Problemele tehnice au întârziat din nou finalizarea unui tronson de autostradă. Între Orăştie şi Sebeş se va putea circula abia din luna noiembrie. „Dacă iniţial a fost vorba de începutul lunii septembrie, constructorii ne-au anunţat că finalizarea celor două tronsoane e amânată din cauza unor probleme de ordin tehnic, pentru luna noiembrie”, a declarat prefectul judeţului Alba, Gheorghe Feneşer. Potrivit prefectului, problemele invocate de constructori nu ţin de construcţia efectivă a A1 ci au legătură în principal cu reţelele electrice care traversează autostrada cu lucrările efectuate de Transelectrica pe acest tronson.
„Se lucrează la liniile de înaltă tensiune care trec peste autostradă şi nu este deloc o operaţiune uşoară”, a precizat prefectul Gheorghe Feneşer. „Abia în urmă cu o săptămână am fost chemaţi să montăm instalaţiile electrice pe traseul autostrăzii”, a completat reprezenantul unei societăţi care a subcontractat unele dintre lucrările la electrificare.
Strabag şi Straco au câştigat proiectele
Autostrada Orăştie – Sebeş este împărţită în două tronsoane. Primul tronson, de la Orăştie până la intrarea în Sebeş, are 24 de kilometri, iar valoarea proiectului a fost de 550 de milioane de lei, cu TVA, cea mai mare parte fiind contribuţia Uniunii Europene. Proiectul este executat de Strabag. Cel de-al doilea tronson, de la intrarea în Sebeş până la ieşirea din Sebeş, are 19 kilometri şi include centura ocolitoare a municipiului Sebeş, de circa 10 kilometri. Lucrările contractate în vara anului 2011 de comania Straco au o valoare de proiect de circa 380 de milioane de lei. Tronsonul A1 Deva – Orăştie – Sebeş – Sibiu va avea o lungime de 115 kilometri şi o lăţime de 26 de metri. Autostrada este construită cu ajutorul finanţăriilor de la Uniunea Europeană, acordate prin programul de finanţare ISPA 2004, Autostrada Orăştie – Sebeş face parte din coridorul trans-european IV: Nădlac – Timişoara – Lugoj – Deva – Sibiu – Piteşti – Bucureşti – Constanţa. Construcţia autostrăzii va însemna, în primul rând, degajarea traficului greu de pe cel mai aglomerat drum naţional care tranzitează judeţul Hunedoara, DN7 Arad – Deva – Sibiu.