Aproape 2000 de sindicalişti din minerit şi energie, angajaţi ai Complexului Energetic Hunedoara, s-au aflat joi timp de o oră într-o grevă de avertisment. Acesta este primul pas dintr-un posibil calendar al acţiunilor de protest.
Oamenii vor să atragă atenţia asupra problemelor cu care se confruntă şi se tem pentru locurilor lor de muncă. Pentru energeticieni s-a luat deja decizia şomajului tehnic şi, din informaţiile de până acum, acelaşi lucru se va întâmpla şi cu personalul TESA din sectorul minier. Mai mult, liderii Sindicatului „Muntele” – reprezentativ la nivelul CEH – sunt nemulţumiţi de bugetul de venituri şi cheltuieli aprobat de Guvern, altul decât cel discutat în ultima perioadă cu administraţia entităţii energetice. Iar preşedintele sindicatului, Petre Nica, spune că s-a încercat chiar „intoxicarea” celor care şi-au exprimat acordul de a intra în grevă, pentru a-i determina să renunţe la acţiunea de protest. „Această grevă este la nivelul Complexului Energetic Hunedoara şi se desfăşoară în locurile pe care le-au prestabilit preşedinţii de departament. Din păcate, trebuie să remarc că, în urma aprobării BVC, altul decât cel discutat cu Sindicatul Muntele, se duce o campanie de intoxicare, de dezinformare cu privire la desfăşurarea acestei greve, astfel că astăzi am primit nenumărate telefoane cu întrebarea dacă se mai desfăşoară acest protest”, a declarat Nica.
Un buget trunchiat
Acţiunea de protest, la care şi-au exprimat acordul să participe 1936 de angajaţi, a parcurs toţi paşii legali, iar angajatorul a fost notificat despre organizarea grevei de avertisment la toate sucursalele CEH, inclusiv la sediul administrativ. „Protestul trebuie să reprezinte un semnal prin care încercăm să ne apărăm locurile de muncă, în primul rând, şi apoi drepturile din Contractul Colectiv de Muncă, care expiră în curând”, a mai spus liderul de sindicat. Practic, ortacii mai sunt speriaţi şi de spectrul pierderii unor drepturi pe care le au în actualul CCM, mai ales de natură salarială, ca urmare a aprobării variantei de BVC nediscutată cu sindicaliştii. „Bugetul de Venituri şi Cheltuieli nu a avut o consultare cu Sindicatul Muntele, care reprezenta obligaţia angajatorului. (…) Urmează să ne aşezăm la masa negocierilor pentru Contractul Colectiv de Muncă, începând de marţi. Ceea ce vom negocia rămâne de văzut. Dorinţa noastră este să păstrăm drepturile salariaţilor, cel puţin cele care au fost până acum”, a subliniat Nica, iar acesta spune că în BVC există reduceri substanţiale în ceea ce priveşte bonusurile salariale ale angajaţilor, iar sindicaliştii sunt de părere că se urmăreşte reducerea anumitor sporuri pe care le primeau până acum.
Oficialii CEH recunosc că Guvernul a aprobat o formă a Bugetului de Venituri şi Cheltuieli nediscutată cu sindicaliştii. Nicolae Drăgoi, directorul general adjunct al CEH spune că este vorba despre un BVC întocmit pe vremea fostului director al Complexului, Daniel Andronache. „Nu este bugetul pe care l-am făcut noi. Este un BVC trimis la începutul acestui an”, a precizat Drăgoi. Actuala conducere a Ceh s-a aflat joi la Bucureşti tocmai din cauza BVC aprobat de Guvern, pentru a vedea dacă se mai poate schimba ceva.