Chiar dacă bugetul alocat a fost mai mic şi, din acest motiv, a lipsit şi spectacolul de muzică populară, cea de a treia ediţie a Târgului de Produse Tradiţionale de la Petroşani a strâns la un loc zeci de producători şi mii de curioşi.
În ciuda frigului, oamenii nu s-a sfiit să stea la terasele unde s-au servit mici, virşli, dar şi coaste afumate sau ciolan la grătar, asezonate din belşug cu mist, vin sau bere, după preferinţe. Iar crescătorii de oi au venit şi de această dată din Vaşea Jiului sau din judeţele limitrofe cu sloi de oaie, pastramă şi brânză de diverse sortimente, numai bună să îţi lase gura apă. Şi produsele din carne de porc au fost vedete ale târgului şi nimeni nu a plecat cu mâna goală. Şi, pentru a treia oară la rând, sâmbătă dimineaţa s-au servit mii de porţii de păsat şi tocană de oaie, extrem de apreciate de cei care s-au înghesuit să le guste. ”Este a treia ediţie de când am început cu târgul de produse tradiţionale, a prins foarte bine la populaţie, după cum ştim la ceaun mâncarea este foarte bună. Tocană de carne de oaie şi păsatul sunt produsele tradiţionale servite aici. În păsat este unt de casă, brânză de oaie, sare şi apă şi porumbul spart în patru într-o oală specială”, a spus Dorel Călina, bucătarul şef. Edilii din Petroşani au precizat că prin acest eveniment se doreşte dezvoltarea şi impulsionarea producţiei de produse tradiţionale. ”Ne bucură faptul că avem mulţi participanţi mai ales că o mulţime de doritori s-au aşezat la rând cu gândul de a gusta produsele tradiţionale de aici de la noi, e vorba de ciorbă de oaie şi păsatul. Este foarte important să ne păstrăm tradiţiile culinare pentru că foarte mulţi dintre noi ne-am născut şi crescut la bloc şi spunem că suntem din zona asta şi nu prea mai ştim foarte multe lucruri, atunci ocaziile acestea ne dau prilejul de a ne lega de pământul pe care ne-am născut”, a declarat Dorina Niţă, viceprimarul municipiului Petroşani. De asemenea, unul dintre păstrătorii tradiţiei, Emil Părău, este de părere că, în acest fel, ne păstrăm şi identitatea naţională.
”Este foarte important să ne păstrăm tradiţia culinară pentru că păstrând această tradiţie păstrăm şi identitatea neamului. Noi ca firmă avem produse care se făceau de acum 2000 de ani, din timpul dacilor şi de aceea şi brânza se numeşte <<Brânză Burebista>>. E aceeaşi metodă, oile păşunează pe aceleaşi zone ecologice aşa că e produs 100% bio. Pe lângă asta am făcut multe produse care sunt tradiţionale, dar care în scurt timp vor deveni produse bio. Este vorba de cârnaţi de oaie, sloi de oaie. Începând din acest an avem omologat şi acest produs care se serveşte acum, păsatul momârlănesc şi care este foarte apreciat de consumatori. Sunt tradiţii culinare păstrate de sute de ani, chiar mii de ani şi este un lucru bun pentru că şi primăria Petroşani a reuşit să facă acest târg de produse tradiţionale”, spune Emil Părău, unul dintre producătorii de produse tradiţionale din Valea Jiului.