Curtea de Apel Alba Iulia a decis ca hunedorenii arestaţi preventiv în luna mai a acestui an, pentru braconaj arheologic şi trafic de obiecte de patrimoniu să fie puşi în libertate.
Fostul custode al Muzeului din Sarmizegetusa Ulpia Traiana, Florin Delinescu, şi hunedoreanul Ioan Varga, au fost înfăţişaţi Curţii de Apel Alba Iulia, după ce procurorii au declarat recurs la decizia Tribunalului Hunedoara de a-i pune în libertate. Instanţa a respins recursul Parchetului şi a dispus cercetarea celor doi inculpaţi în stare de libertate. Florin Delinescu, Ioan Varga şi doi timişoreni, dealeri de obiecte de artă, sunt judecaţi de tribunal, în dosarul în care au fost acuzaţi de traficarea unor tezaure furate din siturile arheologice ale cetăţilor dacice.
Potrivit rechizitoriului Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia, în perioada 2010 – 2013, cei patru au aderat la o asociaţie infracţională şi au valorificat ilegal pe piaţa neagră a antichităţilor şi au “spălat” pentru acoperirea originii infracţionale mai multe loturi monetare aparţinând unor tezaure de monede Lysimach şi denari romani. Acestea au fost sustrase în ultimii ani din situl arheologic Sarmizegetusa Regia, monument UNESCO, şi au fost pierdute pentru Patrimoniul Cultural Naţional. Prin faptele lor, potrivit procurorilor, inculpaţii au produs statului român un prejudiciu în valoare de peste 6.000 de euro. Au fost recuperate trei monede din aur, de tip Lysimach, şi alte 81 de monede antice din argint, care au fost depuse în custodia Muzeului Naţional al Unirii din Alba Iulia.
Numele lui Florin Delinescu apare şi în dosarul comorilor dacice în valoare de aproape patru milioane de euro, sustrase de patru deveni din siturile arheologice şi apoi vândute în afara ţării. Dosarul a fost trimis spre judecare în luna septembrie a anului trecut la Tribunalul Hunedoara.