Anul trecut s-au înregistrat zeci de astfel de cazuri, dar nu s-a găsit nicio femeie care să utilizeze această metodă sigură de prevenţie
În condiţiile în care tot mai multe femei sunt diagnosticate cu cancer de col uterin şi mor din cauza acestei maladii distrugătoare, anul trecut, în judeţul Hunedoara, nicio femeie nu s-a vaccinat împotriva acestui tip de cancer. Şi asta cu atât mai grav cu cât cancerul de col uterin este singurul tip de cancer care poate fi prevenit prin administrarea unui vaccin.
A doua cauză de mortalitate
Anul trecut, 79 de femei din judeţul Hunedoara au fost diagnosticate cu cancer de col uterin în cadrul programului naţional de depistare precoce a cancerului de col uterin. România se situează pe primul loc în Europa, în ceea ce priveşte mortalitatea prin cancer de col uterin. Acesta reprezintă a doua cauză de mortalitate prin cancer la femeile din România, după cancerul mamar şi prima cauză de mortalitate la femeile tinere între 25 şi 44 de ani. „Numărul de cancer de col uterin se menţine aproximativ pe acelaşi palier, în anul 2013 am avut înregistrate un număr de 73 de cazuri de cancer de col uterin, iar în 2014, un număr de 79 de femei au fost diagnosticate cu această maladie”, a declarat Cecilia Birău, purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Hunedoara. În România, de câţiva ani, funcţionează programul Naţional de Screening pentru cancerul de col uterin. La nivelul judeţului Hunedoara, anul trecut, peste 4.000 de femei au fost testate. Cu toate că acest timp de cancer poate fi prevenit prin administrarea, gratuită a vaccinului, anul trecut, nicio femeie nu s-a adresat medicilor pentru efectuarea vaccinului. „Pentru acest tip de cancer se ştie exact cauza: infecţia cu virusul de tip Papilloma Virus, în special tulpinile 16 şi 18, tulpini care există în acel vaccin, pentru care, din păcate, nu am avut solicitări în cursul anului trecut. Conform Programului Naţional al Ministerului Sănătăţii, pentru 2014, cine dorea să fie vaccinat trebuia să solicite vaccinul medicilor de familie, dar nimeni nu a fost interesat”, a precizat purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Hunedoara. În perioada 25-31 ianuarie se derulează Săptămâna Europeană de Prevenire a Cancerului de Col Uterin şi are ca scop creşterea gradului de conştientizare a populaţiei asupra cancerului de col uterin şi cum poate fi acesta prevenit.