O mulțime de controverse au stârnit „pietonala” și fântânile arteziene care vor fi construite în centrul municipiului Hunedoara. Sunt o investiție destul de importantă, de două milioane de euro, astfel că merită atenția localnicilor.
În primele zile de la închiderea Bulevardului Corvin, aproape două sute de metri liniari din partea carosabilă și din trotuarele acestuia au fost excavați, semn că muncitorii măcar și-au văzut de treabă. Dacă s-ar fi apucat să citească și ei comentariile de pe Facebook pe tema „pietonalei” probabil unii, mai slabi de îngeri, s-ar fi luat cu mâinile de cap și apoi și-ar fi făcut bagajele. Troncănitul utilajelor până la șase seara arată însă că oamenii nu au pierdut timpul pe telefoane sau tablete.
Dar cine mai are răbdare să vadă cum va arăta zona după cele șase luni în care este plănuită finalizarea proiectului? În niciun caz cei care vor să ne convingă că deja „știu” că investiția e o adevărată calamitate în Hunedoara pentru că: va fi închis traficul rutier și nu vor mai putea trece pe bulevard cu mașinile, iar celelalte străzi din zonă se vor aglomera; costă prea mult și vor avea de plătit pentru ea până și urmașii, urmașilor noștri; trebuia să fie făcută, dar nu în Centrul Civic între blocurile comuniste, ci în Centrul Vechi, mai frumos și mai accesibil turiștilor; se închid magazinele din zonă nemaifiind parcări; pietonala va arăta, oricum, urât din cauza fațadelor neapretate și a magazinelor second-hand și ce-or mai fi. Și, bineînțeles, Hunedoara are numeroase alte priorități, nu ne trebuie „pietonală”.
Suntem prea „grăbiți” (spre ce?) și prea puțin îngăduitori cu ceilalți, deși vrem să fim luați în seamă. Nu arătăm niciun respect pentru idei și acțiuni ale celor din jurul nostru, indiferent că sunt bune sau rele, considerând că deja avem toate răspunsurile. Și sincer, nici nu ne prea place să muncim… Datul cu părerea pe Facebook, despre soarta țării sau despre ce mai trebuie și, mai ales, ce nu trebuie făcut în oraș, nu e tocmai o muncă. Dacă ne-ar place munca, am ști să o apreciem.
În final, cred că mulți nici nu mai știm să mergem pe jos, căci altfel nu am avea probleme cu aglomerația din Hunedoara și cu închiderea vreunei străzi. Mersul pe jos e cel mai banal lucru util pe care îl putem face în orașul ăsta. Ne ajută să îi vedem lipsurile și, poate, cine știe, să îi descoperim locurile frumoase.