-1.3 C
Deva
marți, decembrie 5, 2023

Ipoteză alarmantă.Complexul Energetic Hunedoara ar putea arde cărbune radioactiv!

Dincolo de inconvenientele aduse unităţilor miniere din Valea Jiului, care s-au trezit cu huila pe stoc, umplerea silozurilor Complexului Energetic Hunedoara prin importul de cărbune ar putea fi extrem de periculoasă. Miron Cozma, fostul lider al minerilor din Valea Jiului, atrage atenţia că în România anilor ’90 a ajuns din Ucraina huilă radioactivă!

cozma.petrosani4Silozurile Complexului Energetic Hunedoara sunt pline cu huilă adusă din import de vechea conducere a entităţii economice. Ministerul Economiei derulează o anchetă la CEH, după ce anul trecut foştii şefi şi-au făcut stocuri, precum hârciogii, cu sute de mii de tone de huilă scumpă, din import, fără să ştie dacă o vor arde sau nu în cuptoare. Şi asta în timp ce minele din Valea Jiului sunt obligate, prin lege să vândă cărbunele la preţul reglementat, iar recent minele aflate pe program de închidere s-au trezit că nu le mai cumpără nimeni huila extrasă, tocmai din cauza acestor stocuri mari. Ancheta este încă în derulare, pentru a se afla cine se face vinovat de această situaţie

 Cărbune cu stronţiu ars în România

Fostul lider al minerilor din Valea Jiului, Miron Cozma, a atras atenţia că, dincolo de raţiunile economice, mai există un aspect extrem de periculos, în sensul că acest cărbune ar putea fi radioactiv. România are un precedent de acest gen, din anii ’90, explică Miron Cozma. „Prin anii ’90, s-a ajuns la un moment dat în situaţia în care Galaţiul nu mai vroia cărbune de Valea Jiului, decât o anumită cantitate. Am întrebat care este motivul şi mi s-a răspuns: pentru că avem cărbune mai ieftin, din Ucraina”, povesteşte Miron Cozma. Acesta susţine că a fost personal la Combinatul Siderurgic Galaţi, pentru a vedea ce huilă este aceea. „Am luat probe şi le-am adus aici, la laboratorul nostru de preparare din Valea Jiului, iar specialiştii noştri au rămas stupefiaţi şi mi-au spus că una dintre componentele principale din cărbune este stronţiul, care este radioactiv, iar perioada de descompunere este de 7 ani”, a mai spus Cozma. Iar pericolul de iradiere se întinde pe mai mulţi ani dacă ţinem cont de faptul că este ars în permanenţă. Cozma a explicat că nu poate afirma că şi cărbunele de la CEH este radioactiv, dar că există acest risc şi ar trebui făcute determinări.

Știri Similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Stai conectat

17,116FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
7,410AbonațiAbonați-vă
spot_img
spot_img

Știri Recente

/*ADNOW*/