Rezultatul etilotestului în cazul profesorului Radu Sorin, implicat într-un spectaculos accident de circulaţie, nu influenţează cu nimic ancheta declanşată în acest caz, fiind doar orientativ. Pentru a acţiona în continuare, în dosarul deschis pe numele lui, poliţiştii aşteaptă rezultatele probelor de sânge prelevate.
Alcooltestul oferă doar un indiciu orientativ pentru anchetatori, în condiţiile în care legislaţia în vigoare prevede că se consideră infracţiune doar dacă un conducător auto a fost depistat cu o concentraţie de alcool în sânge de peste 0,8 mg/l. Potrivit unor surse, aparatul etilotest ar fi măsurat o concentraţie de alcool de 0,73, iar Radu Sorin a fost condus la spital în vederea stabilirii alcoolemiei. „I s-au prelevat probe de sange şi, în momentul în care vor veni reultatele analizelor se vor dispune măsuri în funcţie de rezultat”,a declarat Bogdan Niţu, purtător de cuvânt al IPJ Hunedoara.
Reamintim că joi după-amiaza, profesorul universitar Radu Sorin a fost implicat într-un accident spectaculos. S-a răsturnat cu maşina şi a lovit Centrul de Informare Turistică, dar a scăpat ca prin minune doar cu o sperietură zdravănă.
Potrivit unor surse, Radu Sorin se întorcea cu maşina de la service, iar în zona sensului giratoriu din apropierea Centrului de Informare Turistică a pierdut controlul volanului, iar autoturismul a ajuns, la propriu, cu roţile în sus. Radu Sorin a declarat la curt timp după producerea accidentului că un alt autoturism care venea din stânga i-a tăiat calea şi, pentru a-l evita, a tras de volan dreapta şi din acest motiv s-a produs accidentul. Vicepreşedintele PSD Petroşani susţine că de 30 de ani de când conduce nu a avut niciun accident de circulaţie şi spune că nici acum nu avea viteză. Poliţiştii au declanşat o anchetă pentru a stabili împrejurările exacte în care s-a produs accidentul.” Şoferul a agăţat o bordură şi s-a răsturnat în afara părţii carosabile, lovind cu maşina Centrul de Informare Turistică. Este un accident fără victime şi au loc cercetări pentru stabilirea împrejurărilor în care a avut locevenimentul”, a precizat Bogdan Niţu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Hunedoara.
Radu Sorin este membru de vază al PSD Petroşani, preşedinte CA la Apa Serv Valea Jiului SA şi membru CA la Societatea Naţională de Închideri Mine Valea Jiului SA.
“Precedentul” Mircia Muntean
Radu Sorin nu este primul lider al PSD Hunedoara care are probleme cu alcoolul la volan. Cel mai celebru caz din ultimii ani este al lui Mircia Muntean, deputatul PSD de Hunedara şi fostul primar al Devei, în cazul căruia s-a început judecata, după ce a fost depitstat că condus în stare de ebrietate. Dosarul se află la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
Procurorii de la Parchetul SCJ , care au dispus trimiterea în judecată a lui Mircia Muntean, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau alte substanțe, au reţinut în rechizitoriul întocmit că, “la data de 30 octombrie 2014, organele de poliție din cadrul Municipiului Deva au fost sesizate cu privire la faptul că, în zonă aflată în intersecția semaforizată dintre str. Zarandului și str. Mihai Viteazu, pe banda 1 de circulație a sensului de mers Sibiu — Arad, s-a produs un eveniment rutier în care au fost implicate mai multe autoturisme, dintre care unul era condus de inculpatul Muntean Mircia, fost primar al municipiului Deva. Din probele administrate în cauză a reieșit că inculpatul, aflat în stare de ebrietate, a intrat în coliziune cu vehiculele aflate în staționare la culoarea roșie a semaforului, venind din spatele acestora și nereușind să oprească la timp autoturismul la volanul căruia se afla, ulterior îndepărtându-se de zona accidentului. Inculpatul a fost descoperit, după circa 20 de minute, încercând să escaladeze un gard împrejmuitor din apropiere și dus la locul accidentului de către un polițist”.. În buletinul de analiză toxicologică-alcoolemie emis de Serviciul Județean de Medicină Legală Hunedoara, se atestă faptul că inculpatul avea o alcoolemie de 1,30 gr la mie la prima probă de sânge recoltată, respectiv 1,10 gr la mie la cea de-a doua probă. Potrivit legislaţiei în vigoare, s-a dispus recalcularea valorii alcoolemiei inculpatului la momentul depistării în trafic, imediat după producerea accidentului, respectiv orele 18:30, în data de 30 octombrie 2014. Astfel, prin raportul de expertiză medico-legal al I.M.L. Timișoara din data de 18 martie 2015, prin interpretarea retroactivă a alcoolemiei s-a concluzionat că “la data de 30 octombrie 2014, la ora 18:30, inculpatul Muntean Mircea era în eliminare și ar fi putut avea o alcoolemie teoretică de aproximativ 1,80 gr la mie”. “Actul medico-legal mai menționează că s-a constatat o neconcordanță între alcoolemia teoretică rezultată din datele de consum și valorile certe stabilite la analiză, neconcordanță ce denotă un consum real de băuturi alcoolice mai mare decât cel declarat”, mai spun anchetatorii. Cauza a fost clasată cu privire la comiterea de către inculpat a infracțiunii de părăsire a locului accidentului, asta pentru că s-au produs doar pagube materiale, dar Mircia Muntean este judecat pentru conducere sub influenţa băuturilor alcoolice.