizii favorabile, Geoparcul primește un cartonaș verde care consfințește recunoașterea internațională pentru următorii patru ani. Dacă nu sunt îndeplinite toate condițiile, dar există posibilitatea realizării acestora în următorii doi ani, se acordă un cartonaș galben, iar dacă aceste condiții nu sunt îndeplinite, este atribuit un cartonaș roșu și se pierde statutul de Geoparc internațional, susținut de UNESCO”, a informat dr. Alexandru Andrăşanu, directorul Geoparcului Dinozaurilor Ţara Haţegului.
Printre condițiile de evaluare se numără rolul Geoparcului în conservarea patrimoniului natural și cultural local, îndeplinirea obligațiilor de management a ariei protejate, derularea de programe educaționale privind protecția mediului, promovarea geologiei și a geoștiințelor, dezvoltarea geo și ecoturismului, facilitarea turismului în zonă și rolul pe care Geoparcul îl are în rețelele internaționale. Geoparcul Dinozaurilor Țara Hațegului este o arie protejată de tip parc natural administrată de Universitatea din București, care se întinde pe o suprafață de 102.392 ha. Pe teritoriul său se află 80 de sate grupate în 10 comune și orașul Hațeg, cu o populație de cca 35.000 de locuitori.
În România, Geoparcul Dinozaurilor Țara Hațegului este singurul Geoparc membru al Rețelei Europene și al Rețelei Globale a Geoparcurilor. De asemenea, în anul 2005 a fost primul Geoparc din Europa de Sud – Est care a obținut acest statut internațional. Geoparcul Dinozaurilor este un parc natural ce cuprinde întreaga Țară a Hațegului și care protejază și valorifică natura și cultura acestui spațiu. Geoparcul a fost declarat arie protejată de interes național în 2004. Din anul 2005 geoparcul a fost acceptat în Rețeaua Europeană a Geoparcurilor și în Rețeaua Globală (sub egida UNESCO) a Geoparcurilor. Din anul 2007 are în interiorul său două zone denumite „Situl Strei-Hațeg” și „Culoarul Rusca Montană – Țarcu – Retezat”, ca situri NATURA 2000, în vederea conservării habitatelor naturale și a speciilor de plante și animale sălbatice de interes comunitar. Geoparcul are un statut special datorită gradului ridicat de locuire care implică o preocupare deosebită pentru dezvoltarea locală. Această arie protejată cuprinde elemente de interes geologic deosebit alături de elemente de interes ecologic, arheologic, istoric și cultural. Factorul cheie care personalizează acest teritoriu este reprezentat de siturile cu resturi de dinozauri de vârstă Cretacic Superior. Dinozaurii pitici din Depresiunea Hațeg sunt unici în lume, importanța științifică și atractivitatea lor fiind sporită prin descoperirile de cuiburi cu ouă și embrioni de dinozauri, ale unor mamifere contemporane dinozaurilor și a unei reptile zburătoare (Hatzegopteryx), din grupul pterosaurilor.