Operatorul de salubrizare are un punct de lucru în Sântuhalm. Locuitorii satului reclamă faptul că gunoierul îi sufocă cu putoarea. Punctul de lucru nu este autorizat, dar comisarii Gărzii de Mediu susţin că firma poate funcţiona şi fără, pentru se află în proceduri de autorizare. Brai – Cata are contract cu o singură spălătorie din Deva, unde se presupune că ar spăla maşinile şi containerele cu care operează în tot judeţul, cu excepţia Văii Jiului.
Reclamaţiile curg valuri-valuri la adresa operatorului de salubrizare care activează în zonele Brad, Deva, Hunedoara, Ţara Haţegului şi zona Orăştie. Pe lângă sutele de sesizări privind faptul că gunoiul nu este ridicat la timp, a mai apărut o reclamaţie legată de punctul de lucru de la Sântuhalm. Locuitorii din vecinătatea locului în care garează maşinile Brai – Cata susţin că putoarea ajunge în curţile lor provocându-le un disconfort major. Reclamaţiile au ajuns la Garda de Mediu Hunedoara printr-o solicitare făcută de Ziarul HUNEDOREANULUI. A urmat un control la Gărzii, efectuat în perioada 12-14 februarie 2019 şi, cel puţin pentru moment, putoarea a dispărut. Dar…
Gunoierul judeţenei de partid poate şi fără autorizaţie
Informaţia noastră potrivit căreia firma Brai – Cata funcţionează într-un punct de lucru neautorizat a fost confirmată de comisarii Gărzii de Mediu Hunedoara. Totuşi, gardienii Mediului spun că se poate şi fără autorizaţie. „Operatorul economic se află în procedura de reglementare, în vederea obţinerii autorizaţiei de mediu”, scrie Angela Maria Croitoru, comisar şef al Gărzii de Mediu Hunedoara, care susţine că Brai – Cata poate funcţiona pentru că documentaţia „nu este respinsă de către autoritatea de mediu competentă”. (N-a fost respinsă, dar nici autorizată n-a fost.) În opinia gardienilor de Mediu, o firmă funcţionează legal dacă există promisiuni şi indicii că, odată-cândva, va fi obţinută şi autorizaţia cerută de lege.
Legea călcată minuţios în picioare
Firma Brai – Cata s-a obligat să strângă gunoiul în trei din cele patru zone de colectare. (A ratat doar Valea Jiului.) Pentru a derula o activitate corectă, gunoierul are obligaţia de a încheia contracte cu spălătorii auto (dacă nu are – şi nu are! – propriile spălătorii) în care să-şi cureţe periodic maşinile şi tomberoanele. Astfel de punte de igienizare a utilajelor sunt necesare, cel puţin, în fiecare zonă, deşi normal ar fi să fie în toate oraşele. Potrivit constatărilor Gărzii de Mediu există o singură spălătorie auto (la Deva) care a acceptat să spele maşinile de gunoi ale firmei Brai – Cata. (Greu de crezut că gunoierul aduce săptămânal containerele de la Baru, Crişcior sau Costeşti să le spele la Deva.) Ca urmare a celor constatate, Garda de Mediu Hunedoara a dispus în sarcina operatorului economic să respecte legea (211/2011, art. 20): „Gestionarea deşeurilor trebuie să se realizeze fără a pune în pericol sănătatea umană și fără a dăuna mediului, în special: a) fără a genera riscuri pentru aer, apă, sol, faună sau floră; b) fără a crea disconfort din cauza zgomotului sau a mirosurilor; c) fără a afecta negativ peisajul sau zonele de interes special”. Până acum, firma Brai – Cata a încălcat până la virgulă fiecare cuvinţel din lege. Până acum doar Primăria Deva a sancţionat derapajele gunoierului care pare să beneficieze de protecţie politică. (Altă explicaţie nu ne vine, deocamdată, în minte.)