16.8 C
Deva
joi, octombrie 3, 2024

TEZAUR. Comorile hunedorenilor de câteva milenii, expuse la Magna Curia FOTOGALERIE

Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane va găzdui până la sfârşitul anului, o expoziţie extrem de valoroasă cu obiecte de tezaur din aur şi argint, descoperite pe teritoriul judeţului Hunedoara

[wzslider autoplay=”true” transition=”‘slide'”]

„Obiecte de tezaur din colecţiile Muzeului Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva” este cea mai valoroasă expoziţie găzduită de instituţia de cultură, fiind o premieră pentru judeţul Hunedoara. Vernisată ieri, în prezenţa unui public numeros, expoziţia prezintă vizitatorilor 385 de obiecte din aur şi argint, extrem de valoroase, unele cu o vechime de peste  3.000 de ani.

Cele mai valoroase exponate

Tezaurul prezentat în expoziţie, cântăreşte două kilograme de aur şi trei kilograme din argint şi este expus într-un spaţiu special amenajat în Palatul Magna Curia. Sunt piese de podoabă, monede, dar şi piese cu rol liturgic care au fost utilizate de-a lungul mai multor milenii. Cele mai vechi datează din Epoca Bronzului, deci din preistorie, în timp ce cele mai noi sunt din Evul Mediu. “Din punct de vedere istoric şi documentar, cele mai valoroase obiecte dintre cele expuse astăzi, sunt cele şapte plăcuţe de aur descoperite la Germisara. În întreg imperiu au fost descoperite 15 astfel de plăcuţe. Noi avem şapte, iar muzeul din Alba are una, descoperită tot la Germisara. De asemenea aş mai putea menţiona cele două garnituri de costum, aparţinând unor preotese dace, descoperite la Sărăcsău în anul 1950”, a declarat dr. Puiu Frencz, curatorul expoziţiei.

Se aşteaptă 100.000 de vizitatori

O echipă completă de arheologi, conservatori şi restauratori au reuşit într-un timp record de aproape cinci luni de zile, să organizeze expoziţia care prezintă cele mai valoroase piese din colecţiile muzeului. “Este o expoziţie realizată credem noi într-un mod spectaculos. Practic, culoarul de intrare este unul care te duce cu gândul la o mică tainiţă în care se ţineau pe vremuri tezaurele. Informaţiile sunt în limba română şi engleză, deoarece aşteptăm şi vizitatori din Europa”, spune Liliana Ţolaş, managerul Muzeului Civilizaţiei Dacice şi Romane. Peste 100.000 de vizitatori din toate colurile Europei sunt aşteptaţi să viziteze această expoziţie, cum rar se poate vedea în România.

[box type=”tick”]Acces doar cu scanare

Vizitatorii trebuie să fie conştienţi că fotografiatul şi filmatul este strict interzis în expoziţie. De asemenea, fiecare turist va fi scanat cu un detector de metale, asemănător celui din aeroport. Accesul în interiorul expoziţiei se va face în ture de maximum 10 turişti. Un post de pază special înfiinţat va asigura o parte din securitatea preţioaselor obiecte de tezaur.[/box]

 

Știri Similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Stai conectat

17,116FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
7,410AbonațiAbonați-vă
spot_img
spot_img

Știri Recente

/*ADNOW*/